02

Özet Yönetim Kurulu Raporu

Banka, 2022 yılında da istikrarlı performansını sürdürmüştür.

Küresel iktisadi faaliyetler, jeopolitik riskler ve küresel finansal koşulların etkisiyle 2022 yılının ikinci çeyreği itibarıyla yavaşlama eğilimine girmiştir. Yılın son çeyreğinde daha da belirginleşen yavaşlamanın etkisiyle 2021 yılında %5,9’a ulaşan küresel ekonomik büyümenin 2022 yılında %2,9’a gerilediği tahmin edilmektedir.

Artan küresel resesyon endişeleri, küresel arz şokları ve Rusya - Ukrayna savaşına rağmen Türkiye ekonomisi kesintisiz olarak büyümeye devam etmiştir. 2019 yılının son çeyreğinden bu yana aralıksız büyüyen Türkiye ekonomisi, G20 ülkeleri arasında birinci, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer almıştır.

Bankamız, güçlü performans seyrini 2022 yılında da devam ettirmiştir. Banka'mızın yıl sonu mali göstergelerine baktığımızda; aktiflerimizin 2022 yılının son çeyreği itibarıyla 92 milyar TL’ye ulaştığı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %89’luk bir büyüme performansı sergilediği görülmektedir.

Bankamız, ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda yatırımlara sağladığı kredi desteğiyle
sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamaya devam etmektedir.

2022 Aralık ayında, toplam aktifimizin %66’sını oluşturan kredilerimizin tutarı, 60,3 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Kredi hacmimiz 2021 yılı sonuna göre %61 artış göstermiş ve brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,8 puan azalarak %1,48 düzeyinde gerçekleşmiştir. Sermaye yeterlilik oranı son çeyrekte 16,67 olmuştur. 2022 yılı kârımız ise 1.691,4 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Bankamız, kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir kalkınmayı odağına alarak, çevreye ve topluma duyarlı yatırımların hayata geçirilmesinde aktif rol oynayarak; güçlü sermaye yapısı, kalkınma ve yatırım bankacılığındaki yetkinliği, Türkiye Kalkınma Fonu ve Türkiye sermaye piyasalarına derinlik ve çeşitlilik kazandırma hedefi ile ülkemizin sürdürülebilir büyümesi ve kalkınması doğrultusunda çalışmalarına devam edecektir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Yönetim Kurulu olarak 2022 faaliyet döneminde hayata geçirdiğimiz tüm faaliyetlerimizde emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunar ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın 2022 yılına ait Yönetim Kurulu ve Denetçi Raporları ile finansal raporlarını değerlendirmelerinize takdim ederiz.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu