Kalkınma Yatırım Bankası, 45 yıldır Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına verdiği desteği, bankacılık faaliyetleri ile oluşturduğu ekonomik, çevresel ve sosyal değeri ve bu alanlardaki performansını, hazırladığı bu ilk Sürdürülebilirlik Raporu ile paydaşlarıyla paylaşmaktan gurur duymaktadır.

1 Ocak 2019-31 Aralık 2019 tarihleri arasını kapsayan bu Rapor; yalnızca Kalkınma Yatırım Bankası’nın sürdürülebilirlik performansını, yönetim anlayışını, kurumsal ve sürdürülebilirlik stratejisini ve tüm bunlara bağlı olarak gerçekleştirdiği faaliyetler ile kalkınmaya olan katkısını göstermektedir. Rapor, GRI Standartları “Temel” (Core) seçeneğine uyumlu olarak hazırlanmıştır.
Rapor içerisinde yer alan çevresel performans göstergelerine ait sera gazı emisyonu yoğunluğu (tCO2e/ortalama çalışan sayısı), elektrik tüketimi, kağıt tüketimi, geri dönüşüme gönderilen atık miktarı, sosyal performans göstergelerine ait çalışan sayısı, kadın çalışan oranları (toplam, üst ve orta seviye), çalışan başına eğitim süresi ve finanse edilen yenilenebilir enerji projeleri kurulu gücü, yenilenebilir enerjiye sağlanan finansman, finanse edilen yenilenebilir enerji projeleri ile engellenen yıllık tCO2 emisyonu ile ilgili veriler, bağımsız sınırlı denetimden geçmiştir.
Rapor aynı zamanda, Banka’nın imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 10 ilkesine olan taahhüdünü nasıl yerine getirdiğini yansıtmakta ve 2019 yılında kurucu imzacısı olmaktan gurur duyduğu UNEP-FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri’nin gerekliliklerini hangi yönleriyle karşıladığını da göstermektedir. Rapor hazırlığı süresince küresel, sektörel ve ulusal birçok sürdürülebilirlik inisiyatifi, kalkınma plan ve programı rehber olarak kullanılmıştır. Kullanılan tüm çalışmaların referansları Rapor’un ilgili yerlerinde mevcuttur.
Sürdürülebilirlik Raporu’nun tüm paydaşları için erişilebilir olması ve paydaşlarının Rapor hakkındaki geri bildirimleri ile fikirlerini almak, Kalkınma Yatırım Bankası’nın en önemli önceliklerindendir. Bu kapsamda Rapor, Banka’nın çevresel sorumluluğunun da bir parçası olarak sınırlı sayıda basılmış ve kopyalanmıştır. Rapor’a https://kalkinma.com.tr/ adresinden ulaşılması mümkündür. Ayrıca Rapor’la ilgili soru ve görüşler “surdurulebilirlik@kalkinma.com.tr” e-posta adresinden iletilebilmektedir.
Rapor’da geçen “Kalkınma Yatırım Bankası”, “Banka”, “Bankamız” kelimeleri, aksi belirtilmediği takdirde Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. anlamına gelmektedir. Rapor’da yer alan veri ve bilgiler, aksi belirtilmediği sürece, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’nin Türkiye’deki bankacılık faaliyetlerini gerçekleştirdiği İstanbul’daki Genel Müdürlük binasını ve Ankara’daki Necatibey ve İzmir Caddesi’ndeki hizmet binalarını1 kapsamaktadır.
Navigasyon Göstergeleri
İlgili konular kapsamında Kalkınma Yatırım Bankası’nın hedeflerini belirtmektedir.
1 Genel Müdürlüğün İstanbul’a taşınması tamamlandıktan sonra Ankara’daki binalarda gerçekleştirilen faaliyetler sonlandırılmıştır.