02

Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri

Kalkınma Yatırım Bankası, Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ni (Etki Prensipleri) imzalayan ilk ve tek Türk kuruluşu olarak uluslararası alanda öncülüğünü ortaya koymuştur.

Eylül 2022’de Türkiye’nin Etki Prensipleri ile uyumlu ilk Etki Raporu’nu yayınlayarak da bu öncülüğünü teyit etmiştir. Bağımsız bir denetim sürecinden geçirilen bu rapor, Banka’nın çevresel ve sosyal pozitif etki yaratma stratejisi ve etki yönetim sistemleri ve süreçleri hakkında bilgi vermektedir.

Raporun amacı, Banka’nın çevresel ve sosyal etkilerini yönetme ve artırmaya yönelik taahhütlerini ve yaklaşımını şeffaf bir şekilde paylaşmaktır. Bu durum, Banka’nın sadece ekonomik fayda sağlama hedefi olmayıp, aynı zamanda sosyal ve çevresel etkileri de dikkate alan bir etki yönetim anlayışına sahip olduğunu göstermektedir.

Banka, etki yatırımı ekosisteminin geliştirilmesi ve Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşma konusundaki sorumluluğunu ciddiye alarak çalışmalarını hız kesmeden sürdürmektedir. 2023 ve sonraki yıllarda, Banka’nın Etki Yatırımcılığına odaklanan faaliyetlerine, mevcut ve gelecekte elde edeceği yeni uluslararası tematik kaynaklar ve Türkiye Kalkınma Fonu bileşenleri aracılığıyla sürekli katkı sağlama kararlılığı bulunmaktadır.

Bu durum, Kalkınma Yatırım Bankası’nın, etki yatırımcılığı alanında Türkiye’nin ivmelendirici ve lider kurumlarından biri olma hedefini yansıtmaktadır.

Bu küresel standartla Banka, kurumsal bankacılık, proje finansmanı, girişim sermayesi ve özel sermaye yatırım faaliyetlerini bir “etki lensi” ile disiplinli, şeffaf ve ölçülebilir bir şekilde yönetmeyi taahhüt etmiştir. Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) kurucu üyeleri arasında yer alarak, etki yatırımı modelinin Türkiye’de daha ileri taşınması ve etkin bir etki yatırımı ekosisteminin oluşturulması yönündeki hedeflerini desteklemiştir.

Etki yatırımlarının yönetiminde disiplin, şeffaflık ve ölçülebilirlik gerekliliğine dikkat çeken Banka, bu ilke ve prensipleri uygulama taahhüdünde bulunmuştur. Hem yerel hem de global iş birlikleriyle, şirketlere, organizasyonlara ve fonlara, finansal, sosyal ve çevresel kazanımlar sağlamada yardımcı olma vizyonunu sürdürmektedir.

Banka’nın finansman sağladığı projelerde enerji verimliliği, kaynak verimliliği, istihdam, teknolojik gelişim ve dijitalleşme projelerine kaynak sağlama önceliği, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda olumlu çevresel etki yaratma hedefiyle uyumludur.

2022 yılında, bu çerçeve ve prensiplerle yönetilen stratejiler, doğrultusunda finanse edilen yenilenebilir enerji projeleri ile yıllık 4,5 milyon ton CO2 eşdeğeri sera gazı emisyonunun azaltılmasına yardımcı olmuştur. Bu, Banka’nın sürdürülebilir kalkınma ve çevre dostu uygulamalar konusundaki kararlılığını gösteren önemli bir başarısıdır.

Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ne (Etki Prensipleri), 2022 yılı itibarıyla 39 ülkeden, yaklaşık 520 milyon ABD doları değerinde varlığa sahip 173 imzacı kuruluş katılım göstermiştir.

Bu kuruluşlar arasında Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Amerikan Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu (OPIC), Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA), RockCreek, Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası (IDB), Hollanda Kalkınma Bankası (FMO), Alman Kalkınma Finans Kurumu (DEG) gibi önde gelen kuruluşlar yer almaktadır.

Sürdürülebilir finansmanın bir modeli olarak Türkiye’nin kalkınma sürecine katkı sağlamak, Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın stratejik bankacılık hedeflerinin merkezine oturmuştur.

Bu bağlamda, Banka, Dünya Bankası, Japon Uluslararası İş Birliği Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Çin Kalkınma Bankası gibi uluslararası finans kuruluşları ile ÇSY temalı bir dizi kredi anlaşması imzalamıştır.

2022 yılı sonunda Banka’nın portföyünün yüzde 79’u, sürdürülebilirlik temalı kredilerden oluşmaktadır. Bu kredilerle, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 15’ine doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlanmaktadır. ÇSY temalı finansmanın odağında, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, istihdam, altyapı, KOBİ, sağlık ve eğitim sektörleri gibi alanlar yer almaktadır.

Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri, kuruluşların finansal kazançlarının yanı sıra ölçülebilir pozitif sosyal ve çevresel etkiler yapmasına yardımcı olacak bir süreci kapsamlı bir şekilde tanımlayan bir programdır. Etki Prensipleri; Stratejik Niyet, Yapılanma, Portföy Yönetimi, Çıkış Stratejisi ve Bağımsız Doğrulama gibi aşamalardan oluşur.

Etki yatırımları, ekonomik eşitsizlik, temiz su erişimi ve sanitasyon, tarım verimliliği ve doğal kaynakların korunması gibi sorunlara önemli bir çözüm sunabilir. Kalkınma ve Yatırım Bankası, bu prensipleri benimseyerek ve proje finansmanı ile Türkiye Kalkınma Fonu faaliyetlerini “etki lensi” ile yönetmeyi hedefleyerek, bu alandaki öncü rolünü pekiştirmiştir.

Stratejik Niyet

1

Yatırım stratejisiyle tutarlı olarak stratejik etki hedef(ler)ini tanımlayın.

2

Portföy bazında stratejik etkiyi yönetin.

Yapılanma

3

Yöneticinin etkinin elde edilmesine katkısını belirleyin.

4

Sistematik bir yaklaşıma dayalı olarak her yatırımın beklenen etkisini değerlendirin.

5

Her yatırımın potansiyel olumsuz etkilerini değerlendirin, ele alın, izleyin ve yönetin.

Portföy Yönetimi

6

Beklentilere karşı etki elde etmede her yatırımın ilerlemesini izleyin ve uygun şekilde yanıt verin.

Çıkış Stratejisi

7

Sürekli etki üzerindeki etkiyi dikkate alarak çıkışları gerçekleştirin.

8

Etki ve öğrenilen derslerin başarısına dayalı olarak kararları ve süreçleri gözden geçirin, belgeleyin ve iyileştirin.

Bağımsız Doğrulama

9

İlkelerle uyumu kamuya açıklayın ve uyumun düzenli olarak bağımsız doğrulamasını sağlayın.