01

Öne Çıkan Gelişmeler

Banka, 2022 yılında her zaman olduğu gibi reel sektörü, üretimi ve istihdamı desteklemeye devam etmiş, yılı kaynak temini, krediler ve operasyonel kârlılık anlamında büyüme ile kapatmıştır. Banka, aktiflerini bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %89 artırarak 91,60 milyar TL’ye yükseltmiştir. Öz kaynaklarını 6,84 milyar TL’ye çıkartan Banka’nın sermaye yeterlilik oranı ise %16,67 olarak gerçekleşmiştir. Banka, 2023 yılında da mevcut ürün ve hizmetlerine yenilerini eklemeye, dijitalleşme ve kalite konularına odaklanarak finansal ve operasyonel hedeflerine ulaşma çalışmalarına devam edecektir.

İklim değişikliğine ilişkin risk ve fırsatlar değerlendirilmekte; strateji, yönetişim, emisyon metrikleri, hedefler, performans ve değer zinciri etkileşimine ilişkin soruları gönüllü olarak yanıtlandığı, dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan Carbon Disclosure Project’in (CDP) İklim Değişikliği Programı’na 2016 yılından beri raporlama yapan Banka, 2022 yılında B (Yönetim Seviyesi) skoru elde etmiştir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, fon kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlanması amacıyla sürdürülebilirlik alanında temin ettiği yabancı kaynaklara bir yenisini daha ekleyerek, 2022 yılında, 100 milyon avro tutarında ilk Sürdürülebilir Eurobond ihracını gerçekleştirmiştir. Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) finansman sağladığı 11 yıl vadeli ihraçtan elde edilecek fonun en az %75’i Türkiye’de iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunan yeşil projelerin finansmanı için ayrılırken, kalan kısmı sosyal odaklı projelere yönlendirilecektir.

Banka, Great Place to Work tarafından yapılan araştırma sonucunda çalışanlarının değerlendirmesi ile Great Place to Work sertifikasını almaya hak kazanmıştır.

Banka’nın ilk kurumsal yönetim derecelendirme çalışması tamamlanmış, derecelendirme notu 10 üzerinden 9,32 olarak belirlenmiştir. Bu yüksek not, Banka’nın Dünya Kurumsal Yönetim Endeksi’ne göre birinci grup içerisinde yer aldığını göstermektedir.

Banka, uluslararası sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşlarından Sustainalytics’in Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) başlıklarının değerlendirildiği risk derecelendirmesi kapsamındaki çalışmalarında 2022 yılında aldığı 11,0 risk notu ile Türkiye’de yer alan öncü kurumlar arasında konumlanmış ve ülkemizin başarılı şekilde üst sıralarda yer almasına katkı sağlamıştır.

Entegre Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında sahip olunan ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi sertifikalarına ek olarak, müşteri şikayetlerinin ele alınması değerlendirilmesi ve azaltılması, müşteri memnuniyetinin artırılması ve gelecekteki müşteri beklentilerinin ele alınmasını amaçlayan ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi sertifikası alınmıştır.

Banka, International Organization for Standardization (ISO) tarafından yayınlanan, kurum ve kuruluşların bilgi güvenliğinde uyulması gereken kontrolleri içeren ve bilgi güvenliğine ilişkin gereksinimleri tanımlayan tek denetlenebilir uluslararası standart olan ISO/IEC 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı’na uyum sağlamış ve ilgili sertifikayı almaya hak kazanmıştır.

Türkiye’nin Etki Prensipleri ile uyumlu ilk Etki Raporu ve 2022 yılında Banka’nın Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi yayınlanmıştır. ICMA (Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği) Yeşil Tahvil Prensipleri, ICMA Sosyal Tahvil Prensipleri, LMA (Loan Market Association) Yeşil Kredi Prensipleri ve LMA Sosyal Kredi Prensipleri ile uyumlu olan çerçeve için İkinci Taraf Görüş (SPO) alınmıştır.

Banka, Bonds Loans & Sukuk Türkiye ödüllerinde; Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş.’nin halka arzı ile “IPO of the Year” kategorisinde birincilik ödülü, Türkiye’nin ilk sosyal sukuk ihracı ile “Islamic Finance Deal of the Year” ve “Local Currency Bond of the Year” kategorilerinde ikincilik ödülleri almaya hak kazanmıştır. Ayrıca, Türkiye’nin ilk düşük karbonlu ekonomiye geçiş tahvili ihracına yaptığı aracılık ile uluslararası finans dergisi International Finance’in düzenlediği International Finance Awards’ta “Best Green Project Financing Bank 2022” kategorisinde de birincilik ödülünü almaya hak kazanmıştır. İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) koordinasyon ofisi ile banka arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen projede 2022 yılı uygulama döneminde finanse edilecek toplam 24 projeden 2 tanesi iptal edilmiş, 16 proje tamamlanmıştır. Finansal raporlama ve ödeme süreci devam eden altı proje bulunmaktadır. 30.12.2022 tarihi itibarıyla 2022 yılında İSEDAK kapsamında 15.649.212,64 TL ödeme alınmış, bu tutarın 12.643.154,38 TL’si proje ödemeleri için transfer edilmiştir.

TKF’nin alt fonları olan Bölgesel Kalkınma Fonu ve Teknoloji İnovasyon Fonu’nda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı‘nın (KOSGEB), yatırımcı olarak yer alması sağlanarak stratejik iş birlikleri oluşturulmuş, 2022 yılında KOSGEB tarafından sağlanan ek taahhütlerle Teknoloji ve İnovasyon Fonu büyüklüğü 475 milyon TL’ye ulaşmıştır.

2022 yılında, ODTÜ Teknokent Girişim Destek ve Yatırım A.Ş. ve Banka’nın yatırımcı olduğu 6 milyon ABD Doları büyüklüğündeki Kalkınma ODTÜ Teknokent Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurulmuştur.Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Kalkınma Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve Kalkınma ODTÜ Teknokent Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) mevzuatına tabi fonlarla ülke ekonomisine katkı sağlayan, teknoloji odaklı şirketlerin desteklenmesi hedeflenmektedir.