Fikri Sermaye
2023 Yılı Plan ve Hedefleri
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2023 yılında, yapay
zekânın mevcut uygulama ve süreçlerde kullanım alanlarının
geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge ve POC faaliyetleri yürütmeyi,
raporlama ve iş analitiği, veri anlamlandırma, yasal uyumluluk,
sahtekârlık tespiti gibi uygulama alanlarında yapay zekâ
çalışmalarından faydalanmayı planlamaktadır.
Açık kaynak, açık bankacılık çalışmalarına ağırlık verilerek,
mikroservis mimarisi yaygınlaştırılacak, yapay zekâ destekli
sistemlerden yararlanılarak, kurumsal süreçlerde etkinlik ve
verimlilik artırılacak, inovatif çözümler sunulacaktır.
Aynı zamanda, Banka’nın kurumsal sitesi, başvuru portalları,
sosyal medya, ana bankacılık vb. platformlardan üretilecek büyük
verilerin analiz edilmesi ile yeni içgörülerin oluşturulması,
yapay zekâ destekli metin analitiği, makine öğrenimi, tahmine
dayalı analitik, veri madenciliği, istatistik ve doğal dil işleme
gibi gelişmiş analitik tekniklerin kullanılması çalışmaları
yürütülecektir.
Hedef 1
2023 yılında elektronik haciz, rehin terkin ve teminat işlemlerinin yürütüleceği modüllerin geliştirilmesi, MFKS (Merkezi Fatura Kaydı Sistemi) entegrasyonu sağlanarak ana bankacılık sisteminde faizsiz bankacılık işlemlerinin yapılması, ithalat/ihracat işlemlerinin yürütüleceği dış ticaret modülünün geliştirilmesi projelerinin tamamlanması hedeflenmektedir.
Hedef 2
Hâlihazırda başlatılan kurumsal, KOBİ, finansal kurumlar ve proje finansmanı için derecelendirme kriterlerinin belirleneceği ve modelleneceği rating projesi, tedarikçi finansmanı ürünlerinin ana bankacılık sistemi ile entegrasyon projesi, hazine santral çağrı merkezi, uzaktan müşteri edinimi, KPI bazlı performans ölçümleme, hazine kârlılık, sistem altyapı ve uygulamaların izlenmesi projeleri gerçekleştirilecektir.
Hedef 3
2023’te yeni güvenlik çözümleri uygulanmaya devam edilecek, segmentasyon, güvenlik duvarı, yük dengeleyici (load balancer) çözümleri yaygınlaştırılacaktır. Banka kurumsal ağındaki ana omurgalarda teknoloji yenilemesi gerçekleştirecek ve ağ erişim kontrol sistemini yenileyecektir.
Hedef 4
Sanallaştırma teknolojilerine ağırlık verilecek olup bu kapsamda desktop sanallaştırma çözümleri devreye alınacaktır.
Hedef 5
2023 yılında ayrıca Olağanüstü Durum Merkezi’nin güçlendirilmesi ve birincil veri merkezi ile aktif-aktif yapıda çalışacak bir mimariye geçişi hedeflenmektedir.
Hedef 6
Yeni birincil ve ikincil veri merkezleri ile Banka mevcut, asenkron replikasyon temelli olağanüstü durum yönetim altyapısını iyileştirerek korumuş olacaktır. Teknolojik ömrü devam eden mevcut güvenlik duvarı ve dijital iletişim sistemleri gibi yapılar yeni merkeze taşınırken tüm platformun omurgası olarak değerlendirilebilecek sunucu, depolama ve ağ altyapısı baştan sona yenilenecektir.
Hedef 7
2023 yılında Kalkınma Yatırım Bankası, dijital dönüşümünü sürdürerek, müşterilerine mobil ve çevrim içi kanallardan yenilikçi hizmetler sunmaya devam edecektir. Dijital üye işyeri/kurumsal müşteri edinimi mevzuat düzenlemelerini takip edecek olan Banka, gerekli altyapıların oluşturulması çalışmalarını yürüterek dijitalleşme ve süreç otomasyonu çalışmalarına devam edecektir.
Hedef 8
Banka, 2023 yılında da mevcut ürün ve hizmetlerine yenilerini eklemeye, dijitalleşme ve kalite konularına odaklanarak finansal ve operasyonel hedeflerine ulaşma çalışmalarına devam edecektir.