01

Yönetim Kurulu Başkanı Mesajı

Değerli Paydaşlarımız,

Cumhuriyetimizin 100. yılında birçok ilimizi etkileyen deprem felaketleri ile sarsıldık. Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı dilerim. Afetin ilk anlarından itibaren gösterdiğimiz desteği, bölgenin yeniden ayağa kalkması ve kalkınması süreçlerinde de sürdüreceğimizi belirtmek isterim.

Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu jeopolitik riskler, küresel enflasyonist gelişmeler, gelişmiş ülkelerde artan resesyon beklentisi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin sıfır vaka politikası uygulaması ve tedarik zincirlerinde oluşan belirsizlik nedeniyle 2022 yılına güçlü başlayan küresel ekonomi yükseliş hızını kaybetmiştir. Türkiye ekonomisi küresel faaliyetteki yavaşlamaya karşın 2022 yılında güçlü büyüme performansını korumuştur.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak, başarılı geçirdiğimiz bir yılı daha finansal sonuçlarımızla pekiştirdik. Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmasına destek olmak amacıyla önemli adımlar atarken, gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle ekonomik büyümeyi teşvik ediyor, istihdamı artırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için aktif bir rol oynuyoruz. Bankamız 48 yıllık köklü geçmişiyle güçlü iş birlikleri kurduğu kalkınma finansmanı kuruluşlarından getirdiği fonlarla, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine olan desteğine 2022 yılında da devam etmiştir. Bugüne kadar yurt dışından sağladığımız kaynakların toplam tutarı 5 milyar ABD dolarını aşmıştır. Geride bıraktığımız süreçte güçlü iş birliği içinde olduğumuz uluslararası finansal kuruluşlardan kaynak temin ederek, Türkiye’ye yabancı sermaye girişini artırmayı hedefledik.

Bu sayede, ülkemizdeki tarım, enerji, altyapı, sanayi, turizm ve bilgi teknolojileri gibi sektörlerdeki projelere finansman desteği sağlayarak bu sektörlerin büyümesine ve rekabet gücünün artmasına destek sağladık.

Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında yönetilen 1,6 milyar TL’yi aşan fon büyüklüğü ile girişim şirketlerine doğrudan yatırım yaparak ülke genelinde girişimcilik ekosistemin gelişmesini destekledik.

Kurulduğumuz ilk günden bu zamana sürdürülebilirliği ana odağına alan bir Banka olarak; Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek amacıyla yeşil projelerin finansmanına öncelik verdik. Yenilenebilir enerji projelerine yönelik kredi ve destek programları oluşturduk. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda faaliyetlerine devam eden Bankamız, etki yatırımcılığı ekosisteminin geliştirilmesi ve 2053 net-sıfır emisyon hedefinin gerçekleştirilebilmesi konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hız kesmeden devam etmektedir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak, sadece finansal hizmetler sunmakla kalmayıp aynı zamanda toplumsal sorumluluklarımızı da önemsiyoruz. Eğitim, sağlık, çevre ve sosyal kalkınma gibi alanlarda sosyal projelere destek vererek toplumun refahını artırmayı sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra toplumsal gelişimi desteklemek için çeşitli kurumsal sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirdik.

Banka olarak, Türkiye’nin kalkınma ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyor, sürdürülebilirlik ilkelerini benimsemeye ve topluma katkı sağlamaya odaklanıyoruz. Bu doğrultuda, önümüzdeki yıllarda da çeşitlendirilmiş finansal hizmetlerimiz, yenilikçi çözümlerimiz ve stratejik iş birliklerimizle ülkemizin kalkınma yolculuğuna destek olmayı sürdüreceğiz. Banka'mızın elde ettiği başarılarda büyük bir paya sahip olan başta değerli çalışanlarımız olmak üzere tüm paydaşlarımıza şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına teşekkürlerimi sunarım.

Dr. Raci KAYA
Yönetim Kurulu Başkanı