03

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Stratejisi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası; etki odaklı bir yaklaşım benimseyerek kurumsal bankacılık, proje finansmanı, girişim sermayesi ve özel sermaye yatırımları faaliyetlerini küresel etki standartlarına uygun şekilde daha disiplinli, şeffaf ve ölçülebilir bir şekilde yönetmeyi amaçlamaktadır.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, iklime duyarlı ve adil bir ekonomi inşa etmek için finans anlayışının sürdürülebilirlik hedeflerine odaklanması gerektiği görüşünü benimsemektedir.

Banka, bu doğrultuda kurumsal markaların; finansal rapor, faaliyet raporu gibi rutin aksiyonlara ek olarak entegre raporlama ve etki raporlaması süreçlerini de başlatarak SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) göstergelerine uygun bir şekilde sağladıkları toplumsal faydaları şeffaf bir şekilde paylaşmaları gerektiğini düşünmektedir. Banka, bu sorumluluk bilinciyle Türkiye’nin Etki Prensipleri ile uyumlu ilk Etki Raporu’nu yayımlayarak disiplin, şeffaflık ve ölçülebilirliğini artırma konusundaki kararlılığını göstermiştir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, sürdürülebilirlik çerçevesinde genişleyen yabancı finansman portföyüne yeni bir kalem ekleyerek, 100 milyon Avro değerindeki ilk Sürdürülebilir Eurobond ihracını 2022 Eylül ayında tamamladı. Bu 11 yıllık vadeye sahip ihraç, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından finanse edildi. İhraçtan elde edilen kaynakların en az %75’i, ülkemizde iklim değişikliği ile mücadeleyi ve %25’i sosyal odaklı projeleri desteklemeyi amaçlayan yatırımlara yönlendirilerek değerlendirilecektir.

Stratejik Amaçlar

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve ülkemizin yeşil kalkınma hamlesi çerçevesinde kalkınma bankacılığı, yatırım bankacılığı ve Türkiye Kalkınma Fonu olarak yürüttüğü faaliyetlerle yeşil dönüşümün finansmanında yol gösterici rolünü devam ettirmektedir ve ülkemizde yeşil dönüşümün tüm alanlarında aktif bir şekilde rol almayı sürdürme hedefindedir.

Banka, belirlemiş olduğu temel stratejik hedefler doğrultusunda, sorumlu bankacılık ilkeleriyle hareket etmektedir. Bu hedefler, çözüm ortaklığı içinde olduğu yatırımcılara kalıcı değer kazandırma ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme üzerine kuruludur.

Kalkınma Bankacılığı’na Yönelik Amaçlar

  • Kalkınma Plan ve Programlarında belirlenen ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı ve döviz geliri potansiyeline sahip öncelikli sektörlere yönelik finansman ürünlerini çeşitlendirmek.
  • Ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak, yatırımların teşvik edilmesi ve canlandırılması amacıyla projenin fizibilitesine ve nakit akışına uygun kredilerin yanında, yatırım bankacılığı ürünleri ile en uygun enstrümanlarla finansman sağlamak.
  • Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını gerçekleştirmek için düşük karbon ekonomisine geçiş, iklim değişikliği ile mücadele, bilinçli üretim-tüketim, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak vb. amaçlara hizmet eden projeleri desteklemek.

Türkiye Kalkınma Fonuna Yönelik Amaçlar

  • Alt fonları ile birlikte, ülkemizin sürdürülebilir büyümesinde stratejik öneme sahip sektörleri desteklerken; yeni nesil girişimlere de yatırım yaparak girişim ekosisteminin gelişiminde önemli bir rol oynamak.
  • Kamu kaynaklarının ülke kalkınması odaklı sermaye yatırımlarına dönüştürülmesi için çalışmalar gerçekleştirmek.

Yatırım Bankacılığına Yönelik Amaçlar

  • Türkiye sermaye piyasalarının uluslararası sermaye piyasaları seviyesine çıkarılması ve ülkemize yabancı sermaye girişinin desteklenmesi
  • Tüm yatırım bankacılığı hizmetlerini uluslararası standartlarda sunmak
  • Firmaların finansal darboğazlarına yönelik yapılandırma danışmanlık hizmeti vermek
  • Finansal fizibilite danışmanlığı ile doğru yatırım kararlarının alınmasına destek olmak
  • Ülkemize doğrudan yabancı yatırımı çekecek yatırım bankacılığı projelerinde görev almak
  • Firmaların fon ihtiyaçlarına yönelik alternatif finansman kaynakları geliştirmek
  • Piyasa koşulları ve iş birliği yapılan satış aracılarının uygunluğu çerçevesinde, yenilikçi sermaye piyasası ürünleri geliştirmek

Kaynak Yapısını Güçlendirmeye Yönelik Amaçlar

  • Sürdürülebilir aktif büyümesini destekleyen güçlü ve çeşitlendirilmiş bir kaynak yapısı oluşturmak.
  • Kalkınma finansmanı kuruluşlarından ve benzeri kreditörlerden bankamıza kaynak girişini arttırmak.

Çevresel ve Sosyal Sorumluluğa Yönelik Amaçlar

  • Alman Kalkınma Bankası’nın (KfW) teknik desteği ile Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme uygulamalarımızı uluslararası standartlara uyumlu şekilde daha da güçlendirmeye yönelik çalışmaların devam etmesi, kapasite güçlendirmeyi sürdürme ve konu hakkında 2023 yıl sonuna kadar önemli bir ilerleme katetmiş olmak.
  • Son yıllarda etki odaklı yatırım girişimleri ve yatırımcı iştahının büyümesi nedeniyle Türkiye’deki etki yatırım faaliyetleri önemli bir artış gösterdiğinin bilincinde olarak, etki odaklı bir yaklaşım ile beraber finansal getiri yanında sosyal ve çevresel sorunlara somut ve ölçülebilir katkı sağlamak.
  • AFD-Frankfurt School of Finance ile “Cinsiyet Eşitliği Risk Değerlendirme Aracı” geliştirme amacıyla devam eden teknik destek çalışmalarını sürdürme ve bu araç ile sosyal riskleri değerlendirirken cinsiyet eşitliğini de ayrıca değerlendirmek.

Bilgi Teknolojileri ve İş Süreçlerine Yönelik Amaçlar

  • Tüm faaliyet alanlarında operasyonel etkinlik ve verimliliği sağlayan, bilgi teknolojileri ile desteklenmiş, dijitalleşmeyi odağına almış kurumsal yapı ve süreçleri oluşturmak.