02

Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri

Yayımlanan Sürdürülebilirlik Politikaları

Çevresel ve Sosyal Politika

TKYB, 2022 yılında Çevresel ve Sosyal Politikasına olan bağlılığını sürdürmüş ve bu doğrultudaki ilkelere daha sıkı bir uyum sağlamıştır. Banka, operasyonel faaliyetlerinin ve finansal hizmetlerinin yaratabileceği doğrudan ve dolaylı çevresel ve sosyal etkileri yönetmeyi hedefleyen bu politikayı Ocak 2020’de hayata geçirmiştir ve bu politika, Banka’nın tüm çalışanlarını ve faaliyetlerini kapsamaktadır.

Banka, çevresel ve sosyal kalkınmanın önemini ve bu süreçlerin sağladığı uzun vadeli faydaları net bir şekilde görmektedir. TKYB, ilgili politikanın çevresel ve sosyal risk değerlendirmesine dair tüm yatırım ve kredi uygulamalarındaki rutin karar verme süreçlerinin ayrılmaz bir parçası olması gerektiği konusunda kesin bir inanca sahiptir.

Bu bağlamda, Banka Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi (ÇSYS) geliştirilmiştir. Bu sistem, kredi vadesi boyunca aktif olacak şekilde tasarlanmıştır ve yatırımların kredi, itibar ile çevresel ve sosyal risklerden korunmasını hedeflemektedir.

Banka, tüm kredilendirme faaliyetlerini ulusal çevre ve sosyal yasalarına, Banka’nın kendi politikalarına ve prosedürlerine ve gerektiğinde uyum sağlamayı taahhüt ettiği Dünya Bankası Çevresel ve Sosyal Çerçevesi (WB ESF), IFC Performans Standartları gibi diğer uluslararası çevresel ve sosyal standartlara uygun şekilde değerlendirmektedir. Sürdürülebilirlik Komitesi, Çevresel ve Sosyal Politika’nın izlenmesi ve güncellenmesinden sorumlu olurken, Yönetim Kurulu politikanın onaylanmasından ve gerektiğinde yürürlükten kaldırılmasından sorumludur.

2022 yılında, Banka çevre ve topluma kabul edilemez etkileri olabilecek yatırımlara destek vermemekte ve finansman sağlamamaktadır. Biyolojik Çeşitliliği ve Kültürel Mirası Koruma Taahhüdü, finanse ettiği her bir yatırımda öne çıkan bir unsur olarak devam etmektedir.

İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası

TKYB, iklim değişikliğinin sosyal refah, ekonomik gelişme ve finansal istikrar üzerindeki etkisinin farkında olduğundan, 2022 yılında stratejik hedeflerinin merkezine iklim değişikliği ile mücadeleyi koyma taahhüdünü sürdürmektedir. Bu çerçevede, Banka, Haziran 2020’de İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası’nı yayımlamıştır. Bu politikanın ışığında, Banka, operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını dikkatle izler ve emisyonların azaltılması için hedefler belirler.

TKYB, her yıl sera gazı emisyonları ile ilgili performansını, Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project, CDP) İklim Değişikliği Programı’na gönüllülük esasıyla bildirir. Banka, çevresel bilincin artırılması ve çevresel etkilerin iyileştirilmesine yönelik önerilerin sunulması adına eğitim programları düzenler ve fikir alışverişi platformu oluşturur. Aynı zamanda, Banka, tüm hizmet, yatırım ve proje finansman işlemlerini değerlendirirken çevresel ve sosyal prosedür ve ilkelerine uygunluğu dikkate almaktadır.

2022 yılında, Banka bu politikalarına olan bağlılığını sürdürmekte ve iklim değişikliğiyle mücadelenin önemini her seviyede vurgulamaktadır. Bu bağlamda, TKYB’nin sürdürülebilir bir gelecek için olan taahhüdü ve bu konuda izlediği politikalar, kurumun stratejik hedeflerinin temel taşlarını oluşturmaya devam etmektedir.