01

Genel Müdür Mesajı

Değerli Paydaşlarımız,

2022 yılının değerlendirmesini sizlere sunmadan önce, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilimizi yıkıcı şekilde etkileyen, bizleri derinden sarsan deprem felaketinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar ve yaralı olan yüz binlerce vatandaşımıza acil şifalar dileriz. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak bölgedeki vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Bu zor günleri milletçe sahip olduğumuz dayanışma ruhu ile hep birlikte atlatacağımıza inanıyoruz.

Küresel enflasyonist baskıların ve jeopolitik risklerin arttığı, küresel büyümede aşağı yönlü risklerin belirginleştiği 2022 yılında, Türk bankacılık sektörü güçlü mali yapısı sayesinde tüm riskleri başarı ile yöneterek ülkemize finansman desteği sağlamaya devam etmiştir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak, 2022 yılında da reel sektöre sunduğumuz desteğimizi sürdürdük ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında sorumluluk almaya devam ettik. Bankamız, 2022 yıl sonu itibarıyla aktiflerini bir önceki yıla kıyasla yüzde 89 artırarak 92 milyar TL’ye, kredilerimizi ise yüzde 61 artırarak 60 milyar TL’ye çıkarmıştır. Aynı dönemde öz kaynaklarımızı 6,84 milyar TL’ye taşıyan Banka’mızın öz kaynak kârlılığı ise yüzde 31’in üzerinde gerçekleşmiştir.

Bankamız, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda ülkemiz kaynaklarını verimli şekilde kullanan projeleri desteklemeye devam etmiştir. Ana faaliyet alanımız olan kalkınma bankacılığı ile proje finansman ve kurumsal krediler başta olmak üzere; stratejik sektörlere yönelik uzun vadeli finansman kaynaklarından oluşan kredi seçeneklerimizle sürdürülebilir yatırım projelerine sağladığımız desteklerin yanı sıra, KOBİ ve ihracatçı firmalara kredi desteği sağlayarak etki alanımızı genişletiyoruz. Yatırım bankacılığı tarafındaki deneyimimizle de kamu ve özel sektöre ihtiyaçları doğrultusunda rehberlik etmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda hem yurt dışı hem de yurt içi kaynaklı, düşük maliyetli fonları yatırımcılarla buluşturmaya devam ediyoruz.

Bankamız 2022 yılında da sürdürülebilirlik odağındaki projeleri desteklemek için yurt dışından ülkemize kaynak getirmeye devam etmiştir. Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) finansman sağladığı 100 milyon Avro tutarında ilk sürdürülebilir Eurobond ihracını gerçekleştirdik. Ayrıca, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin finansmanında kullanılması amacıyla Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan (AIIB) 300 milyon ABD Doları tutarında kredi temin ettik.

Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerimizi sürdürürken, geçtiğimiz yıl da yoğun çabalarımız doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydettik.

Ülkemizin tam bağımsız enerji arzı için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerini desteklemeye devam ettik. 2022 yıl sonu itibarıyla Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 6’sını finanse ettik. Ayrıca 2022 yıl sonu itibarıyla portföyümüzün yaklaşık yüzde 80’i sürdürülebilirlik temalı kredilerden oluşmaktadır. Yine aynı dönemde, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları bağlantılı kredilerimizin toplam tutarı 2,5 milyar ABD Dolarını aşmıştır. Tüm bu sonuçlarla birlikte 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın 15’ine doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlıyoruz.

Sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına yönelik temin ettiğimiz çevresel, sosyal ve yönetişimsel (ÇSY) temalı kaynaklar aracılığıyla reel sektörün gelişimine katkı sağlamaya devam ettik. 2022 yıl sonu itibarıyla portföyümüzün yüzde 50’sini yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine sağladığımız finansmanlar oluşturmaktadır. Aynı şekilde 2022 yıl sonu itibarıyla aynı alanda 3.357 MWe kurulu güce sahip projelere finansman desteği sağladık.

Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’nin Türkiye’deki ilk imzacısı olan Bankamız, geçtiğimiz yıl ülkemizin Etki Prensipleri ile uyumlu ilk Etki Raporu’nu yayımladı. Bu rapor ile birlikte çevresel ve sosyal pozitif etki yaratma yaklaşımımızın, etki yönetim sistemlerimizin ve süreçlerimizin şeffaf bir şekilde ilerlediğini bir kez daha belirtmiş olduk. Bankamız, etki yatırımı ekosisteminin geliştirilmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.

Yine uluslararası finans dergisi International Finance’in düzenlediği International Finance Awards kapsamında, Türkiye’nin ilk düşük karbonlu ekonomiye geçiş tahvili ihracına yaptığı aracılık ile Bankamız, “Best Green Project Financing Bank 2022” kategorisinde ödül almaya hak kazandı.

Banka olarak, kalkınmada öncelikli stratejik sektörlerde faaliyet gösteren bölgesel ve küresel şirketler yaratmak ve yüksek teknoloji üreten girişimleri desteklemek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizin sürdürülebilir büyümesinde stratejik öneme sahip sektörleri desteklemek için kurduğumuz Türkiye Kalkınma Fonu ile yeni nesil girişimlere yatırım yaparak girişim ekosisteminin gelişiminde önemli bir rol oynadık. Bünyesindeki 6 alt fon ile Türkiye Kalkınma Fonu (TKF), ülkemizin yenilikçi girişimlerine ve yüksek büyüme potansiyelli şirketlerine sermaye yatırımı yapmaya bu yıl da devam etmiştir. 2022 yılında, Türkiye Kalkınma Fonu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent ortaklığında kurulan Kalkınma ODTÜ Teknokent Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’yla birlikte TKF’nin yönettiği toplam fon büyüklüğü 1,6 milyar TL’yi aşmıştır.

Ülkemizin geleceği için bugüne kadar yurt dışından 5 milyar doları aşan kaynağı ülkemize kazandıran Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 48 yıldır olduğu gibi yarını bugünden öngörerek çalışmaya devam edecektir.

Gelecek dönemlerde de sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı noktasında çalışmalarımıza hız kesmeden devam edecek ve bu alanda öncü yol gösterici banka olma rolümüzü sürdüreceğiz. Ülkemizin yeşil dönüşümüne bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek olacağız. Bankamız'ın yarım asra yaklaşan yolculuğunda; başta en büyük hissedarlarımız olan T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Yönetim Kurulumuza, bu süreçte bizlerle hareket eden tüm paydaşlarımıza ve sürdürülebilir kalkınma odaklı tüm çalışanlarımıza bu yolculukta bizimle birlikte oldukları için teşekkür ederim.

İbrahim H. ÖZTOP
Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi