Kalkınma Yatırım Bankası; ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için yenilenebilir enerji, çevrenin korunması, iklim değişikliği ile mücadele, enerji ve kaynak verimliliği çalışmalarına önem vermekte ve misyonuna uygun şekilde bu alanlara finansman sağlamaktadır.
Kalkınma Yatırım Bankası’nın “Kalkınmayı Taahhüt Eden Banka” anlayışı ve sürdürülebilir kalkınma için yatırımcının yanında olma vizyonu, Banka’nın sürdürülebilirlik yolculuğunun temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra Banka, yatırım bankacılığı ürünlerini ve sermaye piyasası araçlarını sürdürülebilir kalkınmanın hizmetinde kullanarak bankacılık operasyonlarını sürdürülebilirlik ilkeleri ile paralel hale getirmektedir.
Kurulduğu günden bu yana finanse ettiği tüm projelerde gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı önceliklendiren Kalkınma Yatırım Bankası, sürdürülebilir kalkınma ve yarınlara değer katma hedefine uygun bir biçimde ulusal ve uluslararası platformlarda etkin olarak yer almaktadır.
Banka, Sürdürülebilir Finansman’ı başlıca önceliği konumuna getirerek; sürdürülebilir ve sorumlu kalkınma ilkelerini bütünsel bir bakışla ele alarak ve hayata geçirdiği stratejik inisiyatiflerle tüm paydaşları nezdinde ortak değer yaratarak etki alanını genişletmektedir.

Faaliyetler, İş Modeli ve Deneyim
Kalkınma Yatırım Bankası, Türkiye’nin kalkınmasını taahhüt eden banka anlayışıyla çıktığı yolda; proje finansmanı ve kurumsal bankacılıktan yatırım bankacılığına kadar uzanan geniş hizmet kapsamı ile ülkemizin kalkınmasını desteklemeyi ve sürdürülebilir finansmanda yol gösterici olmayı bankacılık anlayışının temeline yerleştirmiştir.
Kalkınma Yatırım Bankası’nın 2019 yılında kurmuş olduğu Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen Bölgesel Kalkınma Fonu ile Teknoloji ve İnovasyon Fonları, ülkemizin ekonomik dönüşümü ve katma değeri yüksek üretimin desteklenmesi konularında Banka’nın önemli bir rol oynamasına olanak tanıyacaklardır.
Proje Finansmanı ve Kurumsal Krediler
Kalkınma Yatırım Bankası, imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçları doğrultusunda komple yeni yatırımları, tevsi/modernizasyon yatırımlarını kredilendirmekte; istihdama, rekabet gücü ile ihracat artışına ve teknolojik ürünlerin üretimine katkıda bulunmaktadır.
Yerli yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan projelerin finansman ihtiyaçlarına yanıt veren Banka, enerji yoğunluğu yüksek sektörlerde üretim yapan firmaların enerji/kaynak kullanımlarını azaltan projeleri ve atık ısıdan enerji üretimi yatırımlarını desteklemektedir. Böylece yenilenebilir enerji üretim lisansına sahip ya da enerji, ham madde ve su kaynaklarının etkin kullanımını amaçlayan, kaynak verimliliğini artıran yatırımlara finansman sağlanmakta, ayrıca kalkınmayı güçlendiren turizm, eğitim ve sağlık yatırımlarına da destek olunmaktadır.
Bunlara ek olarak Banka, APEKS bankacılığı mekanizması ile ticari bankalar, finansal kiralama ve faktoring şirketleri gibi diğer finansal kurumlar üzerinden mikro, küçük ve büyük ölçekli firmaların tematik yatırımlarına da kaynak sağlamaktadır.
Kalkınma Yatırım Bankası; uzman kadrosu, uluslararası finansman kuruluşlarıyla oluşturduğu ile güvene dayalı ilişkileri ve verimli iş birliği modeli ile kapsayıcı ekonomik büyüme adına müşterilerinin yanındadır.
Yatırım Bankacılığı
Kalkınma Yatırım Bankası, Para ve Sermaye Piyasaları faaliyetleri kapsamında repo, tahvil/bono alım-satımı ve türev ürünler üzerinden hizmet vererek müşterilerine yatırım seçenekleri sunmaktadır. Sermaye Piyasası Danışmanlığı kapsamında halka arz, borçlanma araçları ihraçları, faizsiz sermaye piyasa ürünleri ihraçları, yapılandırılmış finansman ürünleri ve varlığa dayalı menkul kıymetler hizmetleri sunan Banka, sermaye piyasası araçlarının daha etkin kullanımıyla reel ekonomiye ve para piyasalarına daha fazla kaynak aktarma hedefi doğrultusunda çalışmaktadır.
Banka’nın Finansal Danışmanlık kapsamındaki hizmetleri; “finansal yeniden yapılandırma danışmanlığı”, “finansal fizibilite danışmanlığı”, “firma değerleme”, “yapılandırılmış ve proje finansman danışmanlığı” ana başlıklarından oluşmaktadır.
Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı kapsamında ise Banka, birçok farklı sektörde yerli/yabancı özel sektör şirketleri arasında ve özelleştirme projelerinde sektör/şirket ölçeği farkı gözetmeksizin katma değer sağlama odaklı danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Kalkınma Yatırım Bankası, Yatırım Bankacılığı iş kolunda yaptığı başarılı çalışmaların sonucunda, birçok gurur verici ödülün sahibi olmuştur. Banka; Türk Sermaye Piyasaları ve finans sektörünün en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen Türkiye Bonds & Loans Ödülleri kapsamında, 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleştirdiği Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracı ile “Yapılandırılmış Tahvil” kategorisinde birincilik, “Yerel Para Birimi Tahvil” kategorisinde ise üçüncülük ödülünü kazanmıştır.
Banka Yatırım Bankacılığı kapsamındaki faaliyetlerini bir adım ileriye taşımak ve hizmet çeşitliliğini artırmak amacıyla, başta iklim değişikliği olmak üzere çevresel ve sosyal problemlerin şekillendirdiği alternatif sermaye piyasaları finansman ürünlerinden biri olan Yeşil Tahvil ihraç etmeyi hedeflemektedir. Ön çalışmaların sonucunda, Banka portföyünün büyük bir bölümünün International Capital Market Association (ICMA) tarafından yayımlanan Yeşil Tahvil Prensipleri ile uyumlu olduğu belirlenmiştir.
Planlanan Yeşil Tahvil ihracı ile yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, kirliliğin önlenmesi ve kontrolü, doğal kaynaklar ve arazi kullanımının çevresel sürdürülebilir yönetimi, karasal ve sucul biyoçeşitliliğin korunması, temiz ulaşım ve sürdürülebilir su ve atık su yönetimi konularındaki projelere finansman sağlanması amaçlanmaktadır.
Türkiye Kalkınma Fonu
Kalkınma Yatırım Bankası; Türkiye Kalkınma Fonu (TKF) ile piyasa dinamiklerine hakim, deneyimli bir ekip tarafından kurulan fonlar üzerinden hem doğrudan hem de dolaylı yatırımlar yaparak ve ortak olarak ülke kalkınmasını desteklemeyi ve dünyadaki en iyi uygulamalar çerçevesinde sunulan fon yönetim hizmeti ile kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
TKF çatı fonu altında kurulan Teknoloji ve İnovasyon Fonu ve Bölgesel Kalkınma Fonu ile girişim sermayesi yatırımlarının artırılacağı, özel sektörün bu alana eğilmesinin ve yatırımların ülke geneline yayılmasının sağlanacağı öngörülmektedir.
Kalkınma Yatırım Bankası, sermaye piyasası araçlarının daha etkin kullanımıyla reel ekonomiye ve para piyasalarına daha fazla kaynak aktarma hedefi doğrultusunda çalışmaktadır.