06

UNEP-FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri Raporlama Endeksi

Prensip 1: Uyum

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Paris İklim Anlaşması ve ilgili ulusal ve bölgesel çerçevelerde ifade edildiği gibi, iş stratejimizi bireylerin ihtiyaçlarına ve toplumun hedeflerine uygun olacak ve katkıda bulunacak şekilde uyumlu hale getireceğiz.

Raporlama ve Öz Değerlendirme Gereklilikleri Banka’nın Yanıtının
Kapsamlı Özeti
Referanslar/ Banka’nın Tam Cevabı ya da İlgili Bilgilerin Bağlantıları
1.1 Ana müşteri grupları, ürün ve hizmet türleri, ana sektörler, faaliyet türleri ve Banka’nın faaliyet gösterdiği coğrafyalarda finanse edilen teknolojiler dahil olmak üzere Banka’nın iş modelini (kapsamlı olarak) tanımlayın. Banka’nın temel fonksiyonu, sürdürülebilir kalkınmanın finansmanını sağlamaktır ve ulusal ve uluslararası ölçekte saygın konumu ve sağladığı imkanlarla iş dünyası ve bankacılık sektöründe önemli bir yer edinmiştir. Banka, şirket birleşme ve satın alma faaliyetleri, sermaye piyasası ürünleri ve finansal danışmanlık hizmetleri aracılığıyla firmaların yurt içi ve yurt dışı fon kaynaklarına erişimlerinde öncü bir rol üstlenmektedir.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve ülkemizin 2053 net-sıfır emisyon hedefi doğrultusunda sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına odaklanan Kalkınma Yatırım Bankası, güçlü kaynak yapısı, yetkin insan kaynağı ve yenilikçi ürün ve hizmetleriyle yatırımcılara destek sağlamaktadır. Banka’nın ana hedefi, Türkiye’nin 11. Kalkınma Planı çerçevesinde ülke gelişimine katkı sağlayacak, ithalatı azaltıp ihracatı artıracak sektörleri güçlendirmektir. Banka; kredi, sermaye desteği, ortaklık ve danışmanlık hizmetleriyle ülke ekonomisine katma değer sağlayacak şirketlere destek vererek Türkiye’nin yapısal dönüşümüne ve sermayenin tabana yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Kalkınma Yatırım Bankası’nın yürüttüğü faaliyetler ve sunduğu hizmetler, Proje Finansmanı ve Kurumsal Krediler, Yatırım Bankacılığı ve Türkiye Kalkınma Fonu olmak üzere üç ana başlık altında gruplandırılmaktadır.

Kalkınma Yatırım Bankası, teknik danışmanlık hizmetleri alanında da köklü bir uzmanlık sunmaktadır ve yatırım sürecinde sahip olduğu teknik bilgi ve deneyimleri iş ortaklarıyla paylaşmaktadır. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınmanın hizmetinde yatırım bankacılığı ürünleri ve sermaye piyasası araçlarını kullanarak bankacılık operasyonlarını sürdürülebilirlikle uyumlu hale getirme çabasını sürdürmektedir.

Banka, sanayi ve turizm yatırımlarına ve KOBİ’lere toplu bankacılık (APEX) aracılığıyla, ekonomik kalkınmaya, eğitim ve sağlık yatırımlarına kaynak sağlayarak sosyal kalkınmaya, yenilenebilir enerji yatırımları ve enerji/kaynak verimliliğini artırıcı projelere kaynak sağlayarak da çevre dostu kalkınmaya katkıda bulunmaktadır.
2022 Entegre Raporu:
Kurumsal Yönetim 48 Yıllık Deneyim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı Kalkınma Yatırım Bankası Faaliyetleri

Prensip 2: Etki ve Hedef Belirleme

Faaliyetlerimiz, ürünlerimiz ve hizmetlerimizin insanlar ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltıp, riskleri yönetirken olumlu etkilerimizi sürekli artıracağız. Bu amaçla, en fazla etki oluşturabileceğimiz alanlarda hedefler belirleyip yayımlayacağız.

Raporlama ve Öz Değerlendirme Gereklilikleri Banka’nın Yanıtının
Kapsamlı Özeti
Referanslar/ Banka’nın Tam Cevabı ya da İlgili Bilgilerin Bağlantıları
2.1 Etki Analizi: Banka’nın aşağıdaki unsurları karşılayan bir etki analizi aracılığı ile en fazla etkisinin olduğu olumlu ve olumsuz alanları belirlediğini gösterin:

a) Kapsam:
1.1’de açıklanan, Banka’nın faaliyet gösterdiği coğrafyalarda temel iş alanları, ürünleri / hizmetleri analiz kapsamında ele alınmıştır.

b) Açıklama Ölçeği:
Banka, en fazla etkisinin olduğu alanları belirlerken, ana faaliyetlerini / temel aktivitelerini ilgili olduğu endüstrileri, teknolojileri ve coğrafyaları dikkate almıştır.

c) Bağlam ve Uygunluk:
Banka, faaliyet gösterdiği ülkelerde / bölgelerde sürdürülebilir kalkınmayla en ilgili zorlukları ve öncelikleri dikkate almıştır.

d) Etkinin Ölçeği ve Yoğunluğu/ Önemi:
Banka, en önemli etki alanlarını belirlerken, banka'nın faaliyetleri ile ürün ve hizmet temininden kaynaklanan (potansiyel) sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerin ölçeğini ve yoğunluğunu / önemini dikkate almıştır.
(Banka, c) ve d) unsurları altındaki analizini bilgilendirmeye yardımcı olması için ilgili paydaşlarla iletişime geçmiş olmalıdır.)

Bu analize dayalı olarak, Banka’nın
  • En önemli (potansiyel) olumlu ve olumsuz etkiye sahip alanlarını belirlediğini ve açıkladığını

  • Olumlu etkilerin artırılması / olumsuz etkilerin azaltılması ile ilgili stratejik iş fırsatlarını belirlediğini gösterin.
Kalkınma Yatırım Bankası, düzenli iletişim kanalları aracılığıyla tüm paydaş gruplarıyla iletişim kurmakta ve farklı paydaşların önceliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini dikkate alarak değer yaratmayı hedeflemektedir.

Banka, kendi operasyonlarından kaynaklanan etkilerin yanı sıra sağladığı kredilerin de yarattığı etkilerin ölçümlenmesinin önemli olduğunun bilincindedir ve bu nedenle çifte önemlilik (double materiality) perspektifiyle önceliklendirme analizi gerçekleştirmiştir. Banka stratejisi, iç ve dış paydaşların görüşleri, dış çevre analizi ve öncelikli konuların analizi gibi faktörler önceliklendirme analizine girdi sağlamaktadır. Entegre raporun bir parçası olan önceliklendirme matrisi, güncel ulusal ve uluslararası gelişmeler, yayınlar, küresel trendler, riskler ve fırsatlar göz önünde bulundurularak düzenli olarak güncellenmektedir.

Banka, birinci, ikinci ve üçüncü öncelikli olacak şekilde sıraladığı toplamda 13 konuyu öncelikli konuları olarak belirlemiştir. TKYB Önceliklendirme Matrisi ele alındığında, bu konulardan 3’ü birinci öncelikli olarak görünmekte: İklim Değişikliği ve Çevresel Etki, Sürdürülebilir Finansman ve Müsteri Memnuniyeti ve Danışmanlık. Bu konular, en önemli potansiyel olumlu ve olumsuz etkiye sahip olabileceği alanlarını belirler.

Banka; paydaşlarla kurduğu iletişim, önceliklendirme analizi sonuçları ve stratejik hedefleri doğrultusunda sağladığı finansman ile yarattığı olumlu etkiler en fazla iklim değişikliği, enerji verimliliği, kaynak verimliliği, istihdam, teknolojik gelişim ve dijitalleşme gibi konulara değinmektedir.

Banka imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi İlerleme Bildirimi’ni yansıtmakta ve 2019 yılında kurucu imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP-FI) Sorumlu Bankacılık Prensipleri’nin gerekliliklerini yerine getirmektedir. Bankamız, UNEP-FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri kapsamında Banka tarafından yaratılan etkiyi olumlu ve olumsuz olarak tüm hatlarıyla belirtmekte ve detaylandırmaktadır.

Bu stratejik iş birliklerinin yansıra, arasında Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Amerikan Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu (OPIC), Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA), RockCreek, Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası (IDB), Hollanda Kalkınma Bankası (FMO), Alman Kalkınma Finans Kurumu (DEG) gibi önde gelen kuruluşlarında bulunduğu Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ne Banka 2022 yılında imzacı olmuştur. Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) kurucu üyeleri arasında yer alarak, etki yatırımı modelinin Türkiye’de daha ileri taşınması ve etkin bir etki yatırımı ekosisteminin oluşturulması yönündeki hedeflerini desteklemiştir.

TKYB’nin, Türkiye’nin kalkınma sürecine katkı sağlamak adına Dünya Bankası, Japon Uluslararası İş Birliği Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Çin Kalkınma Bankası gibi uluslararası finans kuruluşları ile 2022 yılında yaptığı anlaşmalar, Banka’nın olumlu etkilerin artırılması ve olumsuz etkilerin azaltılması ile ilgili stratejik iş fırsatlarını sürekli gözettiğinin kanıtıdır.
Önceliklendirme Analizi ve Paydaş Katılımı

Etki Yönetimi Çalışma
Prensipleri

Prensip 2: Etki ve Hedef Belirleme

Önceliklendirme analizi gerçekleştirilerek odak konularımızı belirledik. Etki analizi ile ilgili çalışmalarımıza başladık ve geliştirmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızla Etki Analizi gerekliliklerini yerine getiriyoruz.

Raporlama ve Öz Değerlendirme Gereklilikleri Banka’nın Yanıtının
Kapsamlı Özeti
Referanslar/ Banka’nın Tam Cevabı ya da İlgili Bilgilerin Bağlantıları
2.2 Hedef Belirleme:

Banka’nın faaliyetlerinden, ürün ve hizmetleri sebebi ile “en önemli etkiye sahip olduğu alanlardan” en az ikisine hitap eden en az iki Belirli, Ölçülebilir (nitel veya nicel olabilir), Uygulanabilir, İlgili ve Zaman Sınırlaması olan (SMART) hedefler belirlediğini ve yayınladığını gösterin. Bu hedeflerin, uygun Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Paris Anlaşması’nın hedefleri ve diğer ilgili uluslararası, ulusal veya bölgesel çerçevelerle bağlantılı olduğunu ve bunlara katkı sağladığını gösterin. Banka (belirli bir yıla göre değerlendirilmiş) bir referans noktası belirlemeli ve bu temele göre hedefler belirlemiş olmalıdır. Banka’nın, belirlenen hedeflerin SKA / iklim değişikliği / toplum hedeflerinin diğer boyutları üzerindeki önemli (potansiyel) olumsuz etkilerini analiz ettiğini ve farkında olduğunu; hedeflerin net olumlu etkisini en üst düzeye çıkarmak için bunları mümkün olduğu kadar azaltmak için ilgili faaliyetleri ortaya koyduğunu gösterin.
Kalkınma Yatırım Bankası, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyici rolü kapsamında küresel, sektörel ve ulusal ölçekte yürüttüğü faaliyetlerinde kapsayıcılığa önem vermekte; stratejik önceliğe sahip sektörlerde faaliyet gösteren firma ve kurumlara ve yenilikçi projelere uygun finansman olanakları sunmakta; iklim değişikliği ile mücadelenin finansmanını desteklemektedir.

Banka, gerçekleştirdiği finansman ve danışmanlık hizmetleriyle, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına destek verirken; sorumlu bankacılık anlayışı doğrultusunda, sürdürülebilirliği aynı zamanda bir kurumsal sorumluluk ve hedef olarak değerlendirmektedir. Bu anlayışla Banka, sürdürülebilirlik stratejisini tüm bankacılık operasyonlarına entegre etmiştir. Banka belirlediği hedefler kapsamında;

  • 2025 yılı itibarıyla engel olunan sera gazı emisyon salım miktarının 5 milyon ton karbondioksitin üzerine çıkartılması

  • 2021 yıl sonu itibarıyla Kapsam 1 emisyonlarının 2020 yılına göre 2025’te %10, 2040’ta %40 azaltılması,

  • Öncelikli sektörlerde kullanılması hedefiyle uluslararası finans kuruluşları ile uzun vadeli kredi anlaşmaları yapılması,

  • TKF çatısı altındaki Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, TKYB Sermaye Fonu, Kalkınma Katılım GSYF ve Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım GSYF aracılığıyla kalkınmada öncelikli olan sektörlerdeki sanayi kuruluşlarına ve KOBİ’lere destek verilmesi ve istihdamın arttırılmasının sağlanması,

  • Banka, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve doğru kullanımı ve yerli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan projelerde (hidroelektrik, güneş, rüzgâr, biyokütle ve jeotermal enerji santralleri vb.) yatırımcılara finansman sağlanması ve böylece, Türkiye’nin enerji arzının artırılması, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının sağlanması

  • Dijitalleşme ile birlikte artan siber tehditlere dönük önlemler alınmaya devam edilmesi, veri güvenliği ve siber güvenlik yatırımlarının devamının sağlanması

  • Sosyal sorunların çözümü ve bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda tematik fonlar temin edilmesi ve kullandırılması

  • Türkiye’nin üretim potansiyelinin artırılmasının ve Covid-19 salgınının ekonomik faaliyet üzerindeki etkilerinin dengelenmesinin desteklenmesi

  • Yatırım Bankacılığı hizmetleri ile ülke kalkınmasına katkı sağlayacak projelere adım atılması

  • Kurum içi yükselmeler ve görevler arası geçişler için standart kriterlerin oluşturulması ve Banka iç iletişim kanallarında ilan edilmesi

  • Çalışan memnuniyet anketlerinin düzenli aralıklarla tekrarlanması

  • İSG alanında mesleki risklerin önlenmesi, risk ve kaza faktörlerinin ortadan kaldırılması ve çalışanların bilgilendirilmesi

  • Hizmet alınan alt yüklenici firmaların İSG kurallarına uyumunun sağlanması

  • Etki yatırımcılığı alanında Türkiye’nin ivmelendirici ve lider kurumlarından biri olma yer almaktadır.

Prensip 2: Etki ve Hedef Belirleme

Banka’nın odak alanlarında belirlenen hedefler, Entegre Rapor aracılığıyla paylaşılmakta ve hedef belirleme gereklilikleri yerine getirilmektedir.

Raporlama ve Öz Değerlendirme Gereklilikleri Banka’nın Yanıtının
Kapsamlı Özeti
Referanslar/ Banka’nın Tam Cevabı ya da İlgili Bilgilerin Bağlantıları
2.3 Hedeflerin Uygulanması ve İzlenmesine Dair Planlar:

Banka’nın belirlenen hedefleri gerçekleştirmek için belirlediği faaliyetleri ve kilometre taşlarını gösterin.

Banka’nın belirlenen hedefleri ölçmek ve izlemek için yöntemler oluşturduğunu gösterin. Kilit Performans Gösterge’lerinin tanımları, bu tanımlardaki tüm değişiklikler ve hedef temel yılı üzerinde yapılan yeni bir düzenleme şeffaf olmalıdır.
Banka, her yıl belirlediği öncelikli konular çerçevesinde hedefler belirlemekte ve bu alanlardaki performansını takip etmek ve yönetmek amacıyla belirlediği kilit performans göstergelerini kullanmaktadır. Aşağıda listelenen performans göstergeleri, Banka’nın durumunu, etkisini ve değerlendirmesini gözlemlemesine yardımcı olmaktadır:

  • APEX Kredileri ile Sağlanan Finansman
  • AKKB-KOBİ Kredi Programından Yararlanan Firma Sayısı
  • Enerji Sektörüne Sağlanan Finansman
  • Finansman Sağlanan Yenilenebilir Enerji/Enerji Verimliliği Projesi sayısı
  • Finansman Sağlanan Yenilenebilir Enerji/ Enerji Verimliliği Projesi ile Üretilen Enerji Miktarı
  • Uluslararası Finans Kuruluşlarından Sağlanan Kaynak Miktarı (temalarına ve kuruluşlara göre)
  • Uluslararası Finans Kuruluşlarından Alınan Kaynakların Kullandırımı
  • Finanse Edilen Yenilenebilir Enerji Projelerinin Kurulu Gücü ve bu projeler ile Engel Olunan Sera Gazı Emisyonu Miktarı
  • Türkiye Yenilenebilir Enerji Kapasitesindeki TKYB Payı,
  • SKA Bağlantılı Kredilerin Tutarı ve Toplam Portföye Oranı,
  • Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirmesi Yapılan Projelerin Sayısı ve Notları.

Banka, portföyünden kaynaklanan etkilerin bir kısmını hesaplamış olup, UNEP-FI tarafından yayımlanan “Bankalar için Portföy Etki Analizi Aracı”nı kullanarak hem olumlu hem de olumsuz etkileri hesaplama hedeflemektedir. Bu araç, Sorumlu Bankacılık İlkeleri ve UNEP-FI Üyesi Bankalar ile Pozitif Etki Girişimi tarafından ortaklaşa geliştirilmiş olup, Banka’nın kurumsal bankacılık portföyüyle ilişkili etkileri analiz etmeyi amaçlamaktadır.

Bu araç sayesinde Banka, portföyünün yapısı, içeriği ve coğrafi kapsamına göre en önemli etki alanlarını belirlemeyi ve mevcut performans seviyesini değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu değerlendirme, Banka’nın olumlu etkisini artırmak ve olumsuz etkiyi en önemli olduğu yerde azaltmak için belirli hedefler belirlemesine olanak sağlayacaktır.

Banka’nın nihai hedefi, bu değerlendirme aracılığıyla etki alanlarını daha iyi anlamak, olumlu etkisini artıracak ve olumsuz etkiyi azaltacak hedeflerin belirlenmesini sağlamaktır. Bu sayede Banka, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine daha fazla katkı sağlayacak şekilde faaliyetlerini yönlendirebilecektir.

Prensip 2: Etki ve Hedef Belirleme

Hedeflerin uygulanması ve izlenmesi için planlarla ilgili gereklilikler Banka bünyesinde faaliyetlerin tanımlanması ve takip edilmesi ile yerine getirilmektedir.

Raporlama ve Öz Değerlendirme Gereklilikleri Banka’nın Yanıtının
Kapsamlı Özeti
Referanslar/ Banka’nın Tam Cevabı ya da İlgili Bilgilerin Bağlantıları
2.4 Hedeflerin Uygulanmasında Kaydedilen İlerleme:

Her hedef için ayrı ayrı Banka’nın belirlenen hedefi gerçekleştirmek için uyguladığı faaliyetleri gösterin. Ya da planlanan faaliyetleri neden gerçekleştirilemediğini/ değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ve Banka’nın planını belirlenen hedeflere ulaşmak için nasıl uyarladığını açıklayın. Banka’nın, belirlenen hedeflerin her birine ulaşmaya yönelik son 12 ayda (imzacı olduktan sonraki ilk raporlamadan sonraki 18 ay içinde) kaydettiği ilerlemeyi ve ilerlemenin yol açtığı etkiyi raporlayın. (Uygulanabilir olduğunda, bankalar nicel açıklamalar eklemelidir.)
2022 yılında, bu çerçeve ve prensiplerle yönetilen stratejiler, yıllık 4,5 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonunun azaltılmasına yardımcı olmuştur. Bu, Banka’nın sürdürülebilir kalkınma ve çevre dostu uygulamalar konusundaki kararlılığını gösteren önemli bir başarıdır.
Türkiye’nin kalkınma sürecine katkı sağlamak adına Dünya Bankası, Japon Uluslararası İş Birliği Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Çin Kalkınma Bankası gibi uluslararası finans kuruluşları ile ÇSY temalı bir dizi kredi anlaşması imzalanmıştır.

2022 yılı sonunda Banka’nın portföyünün yaklaşık yüzde 80’i, sürdürülebilirlik temalı kredilerden oluşmaktadır. Bu kredilerle, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 15’ine doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlanmaktadır.

Banka 2022’de kuruluşların finansal kazançlarının yanı sıra ölçülebilir pozitif sosyal ve çevresel etkiler yapmasına yardımcı olacak bir süreci kapsamlı bir şekilde tanımlayan Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri programına dahil olmuştur. Etki Prensipleri; Stratejik Niyet, Yapılanma, Portföy Yönetimi, Çıkış Stratejisi ve Bağımsız Doğrulama gibi aşamalardan oluşur. Kalkınma ve Yatırım Bankası, bu prensipleri benimseyerek ve proje finansmanı ile Türkiye Kalkınma Fonu faaliyetlerini “etki lensi” ile yönetmeyi hedefleyerek, bu alandaki öncü rolünü pekiştirmiştir. Eylül 2022’de Türkiye’nin Etki Prensipleri ile uyumlu ilk Etki Raporu’nu yayınlayarak bu öncülüğünü teyit etmiştir.

Banka, 2021 raporunda hedeflediği ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasyonunu almıştır.

İSEDAK Koordinasyon Ofisi ile Banka arasında imzalanan protokol
çerçevesinde yürütülen projede 2022 yılı uygulama döneminde finanse edilecek toplam 24 projeden 2 tanesi iptal edilmiş, 16 proje tamamlanmıştır. Finansal raporlama ve ödeme süreci devam eden altı proje bulunmaktadır. 30.12.2022 tarihi itibarıyla 2022 yılında İSEDAK
kapsamında 15.649.212,64 TL ödeme alınmış,
bu tutarın 12.643.154,38 TL’si proje ödemeleri
için transfer edilmiştir.”
Etki Yönetimi Çalışma
Prensipleri

Yapılan raporlamalar ile Banka’nın 2022 yılındaki performansı tüm paydaşlarla paylaşılarak hedef belirleme ile ilgili ilerlemeye ilişkin gereklilikler yerine getirilmektedir.

Prensip 3: Müşteriler

Sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmek ve mevcut ve gelecek nesiller için ortak refah yaratan ekonomik faaliyetleri sağlamak için müşterilerimizle sorumluluk bilinciyle çalışacağız.

Raporlama ve Öz Değerlendirme Gereklilikleri Banka’nın Yanıtının
Kapsamlı Özeti
Referanslar/ Banka’nın Tam Cevabı ya da İlgili Bilgilerin Bağlantıları
3.1 Banka’nın müşterileri ile sorumlu ilişkilerini geliştirmek adına halihazırda uyguladığı ya da uygulamayı planladığı politika ve uygulamaları tanıtın.

Bu uygulanan (planlanan) program ve faaliyetler, bunların ölçekleri ve mümkün olduğu durumlarda sonuçları hakkında kapsamlı bilgi içermelidir.
Banka, çevreye duyarlı bir anlayışı sürdürmeyi ve müşterilerini de bu yönde seçip yönlendirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda, tüm kredi uygulamalarında rutin karar alma süreçlerinin bir parçası olarak çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi yapmaktadır. Bu değerlendirme sayesinde hem müşterilerinin hem de projelerin riskleri ayrı ayrı analiz edilmektedir. Banka, müşterilerinin karşılaştığı etik dışı uygulamaların ilgililere doğrudan ulaştırılmasını sağlamak amacıyla öneri ve şikâyet hattı, ihbar hattı ve etik hattı gibi mekanizmaları kullanmaktadır. Müşteriler, anonim olarak Banka’ya öneri ve şikâyetlerini iletebilir ve bu iletilere yasal süresi içinde veya yasal süre belirtilmemişse en geç 30 gün içinde geri dönüş alır.

Kalkınma Yatırım Bankası, Türkiye Bankalar Birliği tarafından yayımlanan Bankacılık Etik İlkeleri ve sorumlu bankacılık prensipleri doğrultusunda müşteri bilgi güvenliğine büyük önem vermektedir. Banka, Bilgi Güvenliği Komitesi Başkanı da olan Genel Müdür liderliğinde faaliyet gösteren Bilgi Güvenliği Birimi aracılığıyla periyodik ve anlık olarak kısıtlayıcı, izleyici ve önleyici faaliyetler yürütmektedir. Ayrıca, dijital dönüşüm sürecinde BT altyapısına entegre edilen yeni teknolojilerle müşteri bilgi güvenliğini artırmaktadır.
Sürdürülebilirlik Yönetimi Etik Yönetimi

Bilgi Güvenliği ve Dijital Dönüşüm
3.2 Banka’nın sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmek ve sürdürülebilir ekonomik faaliyetleri mümkün kılmak için müşterileriyle nasıl çalıştığını ve / veya onlarla nasıl çalışmayı planladığını açıklayın.

Bu açıklama, planlanan / uygulanan faaliyetler, geliştirilen ürünler ve hizmetler ve mümkün olduğu durumlarda elde edilen etkiler hakkında bilgi içermelidir.
Banka, “Sürdürülebilir Kalkınmayı Destekleyici Rol”ü stratejik bir öncelik olarak benimsemektedir. 2020 yılında “İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası”nı yayımlayan Banka, doğrudan etkilerini yönetmekle beraber, etki yatırımı konusundaki geniş çaplı çalışmalarıyla iklim değişikliği ile mücadele, net sıfır ekonomisine geçiş ve enerji verimliliği gibi konularda destekleyici ve dönüştürücü bir rol üstlenmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede Banka, Türkiye’nin temiz enerji potansiyelini artırmayı ve yenilenebilir enerji projelerine kaynak sağlamayı stratejik öncelikler olarak belirlemiştir.

Banka, yenilenebilir enerji yatırımlarını ve enerji/kaynak verimliliğini artırıcı projeleri destekleyerek çevre dostu kalkınmaya katkıda bulunmaktadır. Hidroelektrik, güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal enerji santralleri ve benzeri projelerde yerli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen Banka, yatırımcıların finansman ihtiyaçlarına yanıt vermektedir. Aynı zamanda enerji ve kaynak verimliliği projelerine destek sağlamak amacıyla uluslararası finansman kuruluşları ile kredi anlaşmaları yapmaktadır.

Özel sektörde ise enerji, kimya, otomotiv, ambalaj, perakende ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlere birleşme ve satın alma danışmanlığı hizmeti sunulmuştur. Bu projeler üzerinde çalışmalar devam ederken, Banka 2022 yılında yenilenebilir enerji sektöründe bir şirketin satış işlemini başarıyla tamamlamıştır.

2022 yılı itibarıyla Kalkınma Yatırım Bankası’nın yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine yönelik yatırımları, 2022 yılında kredi portföyünün %50’sini oluşturmuştur. Ayrıca, yenilenebilir enerji verimliliği alanında projelere 3.357 MW kurulu güce sahip kredi sağlanmıştır. Ayrıca, 2022 yılı sonu itibarıyla Banka’nın kredi portföyünün %79’unu sürdürülebilirlik odaklı krediler oluşturmaktadır ve bu kredilerin miktarı 60,3 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Önceliklendirme Analizi ve Paydaş Katılımı

Net Sıfır Ekonomisine
Geçişte Kalkınma Yatırım
Bankası’nın Rolü

Kalkınma Yatırım Bankası Faaliyetleri

Doğal Sermaye

Prensip 4: Paydaşlar

Toplumun hedeflerine ulaşılması için proaktif ve sorumlu bir şekilde ilgili paydaşlara danışacak, onlarla etkileşim ve ortaklık kuracağız.

Raporlama ve Öz Değerlendirme Gereklilikleri Banka’nın Yanıtının
Kapsamlı Özeti
Referanslar/ Banka’nın Tam Cevabı ya da İlgili Bilgilerin Bağlantıları
4.1 Banka’nın bu Prensipleri uygulamak ve etkilerini geliştirmek amacıyla hangi paydaşlara (veya gruplara / paydaş türlerine) danıştığını, etkileşime geçtiğini, iş birliği veya ortaklık yaptığını açıklayın.

Bu açıklama, Banka’nın ilgili paydaşları nasıl belirlediğine ve hangi sorunların ele alındığına / hangi çıktıların elde edildiğine ilişkin kapsamlı bir açıklama içermelidir
Banka, entegre bir bakış açısıyla hareket etmekte ve sürdürülebilirlik stratejisiyle uyumlu şekilde paydaşların öncelikli konularıyla ilgili fikirlerini almaya büyük önem vermektedir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, düzenli aralıklarla paydaşlarıyla iletişim kurarak onların öncelikli konularına odaklanmakta ve iş yapışıyla ilgili görüşlerini dinlemektedir. Aynı zamanda beklentilerini anlamakta ve bu beklentileri karşılamak için faaliyetlerini ve uygulamalarını geliştirmektedir.

Paydaş grupları, çalışanlar, uluslararası finans kuruluşları, yatırımcılar, müşteriler, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, tedarikçiler ve denetçileri içermektedir. Her paydaş grubunun beklentileri farklıdır, dolayısıyla iletişim kanalları ve doğası da farklılık gösterir. Detaylı bilgiye paydaş etkileşim tablosundan erişebilirsiniz.
Önceliklendirme Analizi ve Paydaş Katılımı

Prensip 5: Yönetişim ve Kültür

Prensiplere olan bağlılığımızı etkili yönetişim ve sorumlu bankacılık kültürü ile göstereceğiz.

Raporlama ve Öz Değerlendirme Gereklilikleri Banka’nın Yanıtının
Kapsamlı Özeti
Referanslar/ Banka’nın Tam Cevabı ya da İlgili Bilgilerin Bağlantıları
5.1 Banka’nın önemli olumlu ve (potansiyel) olumsuz etkilerini yönetmek ve Prensiplerin etkin bir şekilde uygulanmasını desteklemek için halihazırda var olan ya da planladığı ilgili yönetişim yapısını, politikalarını ve prosedürlerini açıklayın. Sürdürülebilirlik Komitesi önderliğinde Banka, sürdürülebilirlik stratejisinin ve politikalarının geliştirilmesi ve tüm faaliyetlere entegre edilmesi için gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Kalkınma Yatırım Bankası; ekonomik, sosyal ve çevresel konuları bütüncül şekilde ele aldığı sürdürülebilirlik yönetimi yapısını güçlendirmek adına; 2021 yılında Entegre Yönetim Sistem’ine geçmiş ve Çevre Yönetim Komitesi’ni kaldırarak kalite, çevre ve İSG konularını tüm Banka’nın sorumluluğuna atamıştır.

Sürdürülebilirlik ve çevresel sosyal risk yönetimi alanlarında farklı birimlerde yürütülen faaliyetleri merkezi bir iş modeli altında daha odaklı ve verimli bir şekilde yürütmek amacıyla Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Birimi’ni kurmuştur. Bu birim, Banka’nın tüm kredilendirme süreçlerinde görev alan ekip aracılığıyla yüzlerce projenin Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme Raporlarını hazırlamıştır.

TKYB, 2022 yılına girerken 2020 yılında yayımladığı Çevre ve Sosyal Politikasına olan bağlılığını sürdürmüş ve güncellemeleri ile daha geniş bir vizyona uyum sağlamıştır. 2022 yılında, Banka, Çevre ve Sosyal Politikası’na sadık kalarak, çevre ve topluma kabul edilemez etkileri olabilecek yatırımlara destek vermemekte ve finansman sağlamamaktadır. Biyolojik çeşitliliği ve kültürel mirası koruma taahhüdü, finanse ettiği her bir yatırımda öne çıkmaktadır.

Banka, kredi faaliyetleri kapsamında ortaya çıkabilecek dolaylı riskleri de değerlendirmektedir. Tüm kredi uygulamalarında rutin karar alma süreçlerinin bir parçası olarak çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi yapmaktadır. Bu değerlendirmeler, müşterilerin ve projelerin risklerini ayrı ayrı analiz etmek amacıyla yapılmaktadır. Banka, bu çevresel ve sosyal değerlendirmeleri politikalar haline getirmek için 2020 yılında “Kredilendirme Sürecinde Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme Prosedürü”nü yayımlamıştır.

Ayrıca, Banka, İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası doğrultusunda banka operasyonlarından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını takip etmekte ve azaltılmasına yönelik hedefler belirlemektedir. Banka’nın doğrulanmış sera gazı emisyonlarına ilişkin yıllık performansı, gönüllülük esasıyla CDP İklim Değişikliği Programı’na raporlanmaktadır.

Banka, yönetim sisteminin kapsayıcılığını geliştirmek amacıyla ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve 2022’de ek olarak ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 10002 Müşteri memnuniyeti kalite yönetim sistemi sertifikalarını almıştır. Ayrıca, entegre yönetim sistemine geçme çalışmalarını tamamlayarak Sürdürülebilirlik İlkeleri’nin yönetim sorumluluğunu kuruluşun tamamına yaymıştır.
Yayımlanan Sürdürülebilirlik Politikaları
5.2 Banka’nın çalışanlar arasında sorumlu bankacılık kültürünü geliştirmek için halihazırda uyguladığı ya da uygulanmayı planladığı girişimleri ve önlemleri açıklayın.

Bu açıklama diğerlerinin yanı sıra, kapasite geliştirme, ücretlendirme yapısı ve performans yönetimi ve liderlik iletişimine ilişkin kapsamlı bir açıklama içermelidir.
Kalkınma Yatırım Bankası, “Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” gereğince Etik Komisyonu kurmuştur. Banka çalışanları, ilgili yönetmelik ve Banka'nın İnsan Kaynakları Politikası doğrultusunda “Etik İlkeler Sözleşmesi” ve “Türkiye Bankalar Birliği Bankacılık Etik İlkeleri”ne uygun davranma yükümlülüğü altındadır. Banka bünyesinde Etik İlkeler, Uyum, Bilgi Güvenliği, Veri Güvenliği ve Gizlilik Bilgilendirmesi, Taahhütnamesi dokümanı yer almaktadır. Ayrıca Banka, “Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele” ve “Çıkar Çatışması” politikalarını oluşturmuştur. Banka, çalışanların Etik Davranış İlkelerine aykırı uygulamaları ve suistimalleri üst yönetime bildirebilmeleri için Etik Hat oluşturmuştur.

Banka, 2022 yılında hedeflediği üzere, yeteneği elde tutabilmek ve geliştirebilmek amacıyla, yetenek havuzundaki çalışanları için uzun soluklu eğitim programları hazırlamış ve hayata geçirmiştir. Bu kapsamda, 2022 yılında düzenli olarak edindiği sertifikalar olmak üzere ISO 27001 Baş Denetçi, CISA, Scrum, Süreç Yönetimi, İlk Yardımcı sertifikalarını ve bunun yanı sıra Entegre Yönetim Sistemi İç Tetkikçi sertifikaları alınmıştır. Yetenek havuzundaki çalışanlar için üniversite iş birliği ile yaklaşık beş ay süren Micro MBA Sertifika Programı hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda ilk aşamada 15 çalışan programdan yararlanmış hem kişisel gelişim hem de teknik eğitimlerden oluşan bu program ile kariyer ve gelişim yolculuklarına yön vermiştir. Ayrıca, 2022 yılında tüm çalışanlara, “Çevre Yönetim Sistemi” eğitimi zorunlu bir eğitim olarak tanımlanıp, toplam eğitim saati 323’tür.

Banka, değerlerine uyumlu olarak yöneticilik pozisyonları için yönetsel, temel ve fonksiyonel yetkinlikler; diğer pozisyonlar için ise temel ve fonksiyonel yetkinlikler belirlemiştir. Kalkınma Yatırım Bankası, insan kaynakları süreçlerini tamamen liyakate odaklanarak yürütmektedir. Çalışanların performansı yetkinlikler, hedefler ve bunların gerçekleştirilmesine bağlı olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler, objektiflik sağlamak amacıyla çalışanın iki yöneticisi tarafından gerçekleştirilmekte ve çalışanın onayına sunulmaktadır. Yöneticiler, değerlendirdikleri çalışanlarla geri bildirim görüşmeleri yapmaktadır.
Etik Yönetimi

Kariyer ve Performans
Yönetimi

Çalışanların Gelişimine
Sunulan Katkı
5.2 Banka’nın çalışanlar arasında sorumlu bankacılık kültürünü geliştirmek için halihazırda uyguladığı ya da uygulanmayı planladığı girişimleri ve önlemleri açıklayın.

Bu açıklama diğerlerinin yanı sıra, kapasite geliştirme, ücretlendirme yapısı ve performans yönetimi ve liderlik iletişimine ilişkin kapsamlı bir açıklama içermelidir.
Çalışan ücretleri, Performans Yönetim Sistemi ile uyumlu şekilde ve
Yönetim Kurulu tarafından onaylanmış Ücret Politikası çerçevesinde belirlenmektedir. Ücretlendirme politikalarının gözden geçirilmesi ve usulüne uygun şekilde yürütülmesi Ücretlendirme Komitesi ve Komite tarafından yetkilendirilen İnsan Kaynakları Birimi’nin sorumluluğundadır. Kalkınma Yatırım Bankası’nın ücretlendirme politikası “eşit işe eşit ücret” ve “performansa göre ücretlendirme” ilkelerine dayanmaktadır.

Kalkınma Yatırım Bankası, kaliteli iş gücünü daha da geliştirmek ve çalışanların kişisel gelişimlerine destek olmak amacıyla eğitimler düzenlemektedir. Toplam eğitimler, 2021’den bu yana yaklaşık 1,5 katına çıkıp 2022 yıl sonu itibarıyla tüm çalışanlara 12441 saat eğitim verilmiştir.

2022 yılında yoğun olarak online ve sınıf eğitimleri düzenlenmiştir. Online eğitim platformu üzerinden tüm çalışanların tamamlaması zorunlu olan eğitimler sunulmaktadır. Bunlara ek olarak sürekli gelişimi desteklemek amacıyla birimlerin ihtiyaç ve taleplerine göre uluslararası bilinirliliği yüksek çeşitli online eğitim platformu üyelikleri alınmıştır.

Yönetsel kadrolar için Liderlik Gelişim Programları düzenlenmektedir. Birimlere özel dergi ve veri tabanı üyelikleri ihtiyaçlar dâhilinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, çalışan gelişim yolculuğunu desteklemek amacıyla yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen çalışanlar için Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile lisansüstü eğitim indirim anlaşmaları yapılmış ve tüm çalışanlara duyurularak kariyerinde ilerlemek isteyen çalışanlara destek sağlanmaktadır.
Etik Yönetimi

Kariyer ve Performans
Yönetimi

Çalışanların Gelişimine
Sunulan Katkı
5.3 Prensiplerin Uygulanmasına Yönelik Yönetişim Yapısı Banka’nın, Sorumlu Bankacılık Prensiplerinin uygulanması için bir yönetişim yapısının bulunduğunu gösterin:
Bu faaliyetler aşağıdaki konuları da içermelidir:

a) Hedef belirlenmesi ve belirlenen hedeflere ulaşmak için faaliyetlerin gerçekleştirilmesi

b) Hedeflere veya önemli aşamalara ulaşılamaması ya da beklenmeyen bir olumsuz etki tespit edilmesi durumunda düzeltici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi
Sürdürülebilir kalkınmayı destekleyici rolü ve sorumlu bankacılık anlayışıyla faaliyetlerini sürdüren Kalkınma Yatırım Bankası, kapsamlı ve katılımcı bir yönetim yaklaşımı benimsemekte ve tüm paydaşları için değer yaratma odaklı çalışmaktadır.

2021 yılında kurulan Sürdürülebilirlik Komitesi, 2022’de de Banka’nın sürdürülebilirlik stratejisini ve politikalarını geliştirmekte ve tüm faaliyetlere entegre etmek için çalışmalar yürütmektedir.

Banka, faaliyetlerinden kaynaklı çevresel etkilerin yönetimini, Çevre Yönetim Sistemi aracılığıyla gerçekleştirmektedir. 2022 yılında Entegre Yönetim Sistemi’ne geçişi tamamlanan Banka, çevre yönetim politikasını tüm Banka birimlerine sorumluluk olarak benimsemiş ve böylece kurumsal farkındalığı, izleme ve denetim kapasitesini güçlendirmiştir.

Kalkınma Yatırım Bankası, adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve güvenlik gibi kurumsal yönetimin temel ilkeleri üzerinde sağlam uygulamalar geliştirmek amacıyla Yönetim Kurulu seviyesinde iç politikalar belirlemektedir. Banka, Etik Komisyonu aracılığıyla sorumlu bankacılık prensiplerinin yönetimini gerçekleştirmektedir.
Yönetim Yaklaşımı

Sürdürülebilirlik Yönetimi

Etik Yönetim

Banka mevcut yönetişim yapısı ve bu yapıyı güçlendirmek ve daha etkin kılmak için aldığı aksiyonlarla, prensiplerin uygulanması için yönetişim yapısı gerekliliklerini yerine getirmektedir.

Prensip 6: Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik

Prensiplerin bireysel ve toplu olarak ne kadar uygulandığını periyodik olarak gözden geçireceğiz ve olumlu ve olumsuz etkilerimiz ile toplumun hedeflerine katkımız konusunda şeffaf ve hesap verebilir olacağız.

Raporlama ve Öz Değerlendirme Gereklilikleri Banka’nın Yanıtının
Kapsamlı Özeti
Referanslar/ Banka’nın Tam Cevabı ya da İlgili Bilgilerin Bağlantıları
6.1 Sorumlu Bankacılık Prensiplerinin Uygulanmasında İlerleme en az iki alanda hedeflerin belirlenmesi ve uygulanmasına ek olarak, Banka’nın son 12 ayda (imzacı olduktan sonraki ilk raporlamada 18 aya kadar) altı Prensibi uygulama konusunda nasıl ilerleme kaydettiğini gösterin. (bkz. 2.1-2.4). Banka’nın, altı Sorumlu Bankacılık Prensiplerinin uygulanmasıyla ilgili mevcut ve gelişmekte olan uluslararası / bölgesel iyi uygulamaları dikkate aldığını gösterin. Buna dayanarak, iyi uygulama ile uyum sağlamak için öncelikler ve hedefler tanımlamıştır. Banka’nın, mevcut ve gelişmekte olan uluslararası / bölgesel iyi uygulamaları yansıtmak ve aynı eksende olmak için mevcut uygulamalarında değişiklikler yaptığını / üzerinde çalıştığını ve bu İlkelerin uygulanmasında ilerleme kaydettiğini gösterin. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 2022 Entegre Raporu, Banka’nın yayımladığı üçüncü Entegre Rapor olma özelliğini taşımaktadır. 2022 Entegre Raporu, GRI Standartlarına uygun şekilde hazırlanmış olup, Value Reporting Foundation tarafından desteklenen Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi’ne dayanmaktadır.

2022 yılında Banka’nın Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi yayınlanmıştır. ICMA Yeşil Tahvil Prensipleri, ICMA Sosyal Tahvil Prensipleri, LMA Yeşil Kredi Prensipleri ve LMA Sosyal Kredi Prensipleri ile uyumlu olan çerçeve için İkinci Taraf Görüş (SPO) alınmıştır.

Eylül 2022’de Türkiye’nin Etki Prensipleri ile uyumlu ilk Etki Raporu’nu yayınlayarak, Banka’nın çevresel ve sosyal etkilerini yönetme ve artırmaya yönelik taahhütlerini ve yaklaşımını şeffaf bir şekilde paylaşmıştır.

Banka, sera gazı emisyonlarının yıllık performansını gönüllülük esasıyla CDP İklim Değişikliği Programı’na raporlamaktadır. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında 2022 yılında almış olduğu B (yönetim) skoru ile ülkemizde finans sektörünün en yüksek skorunu alan kurumlardan biri olmuştur.

Rapor, seçili çevresel performans göstergeleri olan sera gazı emisyonu yoğunluğu (tCO2e/ortalama çalışan sayısı), elektrik tüketimi (GJ), kağıt tüketimi (kg) ve geri dönüşüme gönderilen atık miktarı (kg); sosyal performans göstergeleri olan çalışan sayısı, kadın çalışan oranları (toplam, üst ve orta seviye) ve çalışan başına eğitim süresi verileri ile birlikte, 2022 yılına ait finanse edilen yenilenebilir enerji projelerinin kurulu gücü (MW), yenilenebilir enerjiye sağlanan finansman (bin TL) ve finanse edilen yenilenebilir enerji projeleri ile engellenen yıllık tCO2 emisyonu verilerini içermektedir. Bu veriler, bağımsız sınırlı denetimden geçmiştir.

Rapor ayrıca, Banka’nın UNEP-FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ne olan bağlılığını ortaya koymaktadır. Banka, uluslararası pek çok organizasyonun üyesi ve katılımcısı olarak sorumlu bankacılık prensiplerini savunmaktadır. Bu sayede, mevcut ve gelişmekte olan iyi uygulamaların takibi ve uygulanması konusunda faydalı iş birlikleri gerçekleştirmektedir.

Banka, stratejik amaçlarını ve odaklandığı öncelikli konuları, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı gözeterek belirlemektedir.
Banka başta “SKA 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji”, “SKA 8: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”, “SKA 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “SKA 13: İklim Eylemi” ve “SKA 17: Amaçlar için Ortaklık” hedefleri olmak üzere, 17 SKA arasından 15’ine doğrudan ve dolaylı katkı sağlamaktadır.
Rapor Hakkında

İklim Değişikliği

Ulusal ve Uluslararası Üyelikler

Stratejik Sürdürülebilirlik
Anlayış

Kalkınma Yatırım Bankası, Sorumlu Bankacılık Prensipleri’nin uygulanmasına ilişkin ilerleme ile ilgili gereklilikleri yerine getirmektedir.