03

Stratejik Sürdürülebilirlik Anlayışı

Organizasyon Yapısı

Sürdürülebilirlik odaklı bir organizasyonel yapı geliştiren ve kurumsal ile etik değerlere bağlılık gösteren Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, ilk gerçekleştirilen kurumsal yönetim derecelendirme çalışmasında 10 üzerinden 9,32 gibi yüksek bir puan alarak, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uyumlu faaliyetler yürütüldüğünü belgeledi.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, finansman ve danışmanlık hizmetleri aracılığıyla ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına destek sağlamakta ve aynı zamanda sürdürülebilirliği, sorumlu bankacılık anlayışı çerçevesinde bir kurumsal sorumluluk ve hedef olarak görmektedir. Bu çerçevede, banka, sürdürülebilirlik stratejisini tüm bankacılık işlemlerine dahil etmiştir.

Banka, sürdürülebilirlik stratejisi ve politikalarını geliştirmek ve bu stratejileri banka'nın tüm işleyişine dahil etmek için bir Sürdürülebilirlik Komitesi kurmuştur. Bu komite, Ekim 2022’de güncellenen bir yönerge doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Kalkınma Yatırım Bankası’nın Sürdürülebilirlik Komitesi, Genel Müdür’ün liderliğinde çalışır. Bu komitenin üyeleri arasında bağımsız bir Yönetim Kurulu Üyesi, Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Biriminin bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı, Kalkınma Finansmanı Kuruluşları Biriminin bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı, Finans ve Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Birim Yöneticisi yer alır. Ayrıca, komite tarafından belirlenen diğer yardımcı üyeler de bu komitede görev yapar. Bağımsız bir Yönetim Kurulu Üyesi ve yardımcı üyelerin kim olacağına komite karar verir.

Sürdürülebilirlik Komitesi dışında; sürdürülebilirlik, çevresel ve sosyal risk yönetimi konularındaki faaliyetlerini, kalkınma bankacılığı vizyonuna uygun ve verimliliği artıran bir iş modeli çerçevesinde, 2021 yılının temmuz ayında kurulan ve özgün bir birim olan Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Birimi aracılığıyla yürütmeye başlamıştır. Bu yeni organizasyonel yapılanma sayesinde çevresel, sosyal ve yönetişim unsurları Banka bünyesinde daha dinamik ve verimli bir role sahip olmuştur.