02

Komiteler

Denetim Komitesi

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 24. maddesi ve Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik gereği, Banka Yönetim Kurulu tarafından 31 Ekim 2006 tarihinde alınan 227 sayılı karar ile Yönetim Kurulunca uygulanan denetim ve gözetim faaliyetlerinin yerine getirilmesinde Yönetim Kuruluna destek olabilmesi için Denetim Komitesi oluşturulmuştur.

Yönetim Kurulu tarafından 5 Nisan 2022 tarihinde alınan 2022-06-02/076 sayılı karar üzerine seçilen Denetim Komitesi üyeleri; Turgay Geçer, Erdal Erdem, Salim Can Karaşıklı ve Ömer Karademir’dir.

Denetim Komitesi’nin faaliyetleri Yönetim Kurulu tarafından alınan 15 Mayıs 2020 tarihli ve 88 sayılı kararıyla kabul edilen Denetim Komitesi Yönetmeliği çerçevesinde yürütülmektedir.

Komitenin yılda en az dört kez toplanması planlanmaktadır. Komite, 2022 yılında 18 toplantı gerçekleştirmiş ve bu süreçte 66 karar almıştır.

Denetim Komitesi Üyeleri ve Asli Görevleri

Adı Soyadı Unvanı Asıl Görevi
Turgay Geçer Başkan Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Erdal Erdem Başkan Vekili Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Salim Can Karaşıklı* Üye Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Ömer Karademir Üye Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi

* Salim Can Karaşıklı 31.03.2023 tarihinde görevinden istifaen ayrılmıştır.

Ücretlendirme Komitesi

Ücretlendirme Komitesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 09.09.2011 tarihinde ve 27959 sayılı Resmi Gazete’de yayımladığı Bankaların Kurumsal Yönetim İlkelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince, TKYB’nin ücretlendirme politikası ve uygulamalarını risk yönetimi perspektifinde de değerlendirmek ve Yönetim Kurulu’na öneriler sunulması amacıyla Yönetim Kurulunca 08.12.2011 tarihinde alınan ve 2011-23-10/272 sayılı kararla oluşturulmuştur. Ücret Politikası, 18.04.2013 tarihli ve 2013-Ara Karar/074 sayılı kararla, Ücretlendirme Komitesi Yönetmeliği 13.06.2013 tarihli ve 2013-11-14/121 sayılı kararla kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Ücretlendirme Komitesi üyeleri, Yönetim Kurulunca 29.06.2022 tarihinde alınan ve 2022-10-03/154 sayılı kararla yeniden belirlenmiştir.

2022 yılında bir toplantı gerçekleştirmiş ve Banka Yönetim Kurulu’na bir karar sunmuştur.

Ücretlendirme Komitesi Üyeleri ve Asli Görevleri

Adı Soyadı Unvanı Asıl Görevi
Salim Can Karaşıklı* Başkan Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Onur Gök Üye Yönetim Kurulu Üyesi

* Salim Can Karaşıklı 31.03.2023 tarihinde görevinden istifaen ayrılmıştır.
** Dr. Hakan Ertürk 25.11.2021 – 21.06.2022 tarihleri arasında Ücretlendirme Komitesi üyeliği görevinde bulunmuştur.

Kurumsal Yönetim Komitesi

1 Kasım 2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete’de BDDK tarafından yayımlanan Bankaların Kurumsal Yönetim İlkelerine İlişkin Yönetmelik ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun yayımladığı Kurumsal Yönetim İlkeleri kapsamında, Banka Yönetim Kurulu’nun 15 Haziran 2007 tarihindeki ve 185 sayılı kararıyla Kurumsal Yönetim Komitesi oluşturulmuştur.

Yönetim Kurulu’nun 24 Temmuz 2007 tarihli ve 209 sayılı kararıyla Kurumsal Yönetim Komitesi’nin Çalışma Usul ve Esasları yürürlüğe konulmuştur. Ardından Yönetim Kurulu’nun 29 Aralık 2011 tarihli ve 283 sayılı kararıyla yapılan düzenlemelerle Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği haline getirilmiştir. Yönetmelik daha sonra Yönetim Kurulu’nun 22 Eylül 2022 tarihli ve 211 sayılı kararıyla yenilenmiştir.

Kurumsal Yönetim Komitesi; Banka’nın kurumsal yönetim politikasının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uyumluluğun takibini gerçekleştirmek, iyileştirme çalışmalarında bulunmak ve Yönetim Kurulu’na öneriler sunmak vb. görevlere sahiptir. Yönetim Kurulu’nca alınan 5 Nisan 2022 tarihli ve 2022-06-04/078 sayılı karar gereğince, bağımsız ve icrai görevi olmayan Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Erdem, Kurumsal Yönetim Komitesi’nin Başkanı olarak seçilmiştir. Komite, 2022 yılında iki toplantı yapmış ve iki de karar almıştır.

Banka’nın Yönetim Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Kurumsal Yönetim Tebliği kapsamında Aday Gösterme Komitesi’nin üstlendiği görevlerinin Banka’nın Kurumsal Yönetim Komitesi tarafından yerine getirilmesine karar vermiştir.

Kurumsal yönetim uygulamalarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.

Kurumsal Yönetim Komitesi Üyeleri ve Asli Görevleri

Adı Soyadı Unvanı Asıl Görevi
Erdal Erdem Başkan Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Salim Can Karaşıklı* Başkan Vekili Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
Metin Yılmaz Üye Hazine ve Serm. Piy. İşl. Op. Birimi Yöneticisi

* Salim Can Karaşıklı 31.03.2023 tarihinde görevinden istifaen ayrılmıştır.

Kredi Değerlendirme Komitesi

TKYB’nin amaç ve politikalarına uygun olacak şekilde kredilendirme ilke ve esaslarını belirlemek ve güncel koşullara göre geliştirmek, TKYB’nin kredi işlemleriyle ilgili birimler arasında işbirliğini ve bilgi akışını düzenli bir şekilde sağlamak ve izlemek, TKYB’nin kredi riskini ve kredi portföyünün durumunu değerlendirmek, kredi tahsisine ilişkin raporları incelemek, değerlendirmek ve karara bağlamak, TKYB’nin Çevre ve Sosyal Politikası kapsamında sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını dikkate alarak kredilendirilecek projeleri değerlendirmek, kredi alacaklarının ertelenmesi, taksitlendirilmesi, şartlarının yeniden düzenlenmesi gibi konularda belirlenen limitler dahilinde karar vermek, TKYB’nin kredi politikalarına ilişkin prosedürleri belirlemek, değişen koşullara uygun olacak şekilde kredi portföyünün verimliliğini artırmak ve sorunlu/kanuni takipteki müşterilerle ilgili stratejilerin belirlenmesi için tedbirler ve kararlar almak, ilgili birimler tarafından sunulan önerileri görüşmek amacıyla Kredi Değerlendirme Komitesi oluşturulmuştur.

Komite Genel Müdür’ün Başkanlığında; Hazine, Finansal Kuruluşlar, Kalkınma İşbirliği ve Toptan Bankacılık, Kalkınma Finansmanı Kuruluşları, Birimlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Finans ve Stratejiden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile BT Uygulama Geliştirme, BT Sistem ve Altyapı ile Kurumsal Mimari ve Proje Yönetimi Birimlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı dışında aşağıdaki tabloda belirtilen Genel Müdür Yardımcıları’ndan oluşmaktadır. Genel Müdür’ün katılamadığı durumlarda toplantıları Genel Müdür Vekili yönetmektedir. Toplantının gündemine bağlı olarak Komite toplantılarına üyeler harici çalışanlar da çağrılabilmektedir, ancak misafir katılımcılar oy kullanma hakkına sahip değillerdir.

Komite, 2022 yılında 52 toplantı yapmış, 195 teklif ve konuyla ilgili karar alarak onay gerektirenleri Yönetim Kurulu onayına sunmuştur.

Kredi Değerlendirme Komitesi Üyeleri ve Asli Görevleri

Adı Soyadı Unvanı Asıl Görevi
İbrahim Halil Öztop Başkan Genel Müdür
Muzaffer Gökhan Songül Üye Genel Müdür Yardımcısı
Seçil Kızılkaya Yıldız Üye Genel Müdür Yardımcısı
Satı Balcı Üye Genel Müdür Yardımcısı
Yeşim Şimşek Üye Genel Müdür Yardımcısı
İlgili Birim Yöneticileri Katılımcı İlgili Birim Daire Başkanı / Müdürü

Aktif-Pasif Komitesi

TKYB’nin bilançosundaki aktif ve pasif kalemlerin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla Aktif Pasif Komitesi oluşturulmuştur. Komite, banka'nın vizyonu, misyonu, stratejik amaçları ve hedeflerine ek olarak risk yönetim politikaları ve stratejileri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmekte olup, mevcut ve potansiyel ekonomik gelişmeleri, faiz oranları, vade süreleri, para birimleri gibi unsurları dikkate alarak çalışmalarını yürütmektedir.

Komite, Yönetim Kurulu’nun 8 Eylül 2008 tarihli ve 213 sayılı kararıyla kurulmuş, komitenin çalışma usul ve esaslarını belirleyen Aktif Pasif Komitesi Yönetmeliği ise Yönetim Kurulu’nun 25 Ekim 2022 tarih ve 246 sayılı kararıyla son halini almıştır.

Komite, Genel Müdür’ün başkanlığında Genel Müdür Yardımcıları ve Risk Yönetim Daire Başkanı gibi üyelerden oluşmaktadır. Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Başkanın bulunmadığı durumlarda toplantıları yürütmekle yükümlüdür. Komite Başkanı, toplantının gündemine bağlı olarak ilgili birim yöneticilerini veya personelini toplantılara çağırabilir. Komite 2022 yılında 10 karar almıştır.

Aktif-Pasif Komitesi Üyeleri ve Asli Görevleri

Adı Soyadı Unvanı Asıl Görevi
İbrahim Halil Öztop Başkan Genel Müdür
Emine Özlem Cinemre Başkan Vekili Genel Müdür Yardımcısı
Nuri Yasin Külahçı Üye Genel Müdür Yardımcısı
Seçil Kızılkaya Yıldız Üye Genel Müdür Yardımcısı
Satı Balcı Üye Genel Müdür Yardımcısı
Yeşim Şimşek Üye Genel Müdür Yardımcısı
Ali Yunuslar Üye Genel Müdür Yardımcısı
Muzaffer Gökhan Songül Üye Genel Müdür Yardımcısı
Dr. Semra Pekkaya Üye Risk Yönetimi Daire Başkanı

Sürdürülebilirlik Komitesi

TKYB’nin sürdürülebilirlik stratejisi ve politikalarının geliştirilmesi ve tüm faaliyetlere entegre edilmesi için etkin çalışmaların yürütülmesini sağlamak amacıyla Sürdürülebilirlik Komitesi oluşturulmuştur.

Komite, Ekim 2022 tarihli güncellenen Sürdürülebilirlik Komitesi Yönergesi çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Sürdürülebilirlik Komitesi; Genel Müdür’ün başkanlığında, bağımsız bir Yönetim Kurulu Üyesi, Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Biriminin bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı, Kalkınma Finansmanı Kuruluşları Biriminin bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı, Finans ve Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Birim Yöneticisi, ve Komitenin seçeceği diğer yardımcı üyelerden oluşur. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi ve yardımcı üyeler, Komite kararıyla belirlenmektedir.

2022 yılı süresince komite; 1 adet karar esaslı toplantı gerçekleştirmiş ve bu toplantıda 2 adet karar alınmıştır. Karar esaslı toplantılar haricinde, komite periyodik olarak istişare toplantıları düzenlemiştir.

Sürdürülebilirlik Komitesi Üyeleri ve Asli Görevleri

Adı Soyadı Unvanı Asıl Görevi
İbrahim Halil Öztop Komite Başkanı Genel Müdür
Turgay Geçer Komite Başkan Vekili Yönetim Kurulu Üyesi
Seçil Kızılkaya Yıldız Üye Genel Müdür Yardımcısı
Emine Özlem Cinemre Üye Genel Müdür Yardımcısı
Nuri Yasin Külahçı Üye Genel Müdür Yardımcısı
Erhan Çalışkan Üye Birim Yöneticisi / Müdür

23.08.2021 tarihi itibarıyla Sürdürülebilirlik Komitesi üyeleri güncellenmiştir.