05

İnsan Sermayesi

Güvenli ve Sağlıklı İş Ortamı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın Entegre Yönetim Sistemi hedefleri doğrultusunda, tüm süreçlerde ve Kalite, Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği konularının yönetiminde tehlikeleri ortadan kaldırmak, çevrenin kirlenmesine neden olabilecek olay ve kazaların engellenmesi amacıyla önleyici faaliyetlerde bulunmak için risk temelli yaklaşımı benimsenmektedir. Banka, İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında, Banka’nın önleyici ve düzeltici faaliyetlerle çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumayı taahhüt ettiği bir iş ortamı yaratma hedefindedir. İSG yönetmeliğine uygun şekilde, İSG ekibi, çalışanların eğitimlerini organize etmekte, iş süreçlerini denetlemekte ve yasal yükümlülüklerin takip edilmesini sağlamaktadır.

Banka’da gerçekleşen tüm iş kazaları ve ramak kala olayları, düzeltici ve önleyici faaliyetlerin uygulanması ve tüm bunların koordinasyonu İSG Kurulu tarafından yönetilmektedir. Kurul, 1 iş yeri hekimi, 1 İSG Uzmanı ve 6 Banka personeli olmak üzere toplam 8 üyeden oluşur ve Kurul Başkanı olan İnsan Kaynakları Yönetimi Birimi Daire Başkanı tarafından yönetilir. Bu Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı’na bağlıdır. İş başı yapan tüm personele, iş yerindeki yetkililer tarafından sağlanan oryantasyon eğitiminin ardından temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmektedir. İş yeri hekimi tarafından yapılan işe giriş muayenesi ile personelin işe uygunluğu teyit edilmektedir.

İSG risk değerlendirmesi, iş kazalarını ve sağlıkla ilgili olayları en aza indirmek ve kontrol altına almak için rutin bir uygulama olarak öne çıkmaktadır.

Ayrıca, acil durum senaryoları oluşturulmuştur ve her yıl düzenli tatbikatlar ile bu senaryolar güncellenmektedir. Acil durum eylem planları ve müdahale ekipleri, acil durumlara hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verilebilmesini sağlamaktadır. İSG uzmanı, iş kazalarını kayıt altına almakta ve kazaların raporlanmasını organize etmektedir. Bu şekilde, sağlıklı ve güvenli bir iş ortamını süreklilik arz eden bir biçimde koruyabilmekte ve iş yerinde risk temelli yaklaşımla potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırma imkânı sağlanmaktadır.

2022 yılında Banka’da 1 adet iş kazası yaşanmış olup, önlemeye yönelik çalışmalar yapılmıştır. İş ile bağlantılı ölümlü vaka sayısı, meslek hastalığı sayısı veya kazadan kaynaklı devamsızlık sıfır olarak kaydedilmiştir. Entegre Yönetimi Sistemi çalışmaları kapsamında ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi sertifikaları bulunmaktadır ve düzenli olarak yenilenmektedir. Banka, İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası’nı oluşturmuş ve bu çerçevede tüm paydaşlarına dağıtmıştır.

Risk ve kaza faktörlerinin ortadan kaldırılması, mesleki risklerin önlenmesi, iş sağlığı ve güvenliğinin korunması, çalışanların ve temsilcilerinin iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilmesi, bilgilendirilmesi, görüşlerinin alınması ve dengeli katılımın sağlanması iş sağlığı ve güvenliği alanında belirlenen diğer hedeflerdir. Hizmet aldığı alt yüklenicilerin de İSG mevzuatına uymasını sağlamak Banka’nın İSG alanındaki bir diğer hedefi olarak sıralanabilir. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymanın tüm çalışanlarda alışkanlık haline getirilmesi, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının oluşturulmasında Banka’nın odaklandığı bir alan olarak yer almaktadır.