05

İnsan Sermayesi

Kariyer ve Performans Yönetimi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tüm insan kaynakları süreçlerinde liyakati ön planda tutmaktadır. Yönetici ve üzeri unvanlar için yönetim, temel ve fonksiyonel yetkinlikler bu kapsamda tanımlanmakta; diğer pozisyonlar için temel ve fonksiyonel yetkinlikler belirlenmektedir. Çalışanların performansları, yetkinlikleri ve hedeflerine göre değerlendirilmektedir. Prosedürün objektif olabilmesi için çalışan değerlendirmeleri çalışanın iki yöneticisi tarafından yapılırken, bu süreç çalışan onayına tabi olmaktadır. Yöneticiler, gözden geçirdikleri çalışanla geri bildirim için bir görüşme yapmaktadır

Banka’nın uygulamaya koyduğu Performans Yönetim Sistemi parametreleri çerçevesinde personelin verimliliği desteklenmekte ve geri bildirim sisteminin işlemesi için uygun ortam sunulmaktadır. Çalışanların gelişim ihtiyaçları ve teknik birikimlerinin desteklenmesi noktasında Sistem, eğitim ihtiyaçlarını belirlemekte; kariyer gelişimi için kaynak sağlamaktadır. 2022 yılında çalışanların tamamı performans ve kariyer gelişimi değerlendirmesine tabi tutulmuştur. Çalışan ücretleri Performans Yönetim Sistemi ile uyumlu şekilde ve Yönetim Kurulu tarafından onaylı olarak Ücret Politikası çerçevesinde belirlenmektedir. Ücretlendirme Politikaları tasarlanırken, sabit ücret artışları, ekonomik şartlar, bütçe, ilgili mevzuat veya sözleşmeden doğan yükümlülükler, performans ve piyasa uygulamaları dikkate alınmaktadır.

Human Capital

Ücret artışlarının esaslarına göre pozisyonun sektördeki karşılığı, iç dengeler, terfiler, görev değişiklikleri, yetkinlik ve deneyim düzeyi, yapılan işin kapsamı, niteliği, niceliği ve riskleri, performans veya mesleki verimliliğin gelişmesi, geçmiş dönem ve/veya gelecekteki enflasyon tahmini ve Banka’nın sektör içindeki konumu temel alınmaktadır. Banka, “eşit işe eşit ücret” ücretlendirme politikasının uygulanmasını yürütmenin yanında, performansa dayalı ücret anlayışını baz alarak yüksek performans gösteren personellerin daha yüksek ücret artışı alması konusunu önceliklendirmektedir. En yüksek ücretli çalışanın yıllık toplam ücretinin, tüm çalışanların ortalama yıllık toplam ücretine oranı yaklaşık %5 olarak belirlenmiştir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın performans yönetim sistemiyle entegre bir yapıda çalışan prim sistemi ile yüksek performanslı çalışan başarısındaki prim tutarlarının ayrıştırılması hedeflenmektedir. Performans değerlendirme sisteminde, çalışanların performansının hedeflere ve bunların gerçekleştirilmesine bağlı olarak ölçülmesi hedeflenmektedir. Sistematik prim ve performans modelleri, değerlendirme esnasında somut, ölçülebilir kriterlerle desteklenmektedir. Banka personelinin gerekli bilgi ve donanıma sahip olmasına yönelik mesleki teknik eğitimler ve kişisel gelişim eğitimleri düzenlemekte, personelin eğitimlere katılımını teşvik etmektedir.

Görev odaklı ve objektif bir ücretlendirme anlayışına sahip olan Banka, benzer işi yapan personellerin benzer ücret skalasında yer almasını sağlamaktadır. Ücretlendirme politikalarının gözden geçirilmesinden ve usulüne uygun yürütülmesinden Ücretlendirme Komitesi ve Komite’nin yetkilendirdiği İnsan Kaynakları Birimi sorumludur.

Üst düzey yöneticilerin de ücretlendirme politikalarında tanımlandığına göre, Yönetim Kurulu Üyelerine ödenecek sabit aylık ücret ve diğer ödemeler Genel Kurul tarafından belirlenmektedir. Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Esaslar Tebliği’ne uyum kapsamında; bağımsız yönetim kurulu üyelerinin ücretlendirmesinde hisse senedi opsiyonları veya şirketin performansına dayalı ödeme planları kullanılmamakta ve tüm çalışanlar için ayrım gözetilmemektedir.

Banka bünyesindeki her çalışan gelişim imkanları açısından zengin kaynaklara sahip olarak, kaliteli iş gücünü artıran ve kişisel gelişime destek olan çıktılarıyla eğitim almaktadır. 2022 yılında yoğun olarak online ve sınıf eğitimleri düzenlenmiştir. Online eğitim platformu üzerinden tüm çalışanların tamamlaması zorunlu olan eğitimler sunulmaktadır.

Toplam eğitimler, 2021’den bu yana 1,12 katına çıkıp 2022 yıl sonu itibarıyla tüm çalışanlara 12399 saat eğitim verilmiştir.

Sürekli öğrenim ve gelişim bakış açısıyla, birimlerin ihtiyaç ve taleplerine göre uluslararası geçerliliği ve bilinirliliği yüksek çeşitli online eğitim platformu üyelikleri bulunmaktadır. Türkiye Bankalar Birliği tarafından yılda üç dönem sunulan açık sınıf eğitimlere her dönem aktif katılım sağlanmaktadır. Yabancı dilini geliştirmek isteyen tüm çalışanlara üç ay süren yabancı dil eğitimi tesis edilmektedir. Yönetsel kadrolar için Liderlik Gelişim Programları düzenlenmektedir. Modüler yapıda tasarlanan program; envanter süreci ile başlayarak bire bir koçluk görüşmeleri ile desteklenerek yaklaşık üç ay sürmektedir. Program kapsamında katılımcılar koçluk alarak hem kendilerine hem de ekiplerine ışık tutmaktadır. Yeni mezunları sektöre kazandırmak adına, Uzman Yardımcısı olarak göreve başlayan çalışanlara teknik ve kişisel gelişim eğitimlerden oluşan yaklaşık bir ay süren detaylı bir eğitim programı sunulmaktadır.

Görev özelinde gerekli sertifikalandırma süreçleri yönetici görüş ve onayı ile Banka tarafından karşılanarak çalışan gelişimi sürekli desteklenmektedir. Ayrıca, çalışan gelişim yolculuğunu desteklemek amacıyla yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen çalışanlar için Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile lisansüstü eğitim indirimi anlaşmaları yapılmıştır. Duyurusu yapılarak etkili bir şekilde kariyerinde ilerlemek isteyen çalışanlara destek sağlanmaktadır. Gerekli sertifikalandırma süreçleri, üst düzey yöneticiler ile eğitim ihtiyaç analizlerinin yapılması akabinde işleme alınmaktadır. İlgili çalışanların kariyerleri için gerekli olduğu tespit edilen teknik ve kişisel gelişim eğitimleri, yönetici görüş ve onayına yıllık planlamalar çerçevesinde sunularak planlanmakta, uygunluk durumuna göre de Banka tarafından karşılanmaktadır.

Çalışan gelişimi sürekli desteklenmektedir ve birimlere özel dergi ve veri tabanı üyelikleri ihtiyaçlar dahilinde gerçekleştirilmektedir. Banka, yasal regülasyonlarla zorunlu olarak belirtilen ve periyodik olarak alınması gereken eğitimlerin takibini ve efektif bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) yönetmeliklerine uygun olarak, İSG Ekibi ile eğitim programları, İSG Kurulları, ramak kala olaylar, iş kazaları ve düzeltici önleyici faaliyetler gibi tüm süreçlerde gerekli koordinasyon ve takip yerine getirilmektedir. Bu doğrultuda bir önceki seneye göre artış göstererek 2022 yılında 756 saat İSG eğitimi tamamlanmıştır.

Banka, 2022 yılında hedeflediği üzere, yeteneği elde tutabilmek ve geliştirebilmek amacıyla, yetenek havuzundaki çalışanları için uzun soluklu eğitim programları hazırlamış ve hayata geçirmiştir. Bu kapsamda, 2022 yılında düzenli olarak edindiği sertifikalar olmak üzere ISO 27001 Baş Denetçi, CISA (Certified Informations Systems Auditor), Scrum, Süreç Yönetimi, İlk Yardımcı Sertifikalarını ve bunun yanı sıra Entegre Yönetim Sistemi İç Tetkikçi sertifikalarını almıştır. Yetenek havuzundaki çalışanlar için üniversite iş birliği ile yaklaşık beş ay süren Micro MBA Sertifika Programı hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda ilk aşamada 15 çalışan programdan yararlanmış hem kişisel gelişim hem de teknik eğitimlerden oluşan bu program ile kariyer ve gelişim yolculuklarına yön vermiştir. Ayrıca, 2022 yılında tüm çalışanlara, “Çevre Yönetim Sistemi” eğitimi zorunlu bir eğitim olarak tanımlanmıştır ve toplam 323 saat eğitim verilmiştir.