05

Sosyal Sermaye

Tedarikçi Davranış İlkeleri

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne taraftır ve bu Sözleşme’nin belirlediği ilkeleri sıkı bir şekilde benimsemektedir. İnsan haklarına derin bir saygı duyan Banka, hem Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi’ne hem de Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Çekirdek Sözleşmelerine bağlı kalmaktadır. Banka’nın hedeflediği sadece iç süreçlerinde bu ilkeleri uygulamak değil, aynı zamanda tedarikçilerini de bu kurallara uymaya teşvik etmektir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın oluşturduğu Tedarikçi Davranış İlkeleri, tüm tedarikçilerin ve alt tedarikçilerin sosyal, çevresel ve etik uygulamalara dair yükümlülüklerini belirlemektedir. İlgili ilkeler, tüm tedarikçilerin, Banka ile iş birliği yaparken sürdürülebilirlik ve etik standartlarına uygun hareket etmesini sağlamaktadır.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın belirlediği Tedarikçi Davranış İlkeleri, iş yeri standartları, sağlık ve güvenlik, ücret ve çalışma saatleri, sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi özgürlüğü, zorla ve zorunlu çalıştırma, çocuk işçiliği, ayrımcılık, taciz ve istismarın engellenmesi, yasalara riayet ve sürdürülebilirliğin sağlanması gibi kapsamlı başlıklardan oluşmaktadır. Bu ilke ve standartlar, tedarikçilerin etik, sosyal ve çevresel sorumluluklarını ifade etmektedir. Kalkınma Yatırım Bankası, tedarikçilerinin bu ilkelere tam anlamıyla uygun hareket etmesini beklemekte ve bu durumu iş birliğinin devamlılığı için temel bir gereklilik olarak görmektedir.