05

Sosyal Sermaye

Tedarikçi Belirleme Prosedürü

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın sosyal sermayesinin bir parçası olarak, Tedarikçi Belirleme Prosedürü öne çıkmaktadır. Bu prosedür, Banka’nın ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet ve ürün temini yapılacak tedarikçi firmaların belirlenmesi ve değerlendirilmesi süreçlerini düzenlemektedir. Seçim sürecinde, belirlenen etkin kriterlere göre tedarikçi firmaların seçimi ve bu seçim sonrasında yılda bir kez yapılan değerlendirmeler bu prosedürün kapsamındadır.

Bilgi Teknolojileri Sistem ve Altyapı, Bilgi Teknolojileri Uygulama ve Geliştirme, Bilgi Güvenliği, Dış/Destek Hizmeti ve Değerleme Hizmeti alımları, şirket kredi kartı ile yapılan harcamalar ve iş avansı olarak yapılan harcamalar bu prosedürün dışında tutulmuştur. Bu tür alımlar için belirli yönetmelik ve prosedürler uygulanmaktadır.

Tedarikçi firmaların “Onaylı Tedarikçi” statüsü kazanabilmeleri için belirlenen belge ve dokümanları sağlamaları gerekmektedir. Ayrıca, talep edilen ürün veya hizmetin özelliğine göre, işin teknik şartnamesinde belirtilen ek belge ve evrakları sunmaları beklenmektedir.

TKYB, İç Kontrol ve Uyum Birimi aracılığıyla tüm tedarikçi firmaları Uluslararası Yasaklı Liste Eşleşme kontrolüne tabi tutmaktadır. Ambargo veya yaptırımlar altında bulunan firmalarla çalışılmamaktadır. Yüksek riskli olarak değerlendirilen tedarikçilere hizmet alımı için ilgili işkolu Genel Müdür Yardımcısı’nın onayı gereklidir. Onaylanmış tedarikçiler yılda bir kez uluslararası yasaklı liste kontrolüne tabi tutulmakta ve ambargo veya yaptırıma tabi olduğu belirlenen firmalarla olan iş ilişkileri sonlandırılmaktadır.

Son olarak, hizmet alan birim, onaylı tedarikçisini yılda bir kez Tedarikçi Değerlendirme Formu ile değerlendirmektedir. Bu değerlendirmeler sırasında, tedarikçinin Entegre Yönetim Sistemleri mevcudiyeti, yani ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 vb. belgelere sahip olma durumu da göz önünde bulundurulmaktadır. Bu şekilde, TKYB’nin tedarikçi belirleme prosedürü, sosyal sermayesinin önemli bir parçasını oluşturarak, etkin ve adil bir tedarikçi seçim süreci yürütülmesine katkı sağlamaktadır.