03

Dünyadaki Gelişmeler ve Sektörel Beklentiler

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ülkemizin yeşil dönüşümünü destekleyen faaliyetlerini sürdürerek sürdürülebilir kalkınmanın finansmanında önemli bir rol oynamaktadır.

Banka, iklim değişikliğiyle mücadeleye odaklı çalışmaları ve Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkıyı artırma hedefleriyle yol gösterici bir konumdadır.

Aynı zamanda etki yatırımlarının geliştirilmesi ve yatırım bankacılığı alanında faaliyetlerini genişletme amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Banka, çevresel ve sosyal sorumluluğa da odaklanarak uluslararası standartlara uyumlu uygulamaları benimsemektedir.

2022 yılı, Türkiye’deki bankacılık sektörünün yeşil finans ve sürdürülebilirlik odaklı politikaları benimsemeye yönelik aksiyonlarının arttığı bir yıl olmuştur. Bu durum Türkiye’deki bankacılık sektörünün sorumlu bankacılığa doğru bir geçişe hızla yöneldiğini işaret etmektedir.

Ancak sektörün kısa vadeli finansman yapısı, yeşil varlık tanımlama ve sınıflandırma (taksonomi) konusundaki eksiklikler ve iklimle ilgili konularda sınırlı analitik kapasite gibi sorunlar hala mevcuttur. Bankaların, daha sürdürülebilir bir bankacılık sektörünü benimsemeleri adına bu zorlukları ele alması regülasyon ve aksiyon planlarıyla teşvik edilmektedir.

2022 yılında, Paris İklim Anlaşması ile vurgulanan iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularına küresel önem, sektörler ve ülkeler arasında stratejik öncelikleri şekillendirmeye devam etti. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) tarafından kabul edilen Paris İklim Anlaşması, global ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre CO2’nin altında tutmayı hedeflemektedir. Dahil olan ülkeler, bu hedef üzerine verdikleri taahhütlerini yerine getirmek için kademeli olarak önlemler uygulamaktadırlar.

Bir diğer gelişme ise yeşil bir ekonomiye geçişin öncüsü olarak Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM)’dır. Avrupa Birliği’nin (AB) 2019 yılında yayınladığı ve 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu, iklim-nötr ilk kıta hedefine yönelik olan bu mutabakat kapsamında 2022 yılında önemli adımlar atılmıştır. Bu durum yeşil girişimlere ve teknolojiye yönelik yatırımların artması ile tetiklenmiştir. Sonuç olarak hem AB hem de AB dışı devletler, politika ve stratejilerini AYM’nin hırslı hedefleriyle uyumlu hale getirmek için çabalarını artırmışlardır.

Özellikle bankacılık sektörü, tüm operasyon ve stratejilerine sürdürülebilirlik ilkelerini ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) daha fazla entegre ederek yanıt vermektedir. Küresel ölçekte daha fazla banka, iş modellerine ve kültürlerine bu ilkeleri entegre etmeyi taahhüt eden Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) tarafından sunulan “Sorumlu Bankacılık İlkeleri”ni benimsemektedir.

Türkiye’de, 2053 yılı için belirlenen net sıfır emisyon hedefine doğru ilerlemeye devam edilmekte olup, bu durum COVID-19 pandemisi tarafından sekteye uğrayan süreçler olmasına rağmen gerçekleşmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 2021 yılının son çeyreğinde onaylanan Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı, sektörü daha sürdürülebilir uygulamaları benimsemeye yönlendirmiştir. Bu plan Türkiye’deki bankacılık sektörünün gelecekte oluşacak mali yükümlülüklere gerekli adaptasyonunu sağlamayı amaçlamaktadır.

2022 yılı, Türkiye’deki bankacılık sektörünün yeşil finans ve sürdürülebilirlik odaklı politikaları benimsemeye yönelik aksiyonlarının arttığı bir yıl olmuştur. Bu durum Türkiye’deki bankacılık sektörünün sorumlu bankacılığa doğru bir geçişe hızla yöneldiğini işaret etmektedir. Ancak sektörün kısa vadeli finansman yapısı, yeşil varlık tanımlama ve sınıflandırma (taksonomi) konusundaki eksiklikler ve iklimle ilgili konularda sınırlı analitik kapasite gibi sorunlar hala mevcuttur. Bankaların, daha sürdürülebilir bir bankacılık sektörünü benimsemeleri adına bu zorlukları ele alması regülasyon ve aksiyon planlarıyla teşvik edilmektedir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, küresel ve sektörel gelişmeleri yeşil finans portföylerini güçlendirmek ve sürdürülebilirlik ilkelerini tüm operasyonlarına entegre etmek suretiyle değerlendirmektedir. Banka, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu bir şekilde yeşil bir ekonomiye geçişini kolaylaştırma konusunda öncü konumundadır. 2022’de yaşanan gelişmeler ve artan küresel farkındalık ile düzenleyici odak ve yeşil finansın kullanılmamış potansiyeli tarafından desteklenen sürdürülebilirlik konusunda daha fazla ilerleme beklenmektedir. Önümüzdeki yol bankacılık sektöründe sürdürülebilirlik uygulamalarını geliştirme çabalarının devamını ve çevresel bilinç ve eyleme doğru daha geniş bir toplumsal geçişi içerecektir.