02

Risk Yönetimi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın faaliyet gösterdiği sektörler ve gerçekleştirdiği işlemler çerçevesinde potansiyel riskler ve tehditlere karşı savunması, uygulanmakta olan geniş kapsamlı risk yönetim stratejisiyle mümkün olmaktadır. Banka tarafından belirlenen risk yönetim prosedürleri ve mekanizmalar, risklerin tanımlanmasını ve öncelik sırasına konulmasını sağlamakta, bu sayede stratejik ayrılıkları en aza indirerek faaliyetlerin sürekliliğini temin etmektedir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın risk yönetim süreci, risklerin tanımlanması, ölçülmesi ve izlenmesi ve bu risklerin ulusal ve uluslararası yasal mevzuat doğrultusunda Yönetim Kurulu tarafından belirlenen limitlere uygun şekilde yönetilmesi gibi üç temel adımdan oluşmaktadır.

Risk Yönetimi Birimi tarafından düzenli aralıklarla oluşturulan risk raporları, yasal gereklilikleri ve Banka’nın özgül ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu raporlar, risk yönetiminin kritik bileşenlerinden olan risklerin tanımlanması, ölçülmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi konularında önemli bir rol oynamaktadır.

Risk yönetim süreci, Risk Yönetimi Birimi, Risk Komiteleri ve uygulamaya alınan veya planlanan risk alanları olmak üzere üç temel mekanizma üzerine kurulmuştur. Bu mekanizmalar, Banka'nın riskleri yönetme ve operasyonel hedeflerini başarıyla gerçekleştirme kapasitesini artırmaktadır.

Risk Yönetim Birimi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın Risk Yönetimi Birimi, Banka’nın mevcut ve potansiyel olarak karşılaşabileceği riskleri sürekli olarak izlemektedir. Bu amaçla günlük, haftalık, aylık ve yıllık periyotlarda hazırlanan detaylı raporlar kullanılmakta ve bu raporlar, Denetim Komitesi, Yönetim Kurulu ve Banka’nın üst düzey yönetimi ile paylaşılmaktadır.

Risk Yönetimi Birimi’nin asli görevleri, Banka’nın karşılaştığı risklerin tanımlanması, ölçülmesi, analizi, izlenmesi ve raporlanması ve kontrol edilebilen ve edilemeyen riskleri azaltmak amacıyla gereken önlemlerin alınmasını sağlamaktır.

Bu çerçevede, Banka’nın mevcut ve potansiyel risklerinin izlenmesi için, Risk Yönetimi Birimi tarafından iç raporlar kullanılmaktadır.

Günlük raporlama sürecinde, Banka’nın faiz ve döviz kuruna olan duyarlılıkları çeşitli senaryolar altında analiz edilmekte, günlük limitler ve likidite kriz göstergeleri izlenmekte, Banka’nın menkul kıymet portföyünün durasyon analizleri yapılmakta ve Banka yerleştirmeleri ile kabul edilen teminat mektuplarının Banka limitlerine uygunluğu değerlendirilmektedir. Haftalık raporlamalar genel ekonomik analizler, değerlendirmeler ve likidite ve döviz riskleriyle ilgili limit izleme tablolarını içermektedir.

Risk Yönetimi Birimi tarafından hazırlanan aylık risk analizi raporunda, Banka’nın maruz kaldığı risklere ilişkin daha geniş çaplı analizler yer almaktadır. Birim tarafından oluşturulan “Risk Limitleri İzleme Raporu”, sayısallaştırılan riskler için belirlenen ve Yönetim Kurulu tarafından onaylanan risk limitlerine ilişkin gerçekleşmeleri sunmaktadır. Aylık raporlar, ilgili birimler, üst yönetim, Aktif-Pasif Komitesi, Denetim Komitesi ve Yönetim Kurulu’na sunulmaktadır.

Sermaye yeterliliği rasyosu, bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı standart rasyosu, operasyonel riske maruz değer gibi hesaplamaların yer aldığı ve formatı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenen risk raporlama seti, Risk Yönetimi Birimi tarafından hazırlanarak BDDK’ya sunulmaktadır. Ayrıca, BDDK tarafından 11 Temmuz 2014 tarih ve 29057 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik” uyarınca, Banka yıllık sıklıkla İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Raporu oluşturmaktadır. 2022 dönemine ait “Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci (İSEDES) Raporu”nun Mart 2023’te Risk Yönetimi Birimi tarafından hazırlanıp Yönetim Kurulu onayından geçerek BDDK’ya sunulması planlanmaktadır.