01

Kalkınma Yatırım Bankası Faaliyetleri

Yatırım Bankacılığı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın Yatırım Bankacılığı hizmetleri, Türkiye’nin sermaye piyasalarını uluslararası seviyeye taşımayı ve yabancı sermaye girişini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Bu kapsamda;

Özel ve kamu sektöründe yer alan ekonomik işletmelere uluslararası standartlarda yatırım bankacılığı hizmetleri sunulması,

Doğrudan yabancı yatırımların çekilmesi için finansman çözümlerinin geliştirilmesi,

İşletmelerin kaynak ihtiyaçlarına alternatif finansman araçlarının geliştirilmesi,

Yerel firmaların rekabetçi avantajını artıracak sermaye çözümlerinin oluşturulması,

Yenilikçi sermaye piyasası ürünleri ve işletmelerin finansal ve yönetimsel darboğazlarına yönelik danışmanlık hizmetleri

sunduğu hizmetler arasında yer almaktadır.

Yatırım Bankacılığı alanında faaliyet gösteren Birimimiz; sermaye piyasaları danışmanlığı, birleşme ve satın alma danışmanlığı ve finansal danışmanlık gibi hizmetleri sunmaktadır.

Sermaye Piyasaları Danışmanlığı çerçevesinde, Banka, şirketlere hisse senedi, borçlanma araçları, kira sertifikaları ve diğer sermaye piyasası araçlarının ihracı hakkında danışmanlık hizmetleri sunarak şirketlerin ek kaynak sağlamalarına yardımcı olmaktadır. Bu ihraçlar, şirketlerin kurumsallaşmasına ve şeffaflığa katkıda bulunurken, sermaye piyasalarında tanınırlığını artıran şirketlerin farklı finansman alternatiflerine daha kolay erişimini sağlar. Alternatif borçlanma bazlı finansman yöntemleri kapsamında, bono ve tahvil ihraçları ve hızla artan kira sertifikası (sukuk) ihraçları ile Banka, şirketlere geniş kapsamlı danışmanlık hizmeti sunar. Banka, çevresel ve sosyal sorunlara ilişkin yenilikçi sermaye piyasası finansman ürünlerinin (yeşil, sosyal ve sürdürülebilir ürünler) ihracına danışmanlık yapar ve sermaye piyasalarında farklılık yaratmaya çalışır.

2022 yılı içerisinde Banka’nın, sermaye piyasası araçlarının daha etkin kullanımı ile reel ekonomiye ve para piyasalarına daha fazla kaynak aktarma hedefi doğrultusunda;

Tarfin Tarım A.Ş.’nin 400 milyon TL tutarında ihraç tavanı içerisinde fon kullanıcısı olduğu toplam 140 milyon TL tutarındaki sukuk ihracında danışmanlık hizmeti vermiştir.

147 milyon TL ihraç büyüklüğüne sahip Obase Bilgisayar ve Danışmanlık A.Ş.’nin halka arzında lider aracı kurum olarak yer almıştır.

3,48 milyar TL ihraç büyüklüğüne sahip Ahlatçı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım A.Ş.’nin halka arzında lider aracı kurum olarak yer almıştır.

Tarım Kredi Holding A.Ş.’nin 371 milyon TL tutarında bono/tahvil ihraç tavanı alınması kapsamında danışmanlık hizmeti vermiştir.

Tarım Kredi Yem A.Ş.’nin 800 milyon TL tutarında bono/tahvil ihraç tavanı alınması kapsamında danışmanlık hizmeti vermiştir.

Tarım Kredi Birlik Tarım Ürünleri Hayvancılık Ambalaj Petrol Nakliyat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 150 milyon TL tutarında bono/tahvil ihraç tavanı alınması kapsamında danışmanlık hizmeti vermiştir.

Gübre Fabrikaları T.A.Ş.’nin 3 milyar TL tutarında bono/tahvil ihraç tavanı alınması kapsamında danışmanlık hizmeti vermiştir.

Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 100 milyon TL tutarında bono/tahvil ihraç tavanı alınması kapsamında danışmanlık hizmeti vermiştir.

Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2 milyar TL tutarında sukuk ihraç tavanı alınması kapsamında danışmanlık hizmeti vermiştir.

Altınmarka Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 200 milyon TL tutarında sukuk ihraç tavanı alınması kapsamında danışmanlık hizmeti vermiştir.

Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı hizmetleri kapsamında Banka, varlık satın alımı/satışı, birleşme, bölünme, ortaklık ve özelleştirme projelerinde finansal danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Bu hizmetler, firmaların veya hissedarların iş kollarından veya tüm faaliyetlerinden tamamen çıkmalarını sağlamak ya da yeni pazarlara erişim, varlık veya fikri mülkiyet haklarına erişim sağlamak için ortaklık/birleşme/satın alma işlemlerini desteklemeyi içerir.

Bu süreçlerde, potansiyel firmaların/yatırımcıların belirlenmesi, tekliflerin hazırlanması ve sürecin diğer tarafları ve danışmanları arasındaki çalışma ve müzakerelerin koordinasyonu gibi konularda derin sektörel bilgi ve ulusal/uluslararası deneyimle destek olur.

2022 yılında, Banka Özelleştirme İdaresi’nin yürüttüğü iki ayrı özelleştirme projesinde aktif rol oynamıştır. İlk proje, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye (TDİ) ait bazı yük ve yat limanlarının özelleştirilmesini içermektedir.

Bu proje kapsamında hazırlık çalışmaları devam etmiş ve 2022 yılında bir ihale süreci tamamlanmıştır. Diğer bir ihale ise 2023’ün ilk yarısında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Banka ayrıca Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait seçilmiş elektrik üretim santrallerinin özelleştirilmesi projesinde de aktif olarak görev almıştır.

Bu kapsamda, 2022 yılında iki enerji santralinin ihaleleri teknik olarak tamamlanmıştır. Özelleştirme İdaresi ile yürütülen bu projelerin çalışmaları 2023 yılında da devam edecektir.

Banka, ayrıca Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) at yarışları düzenleme ve bahis kabul etme lisanslarıyla ilgili hizmet alım sürecinde finansal danışman olarak hizmet vermeye 2023 yılında da devam edecektir.

Finansal Danışmanlık hizmetleri çerçevesinde Kalkınma Yatırım Bankası, müşterilerine finansal yeniden yapılandırma, finansal fizibilite, firma değerleme ve yapılandırılmış/proje finansman danışmanlığı sunmaktadır.

Borç ödeme zorlukları yaşayan firmalar ve bu firmaların borçlandığı finansal kuruluşlara, Banka finansal fizibilite raporları hazırlamakta ve borçların yeniden yapılandırılması sürecinde destek sağlamaktadır.

Ayrıca, müşterilerinin yatırım planları ve projeleri hakkında finansal, teknik ve sektörel analizler yaparak yatırımların finansal yapılabilirliği hakkında görüşlerini de paylaşmaktadır.

Firma değerleme hizmetleri çerçevesinde, ortaklık yapısı değişiklikleri veya finansman ihtiyaçları gibi durumlarda da firmaların değerini hesaplama hizmetleri sunar. Bu değerlendirme sürecinde, firmaların varlıkları, işletme faaliyetleri, gelecek planları ve entelektüel sermaye gibi konular dikkate alınır.

Banka ayrıca, uzun vadeli yatırım ve finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla borç refinansmanı, yeniden yapılandırma, satın alma, yatırım ve proje finansmanı danışmanlığı sunar.

2022 yılında Banka, kamu ve özel sektör firmalarına sektör ayrımı yapmaksızın değerleme ve finansal fizibilite danışmanlığı hizmetleri sunmuş, kimya, savunma, tarım, sağlık, enerji ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak değerleme, yatırım teşvik belgesi başvurusu eki niteliğinde fizibilite ve mevcut durum raporları hazırlamıştır. Bu raporlar, yatırımcıların stratejik hedeflerine ulaşmalarında yol gösterici olmuştur.