01

Rapor Hakkında

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’nin 2022 yılına ait Entegre Raporu, Banka tarafından üçüncü kez yayınlanan entegre rapor olma özelliği taşımaktadır.

1 Ocak 2022 ve 31 Aralık 2022 tarihlerini kapsayan bu rapor, Banka’nın sürdürülebilirlik adımlarını, kurumsal stratejilerini, yönetim felsefesini, performansını ve bu ögelerin sürdürülebilir gelişim üzerindeki etkilerini ayrıntılı bir biçimde ele almaktadır. Raporun içerisinde yer alan tüm veri ve bilgiler, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’nin Genel Müdürlüğü’nün İstanbul operasyonlarından sağlanmıştır.

2022 Entegre Raporu, GRI Standartlarına uygun şekilde hazırlanmış olup, Value Reporting Foundation tarafından desteklenen Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi’ne dayanmaktadır. Rapor aynı zamanda, Banka’nın imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi İlerleme Bildirimi niteliğindedir ve 2019 yılında kurucu imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP-FI) Sorumlu Bankacılık Prensipleri gerekliliklerini de içermektedir.

Rapor hazırlık süresince sektörel araştırmalar, ulusal ve küresel birçok sürdürülebilirlik inisiyatifi, kalkınma planı ve programı yol gösterici kaynak olarak kullanılmıştır.

Rapor içerisinde yer alan seçili çevresel performans göstergeleri kapsamında; Kapsam 1, 2, 3 emisyon miktarı (tCO₂‑eşd), sera gazı emisyonu yoğunluğu (tCO₂‑eşd/ortalama çalışan sayısı), elektrik tüketimi (kWh), doğalgaz tüketimi (m³), su tüketimi (m³), kağıt tüketimi (kg) ve geri dönüşüme gönderilen atık miktarı (kg), su yoğunluğu (m³/çalışan), elektrik yoğunluğu (kWh/m²), doğalgaz yoğunluğu (m³/m²); sosyal performans göstergeleri kapsamında; çalışan sayısı, kadın çalışan oranları (toplam, üst ve orta seviye) ve çalışan başına eğitim süresi, doğum iznine ayrılan çalışan sayısı, babalık iznine ayrılan çalışan sayısı, doğum izni sonrası işe dönen çalışan oranı, çalışan devir oranı (%), iş kazası sayıları; yönetişim performans göstergeleri kapsamındaki finanse edilen yenilenebilir enerji projeleri kurulu gücü (MW) ve finanse edilen yenilenebilir enerji projeleri ile engellenen yıllık total carbon dioxide (tCO₂-eşd) emisyonu verileri, Türkiye yenilenebilir enerji kapasitesindeki TKYB payı (%), SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) bağlantılı kredilerin toplam portföye oranı (%), SKA bağlantılı kredi tutarı, iklim ve çevre ile ilgili SKA bağlantılı kredi portföyünün toplam portföye yüzdesel oranı (%), çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi yapılan projelerin sayısı, çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi yapılan projelerin notları, sürdürülebilirlik yönetişimi, finanse edilen projelere ilişkin desteklenen istihdam sayısı gibi performans verileri bağımsız sınırlı güvence denetiminden geçerek Rapor’a yansıtılmıştır.

Entegre Rapor’un tüm paydaşlar tarafından erişilebilir olması ve paydaşlardan rapor hakkında geri bildirimlerin alınması, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın (Banka) en temel öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, rapor sınırlı bir basım ile Banka’nın çevresel ve sosyal sorumluluğunun bir parçası olarak sunulmuştur.

Raporla ilgili soru ve görüşler surdurulebilirlik@kalkinma.com.tr e-posta adresinden iletilebilmektedir.

Aksi belirtilmediği sürece, raporun genelinde yer alan “Kalkınma Yatırım Bankası”, “TKYB”, “Banka”, ve “Bankamız” ifadeleri Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’yi temsil etmektedir.

Raporun genelinde yer alan “Rapor” ifadesi, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. 2022 Entegre Raporu’nu temsil etmektedir.

Raporun içerisinde belirtilen “tik” simgesi ilgili verilerin Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından sınırlı güvenceye tabi tutulduğunu belirtmektedir.