01

Kalkınma Yatırım Bankası Faaliyetleri

Proje Finansmanı ve Kurumsal Krediler

Kalkınma Yatırım Bankası’nın son 18 yılda ülkemizin çeşitli sektörlerine büyük bir finansal katkı sağladığı açıklıkla belirtilebilir. Özellikle sanayi, yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi, eğitim, sağlık, toptan bankacılık, kentsel altyapı ve turizm gibi alanlarda yatırım yoluyla ülkemize uluslararası fonlardan 5 milyar ABD dolarının üzerinde bir finansman katkısı sağlamıştır.

Banka, proje finansmanı ve kurumsal krediler aracılığıyla ülkemizin kritik sektörlerine (imalat, yenilenebilir enerji, eğitim, sağlık ve diğerleri) destek olurken, ekonomik büyümeye, sosyal ilerlemeye ve çevre dostu kalkınmaya da önemli katkılar sunmaktadır. İmalat sanayinde yer alan şirketlere, yeni yatırımların yanı sıra kapasite genişletme ve modernizasyon yatırımlarıyla ilgili ihtiyaçlarına yönelik finansal çözümler sunarak, istihdam, rekabet gücü ve teknolojik ürün üretimini teşvik etmektedir.

Banka, Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) ve inovasyon yatırımlarına sağladığı destekle, Türkiye’nin ihracatının artırılması ve ithal ikamelerin geliştirilmesi çabalarına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve doğru kullanımı, yerli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla (hidroelektrik, güneş, rüzgâr, biyokütle ve jeotermal enerji santralleri gibi) projelerde, yatırımcıların finansman ihtiyaçlarına cevap vererek, Türkiye’nin enerji arzını artırmak, fosil yakıt kullanımını azaltmak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak gibi hedeflere destek olmaktadır.

Kalkınma Yatırım Bankası, enerji kullanım yoğunluğu yüksek olan çimento, demir-çelik, kağıt ve seramik gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların enerji ve kaynak verimliliğini artıran, atık yönetimini iyileştiren yatırımları finanse etme yoluyla sürdürülebilir bir ekonomi için önemli adımlar atmaktadır.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Anonim Şirketi’nin çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine uygun olarak, atık ısıdan enerji üretimine, atık su iyileştirme teknolojilerine ve modernizasyon yatırımlarına sağladığı finansal destek, fosil yakıt kullanımının ve sera gazı emisyonlarının azaltılması, geri dönüşümün artırılması gibi önemli çevresel hedeflerin desteklenmesini sağlamaktadır.

Turizm sektöründe ise, mevcut turizm tesislerinin yenilenmesi yatırımlarını finanse ederken, binaların enerji verimliliğini artıracak yatırımları da desteklemektedir. Bu adımlar, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi ve korunması yönünde önemli katkılar sağlamaktadır.

Eğitim ve sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğinin genişletilmesini, fiziki ve teknolojik gelişmelerin bu hizmetlere entegrasyonunu sağlamak amacıyla yürütülen yatırımlar da Banka’nın desteklediği önemli sektörler arasında yer almaktadır. Yatırımcıların ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş finansman çözümleri oluşturularak, bu yatırımlar aracılığıyla Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanmaktadır.

Müşteri, uzun vadeli finansman sağlamak için kurumsal kredi veya işletme kredisi kullanabilmektedir. Bu amaçla, yatırım projesi için kredi almak üzere bir kurumsal kredi veya özel amaçlı işletme (SPV) oluşturularak finansman paketi oluşturulmaktadır. Başvurular, yatırımın kredilendirildiği proje finansmanı hizmetine yapılmakta ve Banka tarafından uygun bulunması durumunda kredi tahsis edilmektedir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Anonim Şirketi’nin toptan bankacılık hizmetlerinde, doğrudan kredilendirme yerine, çeşitli aracı finansal kuruluşların aracılığıyla kaynak sağlayabilmektedir. Bu da Banka’nın geniş kapsamlı finansman çözümleri sunabilme yeteneğini göstermektedir.

Kredilendirme Süreci

Proje Risk Analizi Fizibilite Proje Finansman Modeli İzleme Dönemi
Makroekonomik Riskler Teknik Değerlendirme Kredi-Öz kaynak Dengesi Teknik İlerleme Raporları
Sektörel Analiz Mali Değerlendirme İşletme Sermayesi Çevresel Sosyal İzleme Raporları
Proje Riskleri Ekonomik Değerlendirme Vade
Firma Riskleri Proje Nakit Akışı Proje/Kredi Teminatları
Şirket/Grup Analizi Satış ve Fiyatlama
Çevresel, Sosyal Ve Yönetişim (ÇSY) Risk Analizi Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme
Yasal İzinler ve Hukuksal Durum

Kredilendirme süreci; Proje Risk Analizi, Fizibilite, Proje Finansman Modeli ve İzleme Dönemi adımlarından oluşmaktadır. Proje Risk Analizi aşamasında sektörel ve şirket/grup analizleri yapılırken, makroekonomik riskler, proje ve şirket riskleri değerlendirilir. Fizibilite aşaması, projenin teknik, mali, ekonomik, hukuki, çevresel ve sosyal uygunluğunun değerlendirilmesini içerir. Banka, çevresel ve sosyal politikası gereğince hizmet ve faaliyetlerinden kaynaklanabilecek riskleri ekonomik, çevresel ve sosyal açılardan ele alır.

Banka, projelerin kredi verme kararlarında Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme ve İzleme Süreci’nin etki değerlendirmelerini dikkate alır. Proje Finansman Modeli aşaması, kredi/öz kaynak dengesi, işletme sermayesi, vade ve proje/kredi teminatları gibi projenin finansal kriterlerini ve süreçlerini belirlemeyi içerir. Son olarak, izleme dönemi aşamasında, projenin teknik ilerlemesi ve çevresel-sosyal izleme raporları oluşturularak kredilendirilen projenin takibi yapılır.

APEX Kredilendirme Süreci

Proje Tanımlama Kredi Programı Geliştirme ve Kaynak Temini Aracı Finansal Kuruluş Seçimi ve APEX Kredi Sözleşme Süreci Kullandırım ve Raporlama
Ekonomik araştırmalar ve kalkınma plan ve programları stratejileri doğrultusunda geliştirilen projeler Kredi koşullarının müzakeresi ve kaynak kuruluşu ile sözleşme mekanizması Olası aracı finansal kuruluşları için risk limitlerinin belirlenmesi Kredi tutarının kaynak kuruluştan çekilmesi
KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılması T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisinin sağlanması AFK’ların finansal, operasyonel, çevresel ve sosyal uygunluklarının değerlendirilmesi, raporların hazırlanması ve kaynak kuruluş tarafından onaylanması AFK’lara kullandırımı
İstihdam Proje/program uygulama kılavuzunun hazırlanması Aracı Finansal Kuruluş ile kredi sözleşmesi müzakerelerinin gerçekleştirilmesi ve aracı finansal kuruluş kredi sözleşmelerinin (APEX) imzalanması Alt kredilerin AFK’lar tarafından bankamız APEX online uygulaması kanalıyla raporlanması
Yenilenebilir Enerji Yenilenebilir Enerji
Enerji verimliliği vb. Program kapanış raporlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi
Proje önerisinin olası kalkınma finansmanı kuruluşları ile müzakere

APEX Bankacılığı Kredilendirme süreci; Proje Tanımlama, Kredi Programı Geliştirme ve Kaynak Temini, Aracı Finansal Kuruluş Seçimi ve Sözleşme Süreci, Kullandırım ve Raporlama aşamalarını içermektedir.

Proje Tanımlama aşamasında, proje önerisiyle ilgili ön ekonomik ve tematik araştırmalar yapılır ve finansman kuruluşlarıyla müzakereler gerçekleştirilir. Kredi Programı Geliştirme aşamasında, kaynak kuruluşlarıyla kredi koşulları müzakere edilmesi, sözleşme imzalanması, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisinin sağlanması ve uygulama kılavuzunun hazırlık süreçlerini de içerir.

Aracı Finansal Kuruluş Seçimi ve Sözleşme Süreci’nde, Aracı Finansal Kuruluşların (AFK) finansal, operasyonel, çevresel ve sosyal uygunluğu değerlendirilir, aracı finansal kuruluş ve kaynak kuruluş arasında müzakereler ve anlaşma işlemleri gerçekleştirilir.

Son olarak, Kullandırım ve Raporlama aşamasında, kredi tutarı kaynak kuruluştan aracı kuruluşa aktarılır, AFK tarafından verilen alt krediler Banka tarafından finansal, çevresel ve sosyal açılardan incelenir, onaylanır ve kaynak kuruluşa raporlanır, program kapanış raporları hazırlanarak kaynak kuruluşlara sunulur.