Kalkınma Yatırım Bankası, tüm insan kaynakları süreçlerini tamamen liyakate odaklanarak yürütmektedir. Bu kapsamda, Banka değerleri ile uyumlu yetkinlikler belirlenmiş olup, yetkinlik bazlı performans değerlendirmeleri yapılmaktadır.
İnsan Kaynakları Yaklaşımı ve Fırsat Eşitliği
Paydaşlarının beklentilerini karşılayan, çalışanına değer veren, gelişime açık, tüm kaynaklarını etkin ve verimli kullanan, kalite standartlarına ve mevzuata uyumlu, iş yapma teknolojisi ve becerisini sürekli geliştiren, çalışanların yaratıcılığından güç alan Kalkınma Yatırım Bankası, insan kaynağını hedeflerine ulaşmakta en önemli değer olarak kabul etmektedir.
Fırsat eşitliği ilkesi, Kalkınma Yatırım Bankası’nın insan kaynakları politikasının merkezinde bulunmakta ve kurumsal kimliğinin bir parçasını oluşturmaktadır. Banka, tam zamanlı, 291 çalışanına eşitlikçi, insan ve çalışan haklarına saygılı bir iş ortamı sunmaktadır.
Fırsat eşitliği kapsamında kadın ve erkek çalışanların eşitliği, kurum kültürünün bir parçası haline gelmiştir. Özellikle genel müdür yardımcıları seviyesinde yüksek kadın oranı, bu durumun somut göstergesidir.
Genel müdür yardımcıları seviyesinde %67 kadın oranına sahip olmak Kalkınma Yatırım Bankası için gurur kaynağı olan konuların başında gelmektedir. Banka, İstanbul’a taşınması ile değişen çalışan yapısına rağmen %36’lık kadın çalışan oranını korumayı başarmıştır. Hedef bu oranının artırılmasıdır. Az sayıda da olsalar taşeron çalışanları arasındaki cinsiyet dağılımı da Banka için önemlidir. Bu kapsamda %50 kadın, %50 erkek taşeron çalışanı bulunmaktadır.
Kalkınma Yatırım Bankası, farklı kültürlerin bir arada olmasının ve çeşitliliğin taşıdığı önemin farkında olarak kültürel çeşitlilik ve fırsat eşitliğini her zaman teşvik etmektedir. İşe alım, eğitim ve gelişim, performans ve yetenek yönetimi, kariyer yönetimi, ücretlendirme ve diğer insan kaynakları süreçlerinde köken, dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanlara eşit davranılmaktadır.
Kalkınma Yatırım Bankası, tüm insan kaynakları süreçlerini tamamen liyakate odaklanarak yürütmektedir. Bu kapsamda, Banka değerleri ile uyumlu yetkinlikler belirlenmiş olup, yetkinlik bazlı performans değerlendirmeleri yapılmaktadır. Müdür ve üzeri unvanlar için yönetsel, temel ve fonksiyonel; diğer unvanlar için temel ve fonksiyonel yetkinlikler tanımlanmıştır. Çalışan değerlendirmeleri, sürecin objektif olabilmesi adına çalışanın iki yöneticisi tarafından ve çalışan onayına açık şekilde gerçekleştirilmektedir. Yöneticiler, değerlendirdikleri çalışan ile geri bildirim görüşmeleri yapmaktadırlar.
Banka tarafından oluşturulan Performans Yönetim Sistemi; verimliliği desteklemekte, teknik birikim ve yetkinlik noktalarında gelişim ve eğitim ihtiyaçlarını belirlemekte, geri bildirim mekanizmasını çalıştırmakta ve kariyer gelişimi için veri sağlamaktadır. Birlikte çalışan sistemler olan ücretlendirme ve performans yönetimi kapsamında çalışan ücretleri; yetkinliklerine, sorumluluk düzeylerine, performans notlarına ve sektör koşullarına göre belirlenmektedir.
Kalkınma Yatırım Bankası, fırsat eşitliğinin kurum içi kontrolü ve takibini geliştirmek amacıyla, tüm kurum içi yükselmeler ve görevler arası geçişler için standart kriterlerin (deneyim, görevde çalışma süresi, performans, yetkinlik değerlendirmesi, sınav, mülakat vb.) oluşturularak kariyer haritaları kapsamında şeffaf bir yaklaşımla Banka iç iletişim kanallarında ilan edilmesini planlamaktadır. Bu alanda belirlenen hedef, performans değerlendirmesi kapsamında hedef ve yetkinliklerin beraber değerlendirilerek ücretlendirme, kariyer ve gelişim konularında girdi olarak kullanılmasıdır.
Ayrıca, Banka’nın performans yönetim sistemiyle entegre bir yapıda çalışan Prim Sistemi ile 2020 yılında hem bireysel başarı hem de başarısı dikkate alınmaya değer yüksek performanslı çalışanların prim tutarlarının ayrıştırılması hedeflenmektedir. Gelecek dönemde Strateji Birimi’nin Banka hedef ve stratejileri doğrultusunda oluşturacağı ekip hedeflerinin belirlenmesiyle, ekip hedefleri aynı zamanda bireylere indirgenecek ve hedef-yetkinlik bazlı performans izleme ve değerlendirmesi yapılacak; çalışanın hedefleri, rol ve sorumlulukları, kariyer ve gelişim planı sürecin bir parçası olacaktır. Performans değerlendirme süreci dahil olmak üzere tüm süreçlerde çalışanların memnuniyeti öncelikli olduğu için, gelecek dönemde çalışan memnuniyet anketleri düzenli olarak yapılmaya başlanacaktır.
Kalkınma Yatırım Bankası insan kaynakları politikasının bir diğer yapı taşı etik ve insan haklarıdır. Bu kapsamda Banka bünyesinde hem çalışanlar hem ürün ve hizmetler bazında belirli politikalar geliştirilmiştir. “Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele” ve “Çıkar Çatışması” politikaları bu uygulamalara örnektir.
Kalkınma Yatırım Bankası, insan kaynakları politikasında belirlendiği gibi çalışanlarını her zaman kurum kültürüne uygun profesyoneller arasından seçmekte, ekibine katmış olduğu çalışanlarına her zaman güvenli çalışma ortamı ve koşulları sunmakta, çalışanlarına adil ve eşit olanaklar sağlamakta ve onları ilerlemeye ve gelişmeye teşvik etmektedir.
Banka’nın yüklenmiş olduğu büyük sorumluluğun getirileri dürüstlük, adil davranma, yasalara ve etik kurallara tam uyumdur. Dolayısıyla Banka, her şart ve koşulda profesyonel ve dürüst davranmayı, sosyal sorumluluk bilincinden kopmamayı ve kurumsal etiği görev edinmiştir. Bu kapsamda çalışanlara 2019 yılında etik üzerine toplam 220 saat ve yolsuzluk ve rüşvetle mücadele üzerine 221 saat eğitim sağlanmıştır.
Banka çalışanları, içeriği Üst Yönetim tarafından belirlenen “Etik İlkeler Sözleşmesi” ve “Türkiye Bankalar Birliği Bankacılık Etik İlkeleri”ne uygun davranmakla yükümlüdür. Banka’da her süreçte olduğu gibi, işe alım sürecinde de belirli politika ve standartlar izlenmektedir. İşe alım sürecinde, açık pozisyonlar için başvuran adayların, görevin gerektirdiği temel ve pozisyona özgü yetkinlik düzeyleri, Banka vizyonu, misyonu ve kurum kültürüne uygunluk seviyeleri, birim yöneticileri ve İnsan Kaynakları Birimi tarafından uygun sınav, envanter ve mülakatlar ile değerlendirilmektedir.
Tüm bu yapıya ek olarak, ülkemizde suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda uluslararası girişimler ve düzenlemeler ışığında hazırlanmış olan Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadelede Banka Politikası; ulusal mevzuat ve uluslararası kuruluşlar nezdindeki yükümlülükler, uluslararası entegrasyon vizyonu ve sosyal sorumluluk bilinci çerçevesinde oluşturulmuştur. Banka bünyesinde yer alan tüm birimler bu politikaya tabidir. Banka’nın mali iştiraklerinde de bu politikaya uygun işlem yapılması zorunludur.