05

Doğal Sermaye

Enerji ve Karbon Komisyonu

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak, enerji verimliliği ve karbon emisyonlarının yönetimi konusunda kararlılıkla adımlar atılmaktadır. Genel Müdürlük binamızda gerçekleştirdiğimiz bir girişimle, aydınlatma sistemlerimizi LED aydınlatmalar ile değiştirerek enerji tüketimlerini kontrol altına almaktayız. Bu dönüşüm, daha verimli bir aydınlatma sistemiyle enerji tasarrufu sağlamamıza ve çevresel etkimizi azaltmamıza olanak sağlamaktadır.

Sera gazı emisyonlarımızı düzenli olarak hesaplamak ve izlemek amacıyla TS EN ISO 14064-1 standardına uygun yöntemler kullanılmaktadır. Sera Gazı Envanteri ve Raporu, TSE EN ISO 14064-3 standardı doğrultusunda doğrulanmaktadır. Bu sayede, karbon emisyonlarımız izlenerek performans değerlendirmesi yapılmakta ve sürekli olarak iyileştirmeye odaklanılmaktadır.

Banka, çevre raporlama konusunda da öncü bir rol üstlenmektedir. Dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan CDP’nin İklim Değişikliği Programı’na 2016 yılından bu yana raporlama yapılmaktadır ve 2022 yılında B (Yönetim Seviyesi) skoru elde ederek Banka’nın başarısı taçlandırılmıştır.

Bu raporlama sürecinde iklim değişikliği ile ilgili risk ve fırsatlar değerlendirilmiş, stratejiler, yönetişim yapısı, emisyon metrikleri, hedefler ve performans paylaşılmıştır. Ayrıca, Banka’nın değer zincirindeki etkileşimleri ve iklim politikaları gönüllü olarak yanıtlanmıştır.

Paris İklim Anlaşması’nda yer alan 1,5 derece hedefiyle uyumlu olarak, iklim politikalarını güçlendirmeye ve teşvik etmeye yönelik adımlar atılmaktadır. Karbon sızıntısını önlemek için Sınırda Karbon Düzenlemesi gibi uygulamalar desteklenerek iklim politikalarının etkinliğini artırma hedeflenmektedir. Böylece karbon emisyonlarının yönetimi ve azaltılması konusundaki çabalar sürdürülebilir bir şekilde yönetilmektedir.

Emisyonlar (tCO₂e) 2020 2021 2022
Kapsam 1 337 1,852 364
Kapsam 2 469 - 631
Kapsam 1+2 806 1,852 995
Kapsam 3 (Portföy Hariç) 472 820 563
Kapsam 3 – Kategori 15 - - 3,448,886
Kapsam 3 – Kategori 15 472 820 3,449,009

Kapsam 1: Doğal gaz, motorin, soğutucu gazlar, jeneratör yakıtı tüketimlerinden kaynaklı sera gazı emisyonlarını kapsamaktadır.
Kapsam 2: Elektrik tüketimlerinden kaynaklı sera gazı emisyonlarını kapsamaktadır.
Kapsam 3: Kategori 15 portföy hesaplamaları, Emisyonları satın alınan mal ve hizmetleri (yiyecek, içecek, şebeke suyu, damacana su vb.), enerji iletimini, operasyonlardan kaynaklanan atıkları (atık su, atık yağ vb.), iş seyahatlerini (otobüs, tren, uçak ile ulaşım, konaklama vb.), çalışan servislerini, portföy hesaplamalarını ve posta ile kargo gönderilerini kapsamaktadır.

Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından sınırlı güvenceye tabi tutulmuştur.

Natural Capital