05

Doğal Sermaye

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın Net Sıfır Ekonomiye Geçişteki Rolü

Net sıfır ekonomisine geçiş, küresel ısınmanın kontrol altına alınması ve iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesi konusunda hayati bir öneme sahiptir. Bu amacı gerçekleştirmenin yollarından biri, ekonomik faaliyetlerin çevresel etkisini en aza indirmek ve sürdürülebilirlik temalı projelere yatırım yapmaktır.

Banka’nın 2022 yılında kredi portföyünün %79’unu sürdürülebilirlik odaklı krediler oluşturmaktadır, bu da Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın sürdürülebilir kalkınmaya olan taahhüdünü bağlılığını göstermektedir. Bu portföyde özellikle Güneş Enerjisi Santrali (GES), Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES), Jeotermal Enerji Santrali (JES) ve Biyogaz projelerine öncelik verilmiştir. 2022 yılında bu yenilenebilir enerji tesislerine ciddi bir finansman sağlanmıştır.

Sürdürülebilir finansman çerçevesindeki bir diğer önemli adım ise Türkiye’nin ilk düşük karbonlu ekonomiye geçiş tahvil ihracı olmuştur. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 200 milyon TL değerindeki bu tahvil ihracına aracılık etmiştir. Banka, aynı zamanda Kuzey Marmara’da doğalgaz dağıtımı yapan Palgaz’a münhasır finansal danışman olarak hizmet vermiştir. Bu ihracın satış aracılığı Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından yürütülürken, sürdürülebilirlik çerçevesi Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Metsims Sustainability Consulting iş birliği ile oluşturulmuştur.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, hem özel sektör hem de kamu kuruluşlarına finansal danışmanlık hizmetleri vererek, sürdürülebilir finans konusunda pek çok ilki gerçekleştirmiş ve firmaların farklı finansman kaynaklarına erişimini kolaylaştırmıştır.