03

Stratejik Sürdürülebilirlik Anlayışı

Sürdürülebilir Kalkınma

Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı yol gösterici olarak benimseyen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, sürdürülebilir kalkınmayı destekleme görevini ve sorumlu bankacılık yaklaşımını benimsemiştir. Bu sayede, Banka 15 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na hem doğrudan hem de dolaylı olarak katkıda bulunmuştur.

Kalkınma Yatırım Bankası’nın 2023 yılı için hazırlıklarını sürdürdüğü Stratejik Planı, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile uyumludur ve birçoğuna doğrudan ve dolaylı katkı sağlamaktadır.

TKYB, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir strateji ile yatırımları desteklemektedir. Özellikle de istihdamı ve ekonomik büyümeyi teşvik eden SKA 8’e doğrudan katkı sağlamaktadır.

Banka’nın geniş çapta yaptığı tüm yatırımlara bakıldığında Endüstri, Yenilikçilik ve Altyapının Desteklenmesi (SKA 9), Sürdürülebilir ve Temiz Enerjiye Erişimin Sağlanması (SKA 7), İklim Değişikliği ile Mücadele (SKA 13) hedeflerine de doğrudan destek vermektedir. Ayrıca Banka, Hedefler İçin Ortaklıklar (SKA 17) prensibiyle hareket ederek; iş birliği aracılığıyla ek sermaye kaynaklarını harekete geçirmekte ve bunu mevcut finansmanı artırmanın ana yolu olarak görmektedir.

Banka’nın dolaylı olarak katkı sağladığı diğer SKA’lar ise Yoksulluğun ve Açlığın Önlenmesi (SKA 1 ve SKA 2), Sağlıklı Bireylerden Oluşan Bir Toplum (SKA 3), Herkesin Nitelikli Eğitime Ulaşması (SKA 4), Kadın-Erkek Eşitliği Ve Diğer Eşitsizliklerin Azaltılması (SKA 5 Ve SKA 10), Sürdürülebilir Yaşam Alanlarının Oluşturulması (SKA 11), Sorumlu Üretim ve Tüketim Anlayışı (SKA 12), Sudaki ve Karadaki Yaşamın Korunması (SKA 14 ve SKA 15) şeklindedir.

Doğrudan Katkı

SDG 7 SDG 8 SDG 9 SDG 13 SDG 17

Dolaylı Katkı

SDG 1 SDG 2 SDG 3 SDG 4 SDG 5 SDG 11 SDG 12 SDG 14 SDG 15 SDG 10

Aynı zamanda Banka, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeye yönelik bir dizi önemli girişimde bulunarak sürdürülebilir kalkınmayı destekleme sorumluluğunu ne kadar ciddiye aldığını da göstermiştir:

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD) Türkiye’deki ağı olan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne (SKD Türkiye) üye olarak sürdürülebilir iş uygulamalarını teşvik etmektedir.

2021 yılında Banka, tüm faaliyetlerini ve sonuçlarını bir arada sunma amacıyla entegre raporlama sürecine geçiş yapmış ve bu kapsamda Entegre Raporlama Türkiye Ağı’na (ERTA) üye olmuştur.

Sürdürülebilirlik konusunda daha fazla araştırma ve inovasyon yapılmasını desteklemek için İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir iş birliği anlaşması imzalamıştır. Bu iş birliği çerçevesinde Banka, iklim değişikliğinin önlenmesi konusunda proje çalışmalarını başlatmıştır.

Bununla birlikte, Banka Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile Teknik Yardım için yapılan hibe anlaşması sayesinde Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi’ni daha yenilikçi ve dinamik bir hale getirme yolunda ilerlemektedir.

2022’nin Kasım ayında Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’na (COP27) katılan Banka, iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler ve adaptasyon çalışmalarının finansmanı konusunda Türkiye’ye kaynak sağlama çabalarını sürdürmüştür.

Bu çeşitli girişimler, TKYB’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine olan bağlılığının göstergesidir.