Sürdürülebilirlik Raporu 2019
Menu

05

Kalkınmayı Taahhüt Eden Bankacılık Anlayışı

Kalkınma Yatırım Bankası, kalkınma bankacılığı misyonu doğrultusunda; çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmanın temel bir bileşeni olarak görmektedir.

Sürdürülebilirlik Yönetimi Anlayışı

Sürdürülebilir kalkınmanın üç boyutunu -ekonomik, sosyal ve çevresel- dengeli ve bütünleşik bir şekilde ele almak gerektiğinin farkında olan Banka, köklü bir değişim ve dönüşüm süreci sonucunda baştan aşağı yenilenmiştir.

Kalkınma Yatırım Bankası, Yönetim Kurulu’nun önderliğinde sistematik, akılcı ve verimli yönetim modeli ve yeni adı ile değer yaratacağı alanları artık daha net ifade etmektedir. Yapılanma süreci içerisinde yeni fonksiyonlarla ve genişleyen etki alanlarıyla İstanbul’daki yeni merkezinde faaliyetlerini sürdüren Banka’nın yenilenen logosu ve kurumsal kimliği, 45 yıldır köklerinden gelen sürdürülebilir kalkınmanın etkisini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Banka, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasından sorumlu olduğunun bilinciyle sürdürülebilirlik amaçlarına bağlılığını 2019 yılında aldığı kararlar, hazırladığı politikalar, kurguladığı hedefler, yaptığı iş birlikleri ve dahil olduğu üyelikler ile pekiştirmiş durumdadır.

Kalkınma Yatırım Bankası’nın bu kapsamda attığı adımlardan biri sürdürülebilirlik yönetimi yapısını netleştirmek ve geliştirmek olmuştur. Halihazırda sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği ile ilgili konular Banka bünyesinde yer alan Çevre Yönetim Komitesi ile yürütülmektedir. Genel Müdür’ün başkanlık ettiği bu komitede alınan kararlar ve görüşülen önemli konuların yürütülmesinden; Mali İşler, Kredi Operasyon, Hazine ve Sermaye Piyasası İşlemleri Operasyon ve İştirakler, Kurumsal İlişkiler ve Sürdürülebilirlik birimlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı sorumludur.

Yıl içerisinde Yönetim Kurulu, “Yönetimin Gözden Geçirme” toplantısı kapsamında Genel Müdür tarafından bilgilendirilmektedir. Komite altındaki çalışma grupları aylık aralıklarla birbirleriyle bilgi paylaşımı yapmakta ve komite her çeyrekte Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında bir araya gelmektedir. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilirlik yönetim mekanizmasının ve çalışmalarının daha kapsamlı bir yapı üzerine kurgulanan Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından yürütülmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

Kalkınma Yatırım Bankası’nın sürdürülebilirlik anlayışını, çevresel ve sosyal bilincini bir üst seviyeye taşımak adına yürüttüğü bir diğer çalışma, “Çevre ve Sosyal Politika” olmuştur. 2020 yılının Ocak ayında Yönetim Kurulu onayı ile yürürlülüğe girmesi hedeflenen bu politika ile Banka’nın operasyonel faaliyetleri ve finansal hizmetleri sonucunda ortaya çıkabilecek doğrudan ve dolaylı çevresel ve sosyal etkilerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesi amaçlanmaktadır.

45 yıllık Yeni Bir Banka olarak güçlü temelleri ve istikrarlı yapısı ile Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir misyona sahip olan Kalkınma Yatırım Bankası, 2019 yılında sürdürülebilirlik yolculuğunun parçası olarak önemli bir adım daha atmış ve ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlamıştır.

Banka bu yıl içerisinde UNEP-FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri kurucu imzacısı olarak, ayrıca hem Birleşmiş Milletler Global Compact ağına hem de İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD)’ne üye olarak Türkiye’de ve sektördeki sürdürülebilirlik platformlarında söz sahibi olmayı hedeflemektedir.

Sürdürülebilirlik Yönetimi

Kalkınma Yatırım Bankası bünyesinde, sürdürülebilirliğe ve sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin konular üst yönetim seviyesinde sahiplenilmekte, sürdürülebilirlik alanındaki değişimlere Genel Müdür liderlik etmektedir. Bu kapsamda, sürdürülebilir ve sorumlu kalkınma ilkeleri bütünsel bir bakışla ele alınmakta; hayata geçirilen stratejik inisiyatiflerle de tüm paydaşlar nezdinde ortak değer yaratılarak etki alanı genişletilmektedir. Geliştirilen ve ileriye taşınması planlanan çevresel ve sosyal politikalar nezdinde, sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirilecek çalışmaların koordinasyonu ve etkin bir şekilde yürütülmesi sağlanarak sürdürülebilirlik yönetim mekanizmasının işlevselliğinin artırılması amaçlanmaktadır.

Banka’nın bu kapsamda hedefi; 2020 yılında sürdürülebilirlik çalışmalarının, Yönetim Kurulu ve üst yönetimin dahil olduğu bir Sürdürülebilirlik Komitesi oluşturularak takip edilmesidir.

Böylece üst yönetim temsilcileri, belirli periyotlarda sürdürülebilirlik konularını görüşmek üzere bir araya geleceklerdir. Kurgulanan yapı, Genel Müdür’ün başkanlık ettiği, bağımsız bir Yönetim Kurulu üyesinin dahil olduğu ve tüm Genel Müdür Yardımcıları’nın bulunduğu bir komiteden oluşmaktadır.

İştirakler, Kurumsal İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Birimi tarafından sekretaryası ve koordinasyonu yapılacak Komite’nin Banka içerisindeki sürdürülebilirlik temsilcileri ile doğru ve etkili bir şekilde bilgilendirmesi hedeflenmektedir. Bu komite sayesinde Banka’nın hizmet ve faaliyetlerinden doğabilecek risk ve fırsatların, sürdürülebilir kalkınmanın yapı taşını/temel bileşenini oluşturan ekonomik, çevresel ve sosyal boyutların ele alınarak yönetilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda, Komite’nin görevleri arasında Yönetim Kurulu gündeminde yer alacak sürdürülebilirlik konularına ilişkin kararları belirlemek de bulunmaktadır.

Üyelikler

Kalkınma Yatırım Bankası, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi’nin (UNEP-FI) bankacılık sektörünün sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkisini artırmak adına hazırladığı “Sorumlu Bankacılık Prensipleri”ne kurucu imzacı olarak katılmıştır. Türkiye’den 6 bankanın uygulama taahhüdü vererek kurucu imzacı olduğu bu prensipler, toplam aktif büyüklükleri 17 trilyon ABD dolarını aşan 30 üye bankanın ortak çalışması sonucu belirlenmiştir. İmzacısı olan bankalara tüm faaliyetlerinde sürdürülebilirlik yaklaşımını ve kriterlerini esas almaları koşulunu getiren bu prensiplere imza atılarak, sürdürülebilirliğin Kalkınma Yatırım Bankası’nın iş yapışına tam entegrasyonu bir kez daha gösterilmiştir.

2019 yılında sürdürülebilirlik yolculuğu kapsamında Kalkınma Yatırım Bankası’nın attığı önemli adımlardan biri de Eylül ayında imzalanan taahhüt mektubu ile dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik platformu UN Global Compact’e katılımın gerçekleştirilmesi olmuştur. Bu katılım ile beraber Banka, yerel ağ içerisinde oluşturulan çalışma gruplarında yerini almıştır.

Kalkınma Yatırım Bankası, Türkiye’deki en yetkili sürdürülebilirlik platformlarından biri olan, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD-World Business Council for Sustainable Development) bölgesel ağı ve iş ortağı olan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne üye olmuştur. Banka’nın hedefi sürdürülebilirlik alanındaki destek ve katkısını dernek üzerinden de pekiştirmektir.

Kalkınma Yatırım Bankası, Türkiye’deki en yetkili sürdürülebilirlik platformlarından biri olan, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD-World Business Council for Sustainable Development) bölgesel ağı ve iş ortağı olan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne üye olmuştur. Banka’nın hedefi sürdürülebilirlik alanındaki destek ve katkısını dernek üzerinden de pekiştirmektir.

Kalkınma Yatırım Bankası; sürdürülebilirlik anlayışı, yönetim bakış açısı ve stratejisi doğrultusunda yaptığı iş birlikleri, sağladığı hizmetler ve rehber edindiği ilkeler ile geldiği bu noktadan ileriye gitmeyi planlamaktadır. Banka, sürdürülebilir kalkınmada rehberlerinden biri olan Birleşmiş Milletler’in 2015 yılında belirlemiş olduğu 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı çerçevesinde katkı ve etki çalışmaları yürütmektedir. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler’in Joint SDG Fund Programı’na UNDP, UN Women ve UNIDO ile birlikte başvuru hazırlıkları sürdürülmektedir. Başvuru ile ulusal kalkınma öncelikleri dikkate alınarak sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda Türkiye’deki ilk Etki Fonu’nun hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.