03

Stratejik Sürdürülebilirlik Anlayışı

Çevresel ve Sosyal Etki

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, kredi süreçlerinde sadece finansal risklere değil, aynı zamanda çevresel ve sosyal risklere de odaklanmayı bir gereklilik olarak görmektedir. Bu bakış açısı sayesinde, çevresel ve sosyal risklerin değerlendirilmesi ve yönetimi, karar verme süreçlerinin vazgeçilmez bir unsuru olmuştur.

Bu bağlamda Banka 2020 yılında ilk sürdürülebilirlik raporunu, 2021 yılında ise ilk Entegre Raporu’nu yayımlayarak sürdürülebilir kalkınma stratejileri çerçevesinde faaliyetlerini ve amaçlarını ilan etmeye başlamıştır. Yayınlamış olduğu ilk Entegre Rapor’u ile birlikte senelik olarak entegre rapor yayınlayan Banka’nın 48 yıldır ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına sağladığı destek, değer yaratma modeli, stratejisi, sermaye öğeleri, hedefleri ve bankacılık faaliyetlerinden doğan ekonomik, çevresel ve sosyal değerleri, ayrıca bu alanlardaki performansını tüm paydaşlarına sunmaktadır.

2022’nin eylül ayında Banka’nın, Türkiye’nin Etki Prensiplerine Uygun İlk Etki Raporu bağımsız güvence denetiminden geçerek yayımlanmıştır. Bu rapor, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın nasıl olumlu çevresel ve sosyal etki yarattığını, etki yönetim sistemlerini ve süreçlerini şeffaf bir şekilde anlatmaktadır.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, tüm kredi verme işlemlerini ulusal, çevresel ve sosyal kanun ve düzenlemelere, banka'nın kendi politika ve prosedürlerine ve gerekli durumlarda uyum sağlamayı taahhüt ettiği diğer çevresel ve sosyal standartlara göre yürütmektedir. Tüm kredi süreçlerinde, müşteri ve proje bazında risklerin ayrı ayrı analiz edilmesi için Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirmesi gerçekleştirilmektedir.

Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme Prosedürü’ne uygun olarak yönetilen bu sistem, bir yatırımın veya projenin çevresel ve sosyal etkilerini (doğrudan, dolaylı ve kümülatif) belirlemeye, bu etkileri değerlendirmeye ve olası olumsuz etkileri azaltıcı önlemler almayı hedefler. Ayrıca, projelerin çevresel ve sosyal etkilerini en aza indirmek için Çevresel ve Sosyal Aksiyon Planı (ÇSAP) kullanılır. Bu planlar, müşterinin uygulaması gereken eylemleri belirler ve bir izleme programını içerir, böylece müşterilerin çevresel ve sosyal konularda kapasitelerini geliştirmeye yardımcı olur.

Banka, etki yatırımcılığını daha fazla kişiye ulaştırmak için çalışmalar yürütmüş ve bu konuda lider olan Küresel Etki Yatırımcılığı Ağı’na (GIIN – Global Impact Investing Network) üye olmuştur. GIIN üyeliği sayesinde Banka, etki yatırımları aracılığıyla şirketlere, organizasyonlara ve fonlara hem maddi hem de sosyal ve çevresel kazançlar sağlamayı amaçlamaktadır.