02

Sürdürülebilirlik Yönetimi

Sorumlu bankacılık anlayışıyla sürdürülebilirliği tüm finansal faaliyetlerinin merkezine koyan Kalkınma Yatırım Bankası, yaklaşık 50 yıldır binlerce yatırım projesine finansman sağlamaktadır. Banka, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) desteklenmesi amacıyla özel bir odak noktasıyla hareket etmektedir.

Kalkınma Yatırım Bankası’nın öncelikli hedefleri arasında sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi teşvik ederek toplumların yaşam kalitesini iyileştirmek yer almaktadır. Bu bağlamda, Banka iklim değişikliğini önleme ve iklim değişikliğine uyum konularında finansman sağlamayı ve yenilikçilik ile girişimciliği desteklemeyi amaçlamaktadır. “İklim Eylemi” Banka'nın en önemli öncelikleri arasında yer almaktadır ve küresel ölçekte finansal kaynakları harekete geçirerek kredi ve danışmanlık faaliyetleriyle bu kaynakların etkisini en çok hissedilen bölgelere yönlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Banka, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için güçlü çevresel ve sosyal risk değerlendirme uygulamaları yapmaktadır ve teknik danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Ayrıca, dünya genelinde “1,5°C’nin altında” küresel ısınma hedefini gerçekleştirmek için gereken finansmanı sağlamak konusunda da çaba göstermektedir. Banka’nın uzman kadrosu, ortaya çıkan risklerin giderilmesi veya azaltılması için çevresel ve sosyal aksiyonları belirlemektedir.

Sürdürülebilir kalkınmayı faaliyetlerinin odağına alan Banka, 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nı (SKA) rehber olarak kabul etmektedir ve 15 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlamaktadır.

Banka, faaliyetlerini sürdürülebilir kalkınmanın merkezine yerleştirerek, Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında oluşturulan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nı (SKA) rehber olarak benimsemekte ve bu hedeflerden 15 tanesine doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlamaktadır.

Banka’nın önceliği, toplumun yaşam kalitesini iyileştirmek ve çevreye olumlu etkiler yaratmaktır. Banka, IFC Performans Standartlarına uygun olarak, firmaların çevresel, sosyal ve yönetişim odaklı performanslarını kredi süresi boyunca izlemekte ve finansman sağladığı tüm yatırımların çevre ve toplum sağlığını korumaya doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlamaktadır.

2021 yılında tamamlanan bir çalışma ile Banka, tüm kredi değerlendirme süreçlerine Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na olan katkıları ölçme çalışmasını entegre etmiş ve bunu standart operasyon prosedürü haline getirmiştir.

2022 yılı sonunda, Banka’nın kredi portföyünün Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na bağlantılı olarak %79’u sürdürülebilirlik temalı kredilerden oluşmaktadır. Ek olarak 2022 yılı içerisinde Sürdürülebilirlik bağlantılı kullandırılan kredi tutarı 2,5 milyar Amerikan Dolarıdır. Banka, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine bağlı olarak finansman sağlayarak iklim ve çevre konularında önemli bir katkı sağlamayı sürdürmektedir.

2022 yılında sağlanan kredilerin toplam tutarı ise 60,3 milyar TL olarak kaydedilmiştir.

Banka, 2022 yılında üçüncüsünü yayınladığı entegre rapor ile uzun yıllardır yapmış olduğu faaliyetler sonucunda oluşturduğu ekonomik, çevresel ve sosyal değerleri paydaşlarıyla paylaşarak Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına verdiği desteği ortaya koymuştur.

Raporda, GRI Standartlarına ek olarak Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi’ne dayanılarak, Banka'nın değer yaratma modeli, stratejisi, sermaye yönetimi, çıktıları ve hedefleri detaylı bir şekilde paylaşılmıştır. Bu rapor, Banka'nın sürdürülebilirlik performansını ve taahhütlerini şeffaf bir şekilde sunarak paydaşların bilgilendirilmesini sağlamaktadır.

Kalkınma Yatırım Bankası, 2010 yılında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’ni kuran ilk kamu bankası olmuştur ve faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan olumsuz çevresel etkilerin belirlenmesi, önlemlerin alınması, performansın izlenmesi ve bu çevresel etkilerin etkin bir şekilde yönetilmesini amaçlamaktadır.

Banka, çevresel sürdürülebilirlik konusunda taahhütlerini yerine getirmek ve en iyi uygulamaları benimsemek amacıyla bu yönetim sistemiyle birlikte çevre performansını sürekli olarak iyileştirmektedir. Bu sayede, çevresel etkilerin kontrol altına alınması ve kaynakların verimli bir şekilde kullanılması hedeflenmektedir.

Banka, iklim değişikliği konusunda raporlama yapmak amacıyla Carbon Disclosure Project (CDP) İklim Değişikliği Programı’na katılmaktadır. Raporlama sürecinde, iklim değişikliğine ilişkin risk ve fırsatlarını değerlendiren Banka, strateji, yönetişim, emisyon ölçütleri, hedefler, performans ve değer zinciri etkileşimi gibi konularda gönüllü olarak bilgi paylaşmaktadır.

Bu çabaları sonucunda, Banka 2022 yılında B skoru elde ederek, finans sektöründe ülkemizin en yüksek skor alan kurumlarından biri olmuştur.

Banka, 2019 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (United Nations Environment Programme Financial Institutions - UNEP FI) tarafından oluşturulan Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ne kurucu imzacı olarak katılmıştır. Ayrıca, Banka UNEP FI’nin çalışma gruplarına da katılım sağlamaktadır.

Ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilirlik çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla ulusal ve küresel iş birliklerine aktif olarak katılan Banka, bu şekilde, sürdürülebilirlik alanında hem ulusal hem de küresel düzeyde etkili bir rol oynamaktadır.

Ayrıca, çalışanların dahil edildiği faaliyetlerle sürdürülebilirlik bilincinin geliştirilmesi, kurum kültürüne entegre edilmesi ve sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir. Banka, sürdürülebilirlik alanında 326 çalışana toplamda 502 saat eğitim vererek, sürdürülebilirlik konularında bilgi ve farkındalık düzeyini artırmayı amaçlamaktadır.