45 yıldır çalışmalarını sürdürülebilirlik vizyonu ile yürüten ve Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına odaklanan Kalkınma Yatırım Bankası, istikrarlı ve güçlü bir ekonomi için rekabetçi ve verimli üretime verdiği desteği artırarak sürdürecektir.
45 Yıllık Deneyim ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı
70’li yıllarda
- Kalkınma Yatırım Bankası, işçi şirketlerini destekleyen ve yurt dışından finansman sağlayan ilk finans kuruluşu olmuştur.
- Kalkınma Yatırım Bankası, “SAN’lı şirketler olarak bilinen TAKSAN, TÜMOSAN, TEMSAN, TESTAŞ gibi ağır sanayi şirketlerine iştirak ederek öncü kuruluş olmuştur.
80’li yıllarda
- Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)’nın Afrika’ya yardım programı çerçevesinde teknik hizmetler gerçekleştirilmiştir.
- Kredi Özel Fonu II (KÖF) ile işçi şirketlerinin finansmanı ve rehabilitasyonu sağlanmıştır.
- Turizm sektörüne ilişkin altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde görev üstenilmiş ve turizm tesisleri finanse edilerek sektörün gelişimi sağlanmıştır.
90’lı yıllarda
- “Yarım Kalmış Yatırımların ve İşletme Sermayesi Yetersizliği Bulunan İşletmelerin Ekonomiye Kazandırılması Projesi” kapsamında toplam 525 firmaya yaklaşık 100 milyon ABD doları kredi kullandırılarak 9.000 civarında ek istihdamın sağlanmasına aracılık edilmiştir.
2000’li yıllarda
- Toptan Bankacılık (APEKS) yoluyla anonim şirket statüsünde olmayan yatırımların ve KOBİ’lerin finansmanına olanak sağlanmıştır.
- Banka, Avrupa Yatırım Bankası’nın ve Avrupa Komisyonu’nun ortağı olduğu Avrupa Yatırım Fonu (European Investment Fund-EIF) öncülüğünde kurulan Türkiye Yatırım İnisiyatifi’ne (Turkish Investment Initiative TII) ortak olmuştur.
2010
- Banka bünyesinde kurulan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ile olumsuz çevre etkilerinin tespit edilmesi ve azaltılması, kaynak kullanımının azaltılması ve çevre performansının izlenmesi için gerekli faaliyetlerin yürütülmesine başlanmıştır.
2014
- Banka’nın ülke kalkınmasına finansman desteği 3 milyar TL’yi aşmıştır.
2016
- Banka’nın çıkarılmış sermayesinin 500.000.000 TL’ye yükseltilmesi kararı alınmıştır.
- Banka, CDP İklim Değişikliği Programı’na yaptığı raporlama ile finans sektörünün öncüleri arasındaki yerini pekiştirmiştir.
2017
- Banka, yeni girişimlerle küresel iş birliği ağını genişletmiştir.
- 100 milyon avro AKKB APEKS kredisinin kullandırımına başlanmıştır.
- İslam Kalkınma Bankası’ndan 200 milyon ABD doları finansman sağlanmıştır.
2018
- Türk Standartları Enstitüsü’nün “İklim Dostu Kuruluş” kriterleri yerine getirilerek belge almaya hak kazanılarak karbon nötr banka statüsü elde edilmiştir.
- Banka kurduğu Varlık Finansmanı Fonu ile sektörün önde gelen bankalarının ipotek teminatlı menkul kıymetleri karşılığında Türkiye’nin ilk varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracını gerçekleştirmiştir.
- Kalkınma Yatırım Bankası olarak yeniden yapılandırılmıştır.
- KOBİ finansmanı amacıyla Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ile 50 milyon avro tutarında kredi anlaşması imzalanmıştır.
- Bankacılık faaliyetlerinde kullanmak amacıyla ICBC’den 400 milyon ABD doları kredi sağlanmıştır.
2019
- Banka yapılandırma çerçevesinde Genel Merkezi’ni İstanbul’a taşımıştır.
- Banka UNEP-FI Sorumlu Bankacılık Prensiplerinin kurucu imzacısı olmuştur.
- İkinci Varlık Finansman Fonu kuruluşu ile 1 milyar TL’lik VDMK ihracı gerçekleştirilmiştir.
- Türkiye Kalkınma Fonu kurulmuştur.