02

Sürdürülebilirlik Yönetimi

Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki

2020 yılında oluşturulan Sürdürülebilirlik Komitesi, yönetimin sürdürülebilirlik stratejisi ve politikalarını geliştirme aynı zamanda tüm faaliyetlere entegre etme amacını taşıyarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Komite Sürdürülebilirlik Komitesi Yönergesi’ne uygun şekilde çalışmalarını yürütmektedir.

Komite, Genel Müdür’ün başkanlığında, bağımsız bir Yönetim Kurulu Üyesi, Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Birimi’nin bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı, Kalkınma Finansmanı Kuruluşları Biriminin bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı, Finans ve Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Birim Yöneticisi, ve Komitenin seçeceği diğer yardımcı üyelerden oluşmaktadır.

Banka tarafından, sürdürülebilirlik ve çevresel sosyal risk yönetimi alanlarında farklı birimlerde yürütülen faaliyetleri merkezi bir iş modeli altında daha odaklı ve verimli bir şekilde yürütmek amacıyla Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Birimi kurulmuştur.

Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Birimi Banka’nın tüm kredilendirme süreçlerinde yüzlerce projenin Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme Raporlarını hazırlamaktadır.

Sürdürülebilirlik ve Çevresel Sosyal Etki Yönetimi Birimi’nin temel çalışma alanları şunlardır:

Sürdürülebilirlik alanındaki yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri takip etmek ve bu konuda güncel bilgilere sahip olmak.

Ülkede etki yatırım ekosisteminin oluşturulmasını desteklemek ve sürdürülebilir kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) ulaşma sürecinde Türkiye’ye katkı sağlamak.

Çevresel, sosyal ve yönetişim konularını Banka’nın tüm finansman süreçlerine entegre etmek ve bu konularda politika ve uygulamaları belirlemek.

Kredi sürecinde çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi uyarınca tanımlanan görevleri yerine getirmek ve projelerin SKA’lar ile etkileşimini ölçmek.

Sürdürülebilirlik ve entegre yönetim sistemi faaliyetlerini yürütmek ve ilgili üyelikleri takip etmek. IFC PS gibi uluslararası standartların uygulanmasını sağlamak.

Banka’nın Sürdürülebilirlik, Etki, Entegre Yönetim ve Karbon Saydamlık Projesi raporlarını hazırlamak ve paydaşlarla paylaşmak.

Banka’nın Sürdürülebilirlik Komitesi gerekliliklerini yerine getirmek ve komitenin stratejik yönlendirmelerine uygun şekilde çalışmak.

Banka’dan talep edilen kredilerin çevresel ve sosyal risklerinin değerlendirilmesi ve konunun Banka stratejisi doğrultusunda etkin yönetilmesini sağlamak amacıyla “Kredilendirme Sürecinde Çevre ve Sosyal Risk Değerlendirme Prosedürü” hazırlanmıştır. Kredi talepleri Banka'nın Çevresel ve Sosyal Politikası çerçevesinde Finanse Edilmeyen Faaliyetler Listesi’ne göre değerlendirilir ve bu listede yer alan projeler Banka tarafından kesinlikle kredilendirilemez.

Finanse Edilmeyen Faaliyetler Listesi’nde yer almayan tüm kredilere, bu prosedürde tarif edilen Çevre ve Sosyal Risk Değerlendirme Modeli uygulanır. Risk kategorizasyonu, Çevre ve Sosyal Risk Değerlendirme Modeli kullanılarak yapılmaktadır. Çevre ve Sosyal Risk Değerlendirme Modeli, projeleri ve müşterileri dört kategoride sınıflandırır:

Yüksek Risk (Kategori A)

Orta-Yüksek Risk (Kategori B+)

Orta Risk (Kategori B-)

Düşük Risk (Kategori C)

Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme ve İzleme Süreci, aşağıdaki adımları içermektedir:

  1. Kredi Sözleşmeleri İçerisinde ÇSY Odaklı Detay Yükümlülüklerin Bulunması,

  2. Finanse Edilmeyen Faaliyetler Listesi’nin Kontrol Edilmesi,

  3. Proje Dokümanlarının Temin Edilmesi,

  4. Hem Müşterilerin Hem de Proje’nin, Çevre ve Sosyal Risk Değerlendirmesi ve Ön Sınıflandırma Yapılması,

  5. Kredinin Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirmesinin Kontrolü ve Nihai Sınıflandırmanın Yapılması,

  6. Çevresel ve Sosyal Aksiyon Planının Hazırlanması,

  7. Proje Değerlendirme Raporunun Kontrol Edilmesi,

  8. Müşterinin Çevresel ve Sosyal Aksiyon Planı Hakkında Bilgilendirilmesi,

  9. Kredi Onayı ve Çevresel ve Sosyal Aksiyon Planı’nın Kredi Sözleşmesi’ne Dahil Edilmesi,

  10. Çevresel ve Sosyal İzleme,

  11. Çevresel ve Sosyal Değerlendirme Yıllık Uygulama Sonuçları’nın Kayıt Altına Alınması.