05

Sosyal Sermaye

Tedarikçi Seçimi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, sorumlu bankacılık felsefesi çerçevesinde, tedarikçilerinin çevresel ve sosyal performanslarını geliştirmeyi hedeflemekte ve bu bağlamda, paydaşlarıyla etkileşimde bulunarak onlara yol göstermektedir. Tedarikçilerinin etkinlikleri aracılığıyla dolaylı bir şekilde çevresel ve sosyal etkiye katkıda bulunmayı ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, Banka, tedarikçilerinin seçim sürecine özen göstermektedir.

Banka, tedarik işlemlerini “Satın Alma ve İhale Yönetmeliği”ne uygun şekilde yürütmektedir. Ayrıca, ürün veya hizmetin yerli piyasadan temin edilme imkânı olduğunda, yerli tedarikçilere öncelik vermektedir.

TKYB, tedarikçi seçim sürecini düzenlemek ve belirlemek adına bir prosedür oluşturmuş ve bu prosedürü 8 Şubat 2021 tarihinde yayımlamıştır. Banka, tedarikçilerinin sunmuş oldukları hizmetlerin çevresel ve sosyal performanslarını geliştirmek için, iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve çalışan hakları gibi koşulları içeren bir belge yayımlamıştır. Bu belge, 29 Temmuz 2020 tarihinde yayımlanmış ve “Tedarikçi Davranış İlkeleri” adı verilmiştir. Bu ilkeler, yeni ve yenilenen tüm sözleşmelere dahil edilmiştir.

Banka, kendisine en uygun tedarik zinciri yönetimini belirlemek ve aşağıdaki ana fonksiyonları gerçekleştirmek için çalışmalar yapmaktadır:

Tedarik yönetim planı

Potansiyel satıcıların belirlenmesi ve yeterliliklerin değerlendirilmesi

Yap/satın al kararlarının verilmesi

İhale/Teklif/Sözleşme süreçlerinin yönetimi

Tedariklerin kabulü

Bu süreçler, belirli kurallar, iş süreçleri ve fonksiyonel görevler aracılığıyla yönetilmektedir. Sürekli kontrol ve değişen koşullara göre gerekli düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılmaktadır. Böylece Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, tedarikçi seçimi sürecini sosyal sermayesinin bir parçası olarak yönetmekte ve geliştirmektedir.