05

Doğal Sermaye

Çevresel Etkimiz

TKYB, çalışanları ve müşterileri için değer oluşturmanın yanı sıra, çevresel konularda duyarlı bir bankacılık anlayışını benimsemekte ve bu konuda hareket etmekte, aynı zamanda müşteri seçiminde de bu anlayışı dikkate almaktadır. Banka, çevre bilincini artırmak ve bankacılık sektörünün sürdürülebilir geleceğe olan etkisini genişletmek adına, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi’nin (UNEP FI) “Sorumlu Bankacılık Prensipleri”ne kurucu imzacı olarak katılmıştır.

Dünya’nın en büyük çevre raporlama platformu olan Carbon Disclosure Project (CDP)’nin İklim Değişikliği Programı’na TKYB, 2016’dan bu yana düzenli olarak rapor sunmaktadır. Bu süreçte banka, 2022 yılında B (Yönetim Seviyesi) skoru elde etmiştir. Bu raporlama süreci, iklim değişikliğine ilişkin risk ve fırsatların değerlendirilmesi, stratejik yönetişim, emisyon metrikleri, hedefler, performans ve değer zinciri etkileşimleri gibi konuları içermektedir. Aynı zamanda TKYB, sürdürülebilir kalkınmanın öncüsü olarak, Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ni imzalayan Türkiye’deki ilk ve tek kuruluştur. Banka’nın kurumsal bankacılık, proje finansmanı, girişim sermayesi ve özel sermaye yatırımları faaliyetleri, küresel etki standartları doğrultusunda daha fazla disiplin, şeffaflık ve ölçülebilirlik sağlanarak yönetilmektedir.

2022 yılında, Türkiye’nin Etki Prensipleri ile uyumlu ilk Etki Raporu’nu yayımlayan Banka, çevresel ve sosyal pozitif etki oluşturma yaklaşımını, etki yönetim sistemlerini ve süreçlerini şeffaflaştırmış ve bu rapor, bağımsız güvence denetiminden geçmiştir

Banka, çevresel etkisini azaltmak ve kaynakları etkin bir şekilde kullanmak için enerji ve su tüketimi başta olmak üzere çeşitli alanlarda ekolojik ayak izi ölçümleri yaptırmaktadır. Hizmet ve yönetim fonksiyonlarını gerçekleştirirken, müşteri memnuniyetini sağlamak ve sürekli iyileştirmek amacıyla titizlikle toplam kalite yönetimi prensiplerine bağlı kalır. Faaliyetlerini bu prensipler doğrultusunda belgelendirir ve sürekli olarak gelişmeyi hedefler.

Çevre Yönetim Sistemi ile aşağıdaki ilkeler amaçlanır.

Tüm faaliyetler kaynak kullanımını azaltmak ve atık üretimini hizmet kalitesini etkilemeden düşürmek amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Banka, hizmetleri ve faaliyetleri çerçevesinde olumlu çevresel etki ve farkındalık yaratmaya odaklanır.

İnsan sağlığına ve çevreye zararlı etkilerin minimum düzeye inmesi amaçlanmaktadır.

Sistemin sürekliliğini sağlamak ve sürekli olarak iyileştirmek için çaba harcanmaktadır.

Çevreye duyarlı çalışmalara ve her türlü gönüllü faaliyetlere destek verilmektedir.

TS-EN-ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı’nın şartlarını karşılayan ve uluslararası düzeyde kabul edilen bir yönetim sistemine sahip olmak hedeflenmektedir.

Banka, düzenli olarak enerji, su ve kağıt tüketimi, hava emisyonları, atık oluşumu ve sera gazı emisyonlarını izlemekte ve bu izlenimler doğrultusunda operasyonel faaliyetlerden kaynaklanan ekolojik ayak izini azaltmayı hedeflemektedir. Performans geliştirmeye yönelik faaliyetleri yürüterek çevresel etkileri sürekli olarak iyileştirmek amaçlanmaktadır.

2022 yılı Banka içi Çevresel
Etki Parametresi
Miktar
Toplam Su Tüketim Miktarı (m³ ) 3.758
Su Yoğunluğu (m³/çalışan) 12,40
Elektrik Tüketimi Miktarı (kWh) 1.434.521
Elektrik Yoğunluğu (kWh/m²) 102,19
Doğalgaz Tüketim Miktarı (m³) 95.147
Doğalgaz yoğunluğu (m³/m²) 6,78

Banka’nın, Çevre Kanunu’na ve düzenlemelerine tam uyum sağlaması öncelikli hedefidir. Raporlama dönemlerinde, çevre kanunu ve düzenlemelerine uyulmaması sonucunda herhangi bir ceza alınmaması, taahhütlere ve çevre odaklı politikalara verilen önemi göstermektedir.

Aynı zamanda Banka, Tedarikçi Davranış İlkelerine olan bağlılığı kapsamında, bu ilkelere uymayan tedarikçileri ile iş birliği yapmamaktadır. Tedarikçilerin, Çevre ve Sosyal Politikası, Sürdürülebilirlik İlkeleri ve İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası ile aykırılık oluşturacak davranışlarda bulunmamasını beklenmektedir.