Kalkınma Yatırım Bankası, kuruluşundan bu yana Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına destek vermekte ve hedeflerini, bu alandaki etkisini artırmaya yönelik belirlemektedir.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarındaki (SKA) Rol
Bu doğrultuda Banka, 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan ve içerisinde 17 amacı barındıran “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)”nı rehber olarak kabul etmiştir. SKA’lar; küresel boyutta refahın artırılması, kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması, her anlamda eşitsizliklerin ortadan kaldırılması, ekosistemin ve kaynakların korunması gibi pek çok amacı aynı platformda bir araya getirmektedir.
Kalkınma Yatırım Bankası; SKA’ları gerçekleştirmek için düşük karbon ekonomisine geçiş, iklim değişikliği ile mücadele, bilinçli üretim-tüketim, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak vb. amaçlara hizmet eden projeleri desteklemeyi stratejik amaçları haline getirmiştir.
Türkiye’yi şekillendiren plan ve programlarda da SKA’lara yer verilmekte ve amaçlar bütüncül bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Bu çerçevede yapılan çalışmalarda, 2030 yılında gerçekleşmesi hedeflenen bu amaçlarla Türkiye’nin mevcut durumuna, bu duruma göre önceliği olması beklenen SKA’larda ve tüm amaçlarda ilerlemesi yönünde atılacak somut adımlara yer verilmektedir.
Bu çalışmaların önemli örneklerinden biri, 2019 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan ve 83 göstergeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeler Seti’dir. Yayınlanan bu set ile amaçlara erişim sürecinin izlenmesi ve değerlendirilmesi kapsamında kullanılacak gösterge çerçevesi oluşturulmuştur. Aynı zamanda “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2. Gözden Geçirme Raporu hazırlanmıştır. Yapılan çalışmalar ve analizler sonucunda SKA 1, SKA 3, SKA 6, SKA 7, SKA 9 ve SKA 11 önemli ilerleme kaydedilen amaçlar olarak öne çıkmakta, diğer SKA’lar ise ek çalışmalara ihtiyaç duyulan amaçlar olarak belirtilmektedir1.
SKA’ların gerçekleşmesinde finans sektörünün destekleyici ve hızlandırıcı etkisinin bilincinde olan Kalkınma Yatırım Bankası, yaşadığı çevreye ve topluma gösterdiği saygıyla, kaynaklarını verimli ve etkin bir şekilde kullanarak SKA’ların on üçüne doğrudan ve dolaylı katkı sağlamaktadır.
Banka’nın kalkınma bankacılığına yönelik stratejisi içinde yer alan SKA’lara katkısındaki odak alanları, Türkiye’nin hedeflerini gözeterek gerçekleştirdiği faaliyetler ve kredilendirdiği projeler doğrultusunda şekillenmektedir. Bu kapsamda SKA 7, SKA 8 ve SKA 17 ana odak; SKA 9 ve SKA 13 doğrudan etkin katkı sağlanan amaçlar olarak sınıflandırılmıştır.
Banka, odak SKA’ları olarak nitelendirdiği bu amaçlar çerçevesinde sunduğu katkılar ile küresel 2030 hedeflerini destekleyerek ülkemizin yenilenebilir enerji üretimi, sanayi verimliliği, istihdam artırımı, kapsayıcı ekonomik büyüme üzerine koyduğu hedeflerin gerçekleştirilmesine de destek olmaktadır.
Kalkınma Yatırım Bankası, amaçlara doğrudan ve dolaylı katkısını sayısal olarak ölçümlemek adına kredi portföyü üzerinden SKA Haritalandırma çalışması yapmayı hedeflemektedir. Böylece Banka, kredilendirme faaliyetleri ile sağladığı çevresel, sosyal ve ekonomik katkıyı, kredi başvuru sürecinde başlayan teknik, çevresel ve sosyal değerlendirme sürecinde incelemeyi planlamaktadır. Yapılması hedeflenen bu haritalandırma çalışması, UNEP FI başta olmak üzere Birleşmiş Milletler ve uluslararası finans kuruluşları tarafından uygulanan metodolojiler ile uyumlu bir şekilde geliştirilecektir.
Bu kapsamda Banka birimlerinden farklı disiplinlerdeki uzman personel aracılığıyla ön analizlere başlanması, bu konuyla ilgili yazılım altyapısının da tamamlanarak sektör/proje bazlı SKA etkileşimlerini mevcut sisteme aktarmaya yönelik çalışmaların yapılması planlanmaktadır. Bu entegrasyon sayesinde uzun vadede, SKA’lara sunulan katkı daha etkin bir şekilde ortaya konulacaktır.
Bunun yanı sıra Banka,
- finansmana erişimin yayılması ve bölgesel kalkınmaya katkısı ile SKA 1’in;
- kullandırdığı tarım temalı krediler ve danışmanlık hizmetleriyle SKA 2’nin;
- cinsiyet eşitliğini kurum kültürünün bir parçası yaparak SKA 5’in;
- ülkemizde nitelikli eğitimin yayılması amacıyla sağladığı finansman ve çalışanlarının yetkinliğini artırmaya yönelik çalışmalarıyla SKA 4’ün;
- finansmana eşit erişimdeki katkıları ile SKA 10’un;
- finansman sağladığı projeler, portföyünün doğal yapısı ve kredilendirme sürecindeki çevresel sosyal değerlendirme kriterleri ile SKA 12, SKA 14 ve SKA 15’in
başarıya ulaşmasına destek olmaktadır.
1 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2. Gözden Geçirme Raporu (2019), “Ortak Hedefler için Sağlam Temeller”, s. 7.