05

Doğal Sermaye

İş Birliği Çalışmaları

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2021 yılında net sıfır ekonomisine geçiş faaliyetlerine kapsamlı bir yatırım yapmıştır. Bu faaliyetler, enerji verimliliği, temiz enerji, altyapı, jeotermal enerji projeleri, sağlık ve KOBİ finansmanı alanlarında çeşitli yatırımlar ve çalışmaları içermiştir. Banka, bu amaca hizmet eden global ortaklıklar kurarak birtakım anlaşmalara imza atmıştır.

Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 10 Aralık 2019 tarihinde, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin finansmanı için 200 milyon ABD doları tutarında bir kredi anlaşması imzalanmıştır. 2021 yılının sonunda bu kredi tamamen kullanılmış ve 100 milyon ABD doları tutarında Ek Finansman Anlaşması imzalanmıştır. Ek finansman da tamamıyla 2022 yılı içinde kullanılmıştır.

İslam Kalkınma Bankası ile de temiz enerji ve enerji altyapısı yatırımlarının finansmanı ve çevresel katkı sağlayacak yatırımların finanse edilmesi amacıyla “Temiz Enerji ve Enerji Altyapı Taksitli Satış Kredisi” anlaşması imzalanmıştır. Bu ortaklıklar, Banka’nın sürdürülebilir enerji projelerine olan bağlılığını ve bu alandaki liderliğini teyit eder niteliktedir.

Özel sektöre ait bir şirketin, 2021 yılı aralık ayında, yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) tabi olan toplamda 55 MW kurulu güce sahip tesislerinin satış işlemi için anlaşmalar imzalanmıştır. Bu anlaşmalar kapsamında, devir işlemleri 2022 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmıştır.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na sunulan danışmanlık hizmetlerinin devam ettiği, seçilmiş limanlar ve EÜAŞ’a (Elektrik Üretim A.Ş.) ait bazı enerji santrallerinin özelleştirilme sürecinde 2022 yılında da çalışmalara devam edilmiştir. Bu kapsamda 4 özelleştirme ihalesi tamamlanmış olup, şu an itibarıyla 2023 yılında gerçekleştirilmesi planlanan 4 ihale için çalışmalar devam etmektedir. Özel sektörde ise enerji, kimya, otomotiv, ambalaj, perakende ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlere birleşme ve satın alma danışmanlığı hizmeti sunulmuştur. Bu projeler üzerinde çalışmalar devam ederken, Banka 2022 yılında yenilenebilir enerji sektöründe bir şirketin satış işlemini başarıyla tamamlamıştır.

Bu anlaşmalar ve yatırımlar, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın net sıfır ekonomisine geçişi destekleme konusundaki etkin rolünü ve sürdürülebilir finansman alanındaki kararlılığını vurgulamaktadır. Banka, iklim değişikliğinin getirdiği riskleri yönetme ve sürdürülebilir bir gelecek yaratma konusunda önemli bir rol oynamaktadır.

Natural Capital Natural Capital

2022 yıl sonu itibarıyla, Banka’nın portföyünün yüzde 79’u, toplamda 2,5 milyar ABD Doları değerinde sürdürülebilirlik temalı kredilerden oluşmaktadır. Yenilenebilir enerji projelerine sağlanan finansman, 2022 yılında kredi portföyünün %41’ini oluşturmuştur. Banka, 3.357 MWe kurulu güce sahip yenilenebilir enerji tesisi finanse etmiştir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2022 yılında finanse ettiği yenilenebilir enerji projeleri sayesinde 4,5 milyon ton CO₂ salımının engellenmesine katkı sağlamıştır.