01

Bir Bakışta Kalkınma Yatırım Bankası

48 Yıllık Deneyim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı

70’li Yıllarda

“Banka, işçi şirketlerini destekleyen ve yurt dışından finansman sağlayan ilk finans kuruluşu olarak ortaya çıkmıştır. SAN’lı şirketler olarak da bilinen TAKSAN, TÜMOSAN, TEMSAN, TESTAŞ gibi ağır sanayi şirketlerine iştirak ederek öncü bir kuruluş olmuştur.

80’li Yıllarda

“Afrika’ya yardım programı kapsamında, Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) teknik hizmetler sunulmuştur. Kredi Özel Fonu II (KÖF) aracılığıyla işçi şirketlerinin finansmanı ve iyileştirilmesi desteklenmiştir. Turizm sektörüyle ilgili altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde aktif bir rol üstlenilmiş ve turizm tesislerinin finansmanı sağlanarak sektörün büyümesi desteklenmiştir.

90’li Yıllarda

“Yarım Kalmış Yatırımların ve İşletme Sermayesi Yetersizliği Bulunan İşletmelerin Ekonomiye Kazandırılması Projesi” kapsamında, yaklaşık 100 milyon ABD doları tutarında kredi ile 525 farklı firmaya finansman sağlanmış ve bu sayede 9.000 yeni istihdamın oluşturulmasına destek olunmuştur.

2000’li Yıllarda

Toptan Bankacılık (APEX Bankacılığı) aracılığıyla, anonim şirket statüsünde olmayan yatırımların ve KOBİ’lerin finansmanı sağlanmıştır. Banka, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Komisyonu tarafından kurulan Avrupa Yatırım Fonu (EIF) öncülüğünde oluşturulan Türkiye Yatırım İnisiyatifi’ne (TII) ortak olmuştur.

2010

Banka, kendi bünyesinde ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’ni kurarak bu standarda sahip olan ilk kamu bankası olma özelliği taşımaktadır. Çevre Yönetim Sistemi ile, olumsuz çevresel etkilerin belirlenmesi ve azaltılması, kaynak kullanımının azaltılması ve çevre performansının izlenmesi için gerekli faaliyetlere başlamıştır.

2014

Banka, ülke kalkınmasına 3 milyar TL’den fazla finansman desteği sağlayarak önemli bir katkıda bulunmuştur.

2016

Banka, çıkarılmış sermayesini 500 milyon TL’ye yükseltme kararı almıştır. Bu adım, Banka’nın finans sektörünün öncülerinden biri olarak konumunu daha da güçlendirmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca, Banka CDP İklim Değişikliği Programı’na yönelik raporlama çalışmalarıyla da önemli bir adım atmıştır.

2017

Banka, küresel iş birliği ağını genişletmek için yeni girişimlerle çalışmaktadır.

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) tarafından sağlanan 100 milyon Avro tutarındaki APEX kredisinin kullandırımına başlanmış ve kredi kullanımı 2019 yılında tamamlanmıştır.

İslam Kalkınma Bankası’ndan sağlanan finansman, 200 milyon ABD dolarıdır ve kredi kullandırımı 2020 sonunda tamamlanmıştır.

2018

Türk Standartları Enstitüsü’nün “İklim Dostu Kuruluş” kriterlerini karşılayarak belge almaya hak kazanmış karbon nötr banka statüsünü elde etmiştir.

Banka, Türkiye’nin ilk 3,15 milyar TL’lik Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracını Türkiye’nin önde gelen bankalarının ipotek teminatlı menkul kıymetlerini kullanarak Varlık Finansmanı Fonu’nu kurarak gerçekleştirmiştir.

Banka, yeniden yapılandırılarak Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak faaliyet göstermektedir.

KOBİ finansmanı hedefiyle, 50 milyon avro değerinde kredi anlaşması Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ile imzalanmıştır.

Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC) tarafından, banka'nın bankacılık faaliyetlerinde kullanmak üzere 400 milyon ABD doları kredi sağlanmıştır.

2019

Banka, yapılandırma süreci kapsamında Genel Merkezi’ni İstanbul’a taşımıştır.

Banka, UNEP-FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri’nin kurucu imzacısı olarak yer almıştır.

Banka, 1 milyar TL değerinde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracı gerçekleştirerek İkinci Varlık Finansman Fonu’nu kurmuştur.

Banka, Türkiye Kalkınma Fonu’nu kurmuştur.

2020

Banka 2019 yılı faaliyetlerini kapsayan ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımlamıştır.

2020 yılının Ocak ayında Banka’nın Çevresel ve Sosyal Politikası, Yönetim Kurulu onayı ile yürürlüğe girmiştir.

Banka, Sürdürülebilirlik İlkelerini Haziran 2020’de uygulamaya başlamıştır.

Banka’nın Haziran 2020’de İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası yürürlüğe girmiştir.

Türkiye Kalkınma Fonu bünyesinde Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonu kurulmuştur.

“Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi” adıyla anılan şirketin kuruluşu ve faaliyet izninin alınmasında danışmanlık hizmeti sunmuştur, bu şirketin menkul kıymetleştirme faaliyetlerinde önemli bir rol oynaması beklenmektedir.

Banka, Birleşik İpotek Finansmanı A.Ş. ve JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş.’ye iştirak etmiştir. SPK mevzuatına göre yatırım yapmayı tercih eden yatırımcılara yönelik Kalkınma Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. (Kalkınma GSPYŞ) Banka’nın %100 iştiraki olarak kurulmuştur.

Banka, sermayesine %100 iştirak ettiği Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama A.Ş.’yi kurmuştur.

Tarkim Bitki Koruma A.Ş.’nin işletme sermayesi ihtiyaçları için 42 milyon TL tutarında 1 yıl vadeli yönetim vekaletine dayalı sukuk (Amortising Sukuk-al-Wakala) ihracında münhasır finansal danışmanlık hizmeti sunmuştur.

2021

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), kalkınmada önceliklendirilen sektörlerin yanı sıra çeşitli sektörlerde önemli projelere finansal danışmanlık, sermaye piyasaları danışmanlığı ve birleşme-satın alma danışmanlığı hizmetleri sunmaktadır. TKYB, sunduğu bu hizmetlerle hem mevcut projelere destek sağlamakta hem de gelecekteki projelerin finansman ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.

Banka, sermaye piyasaları üzerinden gerçekleştirilen 50 milyon TL değerindeki işlemle, Türkiye’nin ilk sosyal sukuk ihracını gerçekleştirmiş ve aynı zamanda Banka’nın ilk sürdürülebilir tahvil ihracına imza atmıştır.

Palgaz Doğalgaz Dağıtım A.Ş., Türkiye’nin ilk düşük karbonlu ekonomiye geçiş tahvili (transition bond) ihracını 200 milyon TL tutarında başarıyla tamamlamıştır. Bu önemli işlem, 2022 yılında International Finance Awards tarafından “ Best Green Project Financing Bank “ ödülüyle taçlandırılmıştır.

Banka, TKYB Sermaye Fonu ve Kalkınma Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından desteklenen Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile Kalkınma Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurmuştur.

Kalkınma Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş.’ne Bölgesel Kalkınma Fonu ve Teknoloji ve İnovasyon Fonu’nun yönetimi devredilmiştir.

Banka, Türkiye’de Uluslararası Finans Kurumu (IFC) öncülüğündeki Etki Yönetimi Çalışma Prensiplerini imzalayan ilk ve tek kurum olmuştur

Banka, CDP’nin İklim Değişikliği Programı’nda B skorunu alarak, 2021 yılı finans sektöründe en yüksek skora sahip kuruluşu olmuştur.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın ilk Entegre Raporu yayımlanmıştır.

2022

Banka, iklim değişikliği ile mücadele eden yeşil projelere ayrılmak üzere sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamak amacıyla 100 milyon avro tutarında sürdürülebilir Eurobond ihracı gerçekleştirmiştir.

Banka, Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uyum sağlayarak 10 üzerinden 9,32 puanla yüksek bir derecelendirme notu elde etmiştir. Bu not, Banka’nın en iyi uygulama kategorisinde olduğunu ve Dünya Kurumsal Yönetim Endeksi’nde birinci grupta yer aldığını göstermektedir.

Entegre Yönetimi Sistemi çalışmaları kapsamında alınan ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi sertifikalarına ek olarak, ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi sertifikası da almıştır. Bu sertifika, müşteri şikâyetlerinin ele alınması, değerlendirilmesi ve azaltılmasıyla birlikte müşteri memnuniyetinin artırılmasını ve gelecekteki müşteri beklentilerinin karşılanmasını hedeflemektedir.

Banka, çalışanların değerlendirmesi ile “Great Place To Work” sertifikası almaya hak kazanmıştır.

Etki Prensipleri ile uyumlu ilk Etki Raporu yayınlanmıştır.

KGSPYŞ, 2022’de 6.000.000 ABD doları büyüklüğünde bir girişim sermayesi yatırım fonu olan Kalkınma ODTÜ Teknokent Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurmuştur.

Banka, Türkiye’nin ilk düşük karbonlu ekonomiye geçiş tahvil ihracına aracılık etmiştir.

Banka, global sürdürülebilirlik değerlendirme kuruluşu olan Sustainalytics tarafından yapılan Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) risk derecelendirmesi çalışmasında 11,0 risk notu alarak Türkiye’deki öncü kurumlar arasında yer almış ve ülkemizin başarılı bir şekilde üst sıralarda yer almasını sağlamıştır.

Banka, Türkiye’nin ilk düşük karbonlu ekonomiye geçiş tahvili ihracına aracılık ederek International Finance Awards’ta “Best Green Project Financing Bank 2022” kategorisinde ödül almaya layık görülmüştür.

Banka ile İSEDAK Koordinasyon Ofisi arasında imzalanan protokol kapsamındaki projede, 2022 yılında toplam 24 projeden 2’si iptal edilmiş ve 16 proje tamamlanmıştır. 6 proje ise finansal raporlama ve ödeme sürecinde devam etmektedir. 2022 yılında İSEDAK kapsamında 15.649.212,64 TL ödeme alınmış ve bunun 12.643.154,38 TL’si projeler için transfer edilmiştir.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile KOSGEB, TKF’nin alt fonları olan Bölgesel Kalkınma Fonu ve Teknoloji İnovasyon Fonu’na yatırımcı olarak katılarak stratejik iş birlikleri oluşturmuştur. KOSGEB’in 2022 yılında sağladığı ek taahhütlerle birlikte Teknoloji ve İnovasyon Fonu 475 milyon TL büyüklüğüne ulaşmıştır.

Banka, European Organisation for Sustainable Development (EOSD) tarafından düzenlenen The Global Sustainable Finance Awards’ta, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na inovatif katkıları ve ÇSY kriterlerini uyguladığı finansman faaliyetleri nedeniyle “Outstanding Sustainable Project Financing” kategorisinde ödül almaya layık görülmüştür.

2022 Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi’ni kamuoyuna duyurmuştur. Bu çerçeve, Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği (ICMA) Yeşil Tahvil Prensipleri, ICMA Sosyal Tahvil Prensipleri, Loan Market Association (LMA) Yeşil Kredi Prensipleri ve LMA Sosyal Kredi Prensipleri ile uyumlu olup İkinci Taraf Görüş (SPO) alınmıştır.